15 Μαρ 2017

Ο Μοσκοβισί για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας στην Ελλάδα

Το ζήτημα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας έφερε, σε συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο αντιπρόεδρός του και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος απευθυνόμενος στον αρμόδιο επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί τόνισε ...
πως εμπόδιο για την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών είναι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, που είναι κομμάτι του ευρωπαϊκού κεκτημένου.
Ο κ. Παπαδημούλης υπογράμμισε πως τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν βελτίωση των οικονομικών μεγεθών και απομένει να κλείσει ταχύτατα η αξιολόγηση. Υπό αυτό το πρίσμα, ο αντιπρόεδρος του ΕΚ ερωτά τον Πιερ Μοσκοβισί «γιατί η Κομισιόν στις συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων, σιωπά απέναντι στις πρωτοφανείς ενστάσεις που θέτει το ΔΝΤ αναφορικά με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων»
Ο κ. Παπαδημούλης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, από το καλοκαίρι του 2015 και μετά, η ελληνική οικονομία και ο προϋπολογισμός πηγαίνουν καλύτερα ακόμα και από τους συμφωνημένους στόχους.
Πρόσθεσε, επίσης, ότι -επειδή η οικονομία είναι ευαίσθητη και η εμπιστοσύνη είναι ένας πάρα πολύ ευαίσθητος δείκτης- η ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση και της δεύτερης αξιολόγησης και της τεχνικής συμφωνίας, φυσικά, είναι που θα εγγυηθούν για τις αισιόδοξες προβλέψεις για τα επόμενα τρία χρόνια που δίνουν ρυθμούς ανάπτυξης 3%.
Ο κ. Παπαδημούλης ρωτά τον αρμόδιο Επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί, ποια είναι η θέση της Κομισιόν στο θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων και αν υποστηρίζει την επαναφορά και στην Ελλάδα, του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Μάλιστα, υπογραμμίζει στην ερώτηση του ότι με ομόφωνη γνώμη όλων - ESM, ΔΝΤ, Κομισιόν, ΕΚΤ- αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης, συγκροτήθηκε ομάδα ειδικών που έχει παραδώσει το πόρισμα της από το περασμένο φθινόπωρο. Το πόρισμα ζητά την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα και σε κλαδικό και σε επιχειρησιακό επίπεδο.
Καταλήγοντας στην ερώτηση του ο κ. Παπαδημούλης απευθυνόμενος στον κ. Μοσκοβισί, σημειώνει: «Γιατί η Κομισιόν κ. Μοσκοβισί, στις συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων, αν είναι αληθείς οι πληροφορίες μου, σιωπά απέναντι στις πρωτοφανείς ενστάσεις που θέτει το ΔΝΤ αναφορικά με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων; Αν αληθεύουν οι πληροφορίες μου, κάποιοι υπηρεσιακοί παράγοντες του ΔΝΤ είπαν σε αυτές τις συζητήσεις ότι "δεν καταλαβαίνουν τι σημαίνει 'βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές' στις συλλογικές διαπραγματεύσεις". Η Κομισιόν ζητά από το Μπαγκλαντές για να συνάψει εμπορική συμφωνία μαζί του, να ισχύουν στο Μπαγκλαντές συλλογικές διαπραγματεύσεις. Αυτό που ζητάτε από το Μπαγκλαντές, το αρνείστε στις Ελληνίδες και τους Έλληνες;».
Η Κομισιόν υπερασπίζει το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο που προβλέπει συλλογικές συμβάσεις και πιστεύει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ανήκει στο πλαίσιο αυτό, απάντησε ο κ. Μοσκοβισί και τόνισε: «Η ομάδα εμπειρογνωμόνων, έχει σαφές πόρισμα. Το πώς θα κινηθούμε είναι να ακολουθήσουμε τις αρχές του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας και το ευρωπαϊκό πλαίσιο» υπογράμμισε ο αρμόδιος επίτροπος και υποστήριξε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη συζήτηση για μια συμφωνία μέτρων που αφορούν την αγορά εργασίας στο πλαίσιο των προτάσεων της ανεξάρτητης ομάδας εμπειρογνωμόνων.
«Στο προηγούμενο Eurogroup ειπώθηκε ότι οι συλλογικές συμβάσεις θα μπορούν να παρεκκλίνουν: Θα παραμείνει σε αναστολή μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος. Ωστόσο, το θέμα είναι μέχρι πότε η αρχή της παράτασης -δηλαδή οι συλλογικές συμβάσεις που καλύπτουν το 51% μπορεί να καλύψει όλες τις εταιρίες, μπορεί να εφαρμοστεί. Αυτό είναι μέρος της συζήτησης και ελπίζω να ανήκει στην τελική συμφωνία» πρόσθεσε ο κ. Μοσκοβισί.
Και κατέληξε: «Επαναλαμβάνω ότι η Κομισιόν υποστηρίζει την έκθεση της ομάδας εμπειρογνωμόνων, γιατί πιστεύουμε ότι η Ελλάδα, ως χώρα της Ευρωζώνης έχει το δικαίωμα να δράσει στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου. Φυσικά, αυτό θα πρέπει να προσαρμοστεί στην αντίστοιχη κατάσταση και την πλατφόρμα μεταρρυθμίσεων που προσπαθούμε να εφαρμόσουμε. Όμως, ο κύριος Γιούνκερ κι εγώ πάντοτε έχουμε τοποθετηθεί υπέρ της Ελλάδας, δηλαδή να έχει την ικανότητα να χρησιμοποιήσει το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο και τους κανόνες της ΔΟΕ».
Η συζήτηση, σύμφωνα με το δελτίο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, διεξήχθη στην Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής (ECON) και στο πλαίσιο διαλόγου της Ομάδας Εργασίας που έχει συγκροτήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο του Ελληνικού Προγράμματος (FAWG: Financial Assistance Working Group).
Μετά την απάντηση του Πιερ Μοσκοβισί τοποθετήθηκε στο θέμα ο πρόεδρος της ομάδας Εργασίας και της ECON, Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, ο οποίος τόνισε: «Πολύ θετικά και σημαντικά τα όσα μας είπατε. Ελπίζω ότι η προσέγγιση αυτή τελικά θα υπερισχύσει, γιατί για μας θα ήταν απαράδεκτο να πούμε ότι ουσιαστικά ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα υποστηρίζει κάτι διαφορετικό από το ευρωπαϊκό κεκτημένο».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή: http://www.enikos.gr