18 Μαρ 2017

G20: Νίκη ΗΠΑ, ήττα για Σόιμπλε και κλίμα

Υπό την πίεση της νέας αμερικανικής κυβέρνησης, που τάσσεται κατά του ελεύθερου εμπορίου, οι αναφορές για την καταδίκη του των πολιτικών του οικονομικού προστατευτισμού αποσύρθηκαν από το τελικό ανακοινωθέν της συνόδου των υπουργών ...
Οικονομικών της G20. Οι ΗΠΑ επέβαλαν τη θέση τους και στο θέμα της κλιματικής αλλαγής, καθώς η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ αρνείται το φαινόμενο και έτσι οι αναφορές στη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα επίσης αφαιρέθηκαν.
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει αναλάβει για φέτος χρέη προέδρου και αν και πολέμιος του προστατευτισμού αναγκάστηκε να υποκύψει στις θέσεις των ΗΠΑ.
Η παραδοσιακή καταδίκη του προστατευτισμού, την οποία η G20 επαναλάμβανε διαρκώς, δεν υπάρχει πλέον στο πεντασέλιδο κείμενο. Ωστόσο ο Σόιμπλε έσπευσε να υποβαθμίσει το ζήτημα. «Ο ρόλος του προέδρου της G20 είναι να ενώνει, όχι να απομονώνει. Οι Αμερικάνοι δεν απομονώθηκαν» δήλωσε.
Τους τόνους επιχείρησε να ρίξει και ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας Τάρο Άσο, ο οποίος υποστήριξε ότι κανένα μέλος της G20 δεν τάχθηκε κατά του ελεύθερου εμπορίου, παρά τη διατύπωση του τελικού ανακοινωθέντος. «Είπα στην G20 ότι πολλές χώρες βίωσαν οικονομική ευημερία από το ελεύθερο εμπόριο, ιδίως η μεταπολεμική Ιαπωνία και η Γερμανία. Κανείς στη συνάντηση δεν είπε ότι είναι κατά του ελεύθερου εμπορίου» υπογράμμισε.
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν ήταν πιο ξεκάθαρος. Υπήρξε διαφωνία μεταξύ μιας χώρας και όλων των άλλων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να πιστεύουν στο ελεύθερο εμπόριο αλλά θέλουν να επανεξετάσουν ορισμένες συμφωνίες και να διορθώσουν κάποιες υπερβολές, σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν.
Στο κοινό ανακοινωθέν, δεν γίνεται καμία αναφορά και στη Συμφωνία του Παρισιού για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, λίγες μόλις ημέρες μετά την παρουσίαση του σχεδίου του προϋπολογισμού της αμερικανικής κυβέρνησης που προβλέπει περικοπές στις δαπάνες για την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου.
Πηγή: http://tvxs.gr