12 Μαρ 2017

Μαξίμου: Ο ελληνικός λαός περιμένει απαντήσεις για το «δώρο» του Αδ. Γεωργιάδη στις φαρμακοβιομηχανίες

«Κάτι παραπάνω από σοβαρές» χαρακτηρίζει το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού τις κατηγορίες για «δώρο» ύψους 65 εκατ. ευρώ του πρώην υπουργού Υγείας προς τις φαρμακοβιομηχανίες σε βάρος του Δημοσίου και των ασφαλισμένων, ...
μία μόλις μέρα μάλιστα πριν αποχωρήσει από το υπουργείο, και καλεί τον ίδιο αλλά και τον πρόεδρο της ΝΔ να απαντήσουν στα σοβαρά ερωτήματα που προκύπτουν.
Όπως αναλυτικά σχολιάζει το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού:
«Μετά τη Siemens, τα θαλασσοδάνεια του Κήρυκα Χανίων, τα εξαφανισμένα πόθεν έσχες της οικογένειας Μητσοτάκη και τα σπίτια στο Παρίσι, τις επιχειρηματικές δραστηριότητες με τον Σταύρο Παπασταύρου, τη σκυτάλη παίρνει η Novartis και ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης. Προφανώς, δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Μητσοτάκης έσπευσε να τον αξιοποιήσει ως Αντιπρόεδρο.
Οι κατηγορίες για "δώρο" ύψους 65 εκατ. ευρώ του πρώην υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, προς τις φαρμακοβιομηχανίες σε βάρος του Δημοσίου και των ασφαλισμένων, μία μόλις μέρα μάλιστα πριν αποχωρήσει από το υπουργείο είναι κάτι παραπάνω από σοβαρές (σ.σ.: αναλυτικά παρακάτω το σχετικό ρεπορτάζ του «Documento»). Ειδικά για μία περίοδο που ο ίδιος ο κ. Γεωργιάδης με τον κ. Μάκη Βορίδη είχαν "τσεκουρώσει" τις δαπάνες για την Υγεία με ανυπολόγιστες συνέπειες για τους πολίτες. Ελπίζουμε να αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα των κατηγοριών τόσο ο ίδιος ο κ. Γεωργιάδης, όσο και ο κ. Μητσοτάκης που τον έκανε Αντιπρόεδρο της ΝΔ.
Αμφότεροι, λοιπόν, πρέπει να απαντήσουν:
- Για ποιο λόγο άλλαξε τον τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων υψηλού κόστους, με μοναδική αλλαγή την κατάργηση της έκπτωσης 13%;
- Για ποιο λόγο έδειξε τέτοια σπουδή να το πράξει αυτό μία μόλις ημέρα πριν φύγει από το Υπουργείο Υγείας εν αναμονή του ανασχηματισμού;
- Για ποιο λόγο πριν την απομάκρυνσή του ο κ. Γεωργιάδης έθεσε όρο στον τότε πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, να περάσουν οι αρμοδιότητες για τα φάρμακα στον κ. Μάκη Βορίδη που ανέλαβε; Τι τον ενδιέφερε;
- Με την απόφασή του επιβαρύνθηκε ή όχι το ελληνικό Δημόσιο αλλά και οι ασφαλισμένοι με 65 εκατ. ευρώ;
- Ισχύει ότι μεγάλος κερδισμένος από την εσπευσμένη απόφαση Γεωργιάδη είναι η φαρμακοβιομηχανία Novartis, η οποία ελέγχεται για μεγάλο σκάνδαλο χρηματισμού γιατρών και κρατικών λειτουργών;
Ο ελληνικός λαός περιμένει απαντήσεις».

Το σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Documento»: Το δώρο του Άδωνι στη Novartis και οι σχέσεις της με το πολιτικό σύστημα

Στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η Novartis και άλλες φαρμακευτικές βιομηχανίες κέρδισαν μέσα σε μία νύχτα περισσότερα από 65 εκατ. ευρώ, με απόφαση του Άδωνη Γεωργιάδη, λίγες μέρες πριν εγκαταλείψει το υπουργείο Υγείας, δημοσιεύει ρεπορτάζ της εφημερίδας Documento.
Πιο συγκεκριμένα, το δημοσίευμα αναφέρει ότι στις 3 Ιουνίου του 2014, κι ενώ εντείνονταν οι φήμες ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης θα φύγει από το τιμόνι του υπουργείου Υγείας, υπέγραψε υπουργική απόφαση για την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της ειδικής χονδρικής τιμής στα φάρμακα υψηλού κόστους, προσφέροντας στις φαρμακοβιομηχανίες 13% επιπλέον κέρδος κι εκτινάζοντας τις τιμές λιανικής πώλησης σε βάρος των πολιτών αλλά και του Δημοσίου.
Χαρακτηριστικό είναι όπως αναφέρει η εφημερίδα, το γεγονός ότι η απόφαση ελήφθη μόλις 6 μέρες πριν την αποχώρηση του από το υπουργείο και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως μία μέρα μετά την αλλαγή σκυτάλης.
Το «δωράκι» του Άδωνι στις φαρμακοβιομηχανίες ήταν της τάξης των 65 εκατ. ευρώ, με τη Novartis που βρίσκεται στο επίκεντρο έρευνας της Δικαιοσύνης για το σύστημα μιζών προς πολιτικά πρόσωπα και γιατρούς, να παίρνει τη μερίδα του λέοντος, καθώς είναι προμηθεύτρια εταιρεία πολλών ακριβών φαρμάκων.
Εντύπωση επίσης προκαλεί ρεπορτάζ του «Βήματος» της 15ης Ιουνίου του 2014, το οποίο αναφέρει ότι ο Άδωνις έβαλε όρο στον Σαμαρά μετά την απομάκρυνση του, να αναλάβει αρμοδιότητες για τα φάρμακα στο υπουργείο ο Μάκης Βορίδης. Όπως σημειώνει η Documento, μόλις 20 μέρες μετά την ανάληψη καθηκόντων, και ο Βορίδης με μία δισέλιδη υπουργική του απόφαση «φροντίζει κι αυτός για το κέρδος στα φάρμακα, αλλά αυτή τη φορά υπέρ των φαρμακοποιών».

Η Novartis και το ελληνικό πολιτικό σύστημα

Στο μεταξύ, η εφημερίδα Documento, έχει στην κατοχή της κι έχει παραδώσει στις αρχές δύο αποκαλυπτικά βίντεο για τις σχέσεις της αμαρτωλής φαρμακοβιομηχίας Novartis με το πολιτικό σύστημα.
Το πρώτο βίντεο δείχνει ένα ιδιωτικό πάνελ της Novartis με συντονιστή τον γνωστό δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο και ομιλητές υποψήφιους βουλευτές από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Δράση πριν τις εκλογές του 2012. Πιο συγκεκριμένα στο πάνελ βρίσκονται από τη ΝΔ ο τομεάρχης Υγείας και στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά, Μανώλης Αγγελάκας, και ο Βασίλης Κοντοζαμάνης που διετέλεσε γ.γ. του υπουργείου Υγείας, πρόεδρος του ΕΟΦ και πια έχει οριστεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη επικεφαλής της θεματικής ενότητας «Αλληλεγγύη των ευσαίσθητων κοινωνικών ομάδων». Συμμετέχει επίσης το πρώην στέλεχος της Δράσης, Λυκούργος Λιαρόπουλος, γνωστός για το «Γερούν γερά», αλλά και η Αθηνά Δρέττα πρώην γ.γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων που έχει περάσει από το ΠΑΣΟΚ.
Στο δεύτερο βίντεο που έχει στη διάθεση της η Documento, ο αντιπρόεδρος της Novartis Κ. Φρουζής μιλά σε στελέχη της εταιρείας κι ομολογεί την καλή σχέση με πολιτικά πρόσωπα και κυρίως με τον πρώην πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμένο, για τον οποίο λέει ότι «ασχολείται προσωπικά με τα θέματα των φαρμάκων, όχι μόνο για πολίτικούς λόγους, γιατί δεν τον ενδιαφέρουν αυτά, αλλά και για ουσιαστικούς».
Πηγή: https://left.gr