4 Μαρ 2017

Γάλλο-ελβετική πολυεθνική χρηματοδοτούσε τον ISIS

Η LafargeHolcim, η γάλλο-ελβετική πολυεθνική εταιρεία τσιμέντου, αναγκάστηκε να παραδεχθεί πως χρηματοδότησε τον ISIS. Συγκεκριμένα, η LafargeHolcim, σύμφωνα και με το δημοσίευμα των Financial Times, απαντώντας σε μηνυτήρια ...
αναφορά που είχαν καταθέσει οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπου κατηγορούσαν την εταιρεία για «επαγγελματικές σχέσεις» με την στρατιωτική, τρομοκρατική οργάνωση του ISIS στη Συρία, «ομολόγησε» ότι προκειμένου να συνεχίσει τις δραστηριότητές της, η συριακή μονάδα της εταιρείας «χρηματοδότησε μεσάζοντες για να έρθουν σε συμφωνία με ομάδες ενόπλων που βρίσκονταν υπό διεθνή αποκλεισμό».
Την αγωγή κατά της LafargeHolcim υποστήριξε και το Ευρωπαικό Κέντρο Συνταγματικών και Ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και 11 πρώην υπάλληλοι της εταιρείας.
Την Παρασκευή 3 Μαρτίου ξεκίνησε η ακρόαση της υπόθεσης, κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε και η εν λόγω παραδοχή και τώρα αναμένεται να αποφασίσει η Δικαιοσύνη για τις κυρώσεις που θα επιβληθούν στην εταιρεία τσιμέντου.
Σύμφωνα με όσα είχε αποκαλύψει η γαλλική εφημερίδα  Le Monde από τον Ιούνιο, η έδρα της LafargeHolcim στη Συρία είναι η πόλη της Τζαλαμπίγια στη βόρεια Συρία και η οποία αποτελεί μεγάλο πεδίο μάχης μεταξύ των τζιχαντιστών του ISIS και των συμμαχικών δυνάμεων. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της Le Monde  η εταιρεία τσιμέντου πλήρωσε φόρο προς το Ισλαμικό Κράτος μεταξύ του 2013 και του 2014  ώστε να μπορέσει να κρατήσει ανοικτές τις εγκαταστάσεις του. 
Να θυμίσουμε ότι ο ISIS έχει αναλάβει την ευθύνη για τρομοκρατικά χτυπήματα σε γαλλικό έδαφος.
Πηγή: http://tvxs.gr