23 Μαρ 2017

Μάχη για τα εργασιακά σε Βρυξέλλες και Ρώμη

Μεταξύ Βρυξελλών και Ρώμης παίζεται από σήμερα, και για το επόμενο τριήμερο, η νέα πράξη στο πόκερ της αξιολόγησης – μια πράξη, που η ελληνική πλευρά επιχειρεί να μεταφέρει στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο έχοντας απέναντί της, για μια ακόμη φορά, ...
τόσο το σύστημα Σόιμπλε όσο και το ΔΝΤ.
Τα κρίσιμα ανοιχτά μέτωπα – εργασιακό, ασφαλιστικό και ενεργειακό  - όσο και οι μάχες ισχύος και σκοπιμοτήτων στους κόλπους των δανειστών θέτουν ήδη υπό αίρεση και το νέο «ορόσημο», εκείνο του Eurogroup της 7ης Απριλίου, ενώ στο παρασκήνιο δοκιμάζονται και διερευνώνται όλες οι πιθανές διέξοδοι και συμμαχίες για να σπάσει το «τείχος» των σκληρών απαιτήσεων του Ταμείου.
Το καθοριστικό ραντεβού στο Brussels Group
Σε πρώτο χρόνο οι εξελίξεις περνούν από το νέο ραντεβού που έχει σήμερα το μεσημέρι στις Βρυξέλλες η ελληνική υπουργική αποστολή με τους εκπροσώπους των δανειστών. Μέχρι στιγμής, και μετά από δύο 24ωρα διαβουλεύσεων, οι διαπραγματεύσεις του άτυπου Brussels Group καλύπτονται από πλήρη «σιγή ασυρμάτου», με αμφότερες τις πλευρές να έχουν συμφωνήσει να μην υπάρξουν διαρροές που θα μπορούσαν να τορπιλίσουν τη διαδικασία.
Η πλέον καθοριστική ωστόσο θα είναι η συνάντηση που θα έχουν σήμερα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Γιώργος Χουλιαράκης, η Εφη Αχτσιόγλου και ο Γιώργος Σταθάκης με τους εκπροσώπους των θεσμών, καθώς το παρών θα δώσει εκ νέου και ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν. Προσδοκία και εκτίμηση της ελληνικής πλευράς, σύμφωνα με πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση, είναι πως ο Τόμσεν θα δώσει σαφέστερο στίγμα τόσο για τις προθέσεις του Ταμείου σε ό,τι αφορά τα νέα μέτρα όσο, και κυρίως, για τα περιθώρια πολιτικής ευελιξίας που είναι (;) διατεθειμένο να επιδείξει.
Η «αποστολή» Τσίπρα στη Ρώμη
Οι συνομιλίες στις Βρυξέλλες έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθούν, πλην θεαματικού απροόπτου, απόψε και από εκεί και πέρα οι κινήσεις και οι πρωτοβουλίες περνούν στον ίδιο τον πρωθυπουργό και στις επαφές που θα έχει στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ρώμης για τα 60 χρόνια της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Ο Αλέξης Τσίπρας αναχωρεί απόψε για την ιταλική πρωτεύουσα, με δεδηλωμένη πρόθεση να αναδείξει σε κεντρικό πολιτικό ζήτημα και να συμπεριλάβει στην κοινή διακήρυξη της συνόδου την διασφάλιση του ευρωπαϊκού κεκτημένου στα εργασιακά.
Η κυβέρνηση άλλωστε, σύμφωνα με τις πληροφορίες, έχει επιλέξει τα εργασιακά και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων ως το πεδίο της έσχατης και μεγάλης μάχης με τους δανειστές, γεγονός που κατέστησε σαφές και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας χθες το βράδυ μετά τη συνάντησή του με τον σοσιαλδημοκράτη υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.
Είναι ενδεικτικό το δίλημμα που έθεσε ο πρωθυπουργός υποδεχόμενος τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ: «Ή θα επαναδιεκδικήσουμε το κοινωνικό συμβόλαιο και το κοινωνικό κεκτημένο της Ευρώπης ή θα αναπαράγουμε διαιρέσεις, ρατσιστικά στερεότυπα που δυστυχώς τελευταία ακούγονται και από επίσημα χείλη», είπε, με μια σαφή αιχμή και στις προσβλητικές δηλώσεις Ντάισελμπλουμ για τον ευρωπαϊκό Νότο.

Η προσθήκη στη διακήρυξη για τα εργασιακά
Νωρίτερα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος επιβεβαίωνε στη Βουλή ότι η κυβέρνηση «έχει θέσει  ως τροποποίηση στη διακήρυξη της Ρώμης, που πρόκειται να υιοθετηθεί το Σάββατο, μια προσθήκη που μιλάει ακριβώς για την ανάγκη να έχουμε απόλυτη προστασία του ευρωπαϊκού κοινωνικού κεκτημένου και στα θέματα των εργασιακών και στα θέματα των συλλογικών διαπραγματεύσεων». Πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι στην προσπάθεια να υπάρξει αυτή η προσθήκη η Αθήνα έχει ήδη διασφαλίσει τη στήριξη αρκετών ακόμη κρατών-μελών, ωστόσο το εγχείρημα δεν θα είναι εύκολο.
«Πάγος» από την καγκελαρία
Ενδεικτικό του βαθμού δυσκολίας είναι το μήνυμα που έστειλε χθες ο εκπρόσωπος της γερμανικής καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ δηλώνοντας χθες πως το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας και η Σύνοδος της Ρώμης δεν είναι πρέπει να συνδέονται. Ακόμη δε και ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, παρ’ ότι εξήρε τις «τεράστιες μεταρρυθμίσεις που έκανε η Ελλάδα» και είπε ότι πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για λύση εντός του Απριλίου, δεν παρέλειψε να επισημάνει ενώπιον του πρωθυπουργού ότι υπάρχει ακόμη δρόμος και «βρισκόμαστε ενώπιον δύσκολων αποφάσεων»…
Πηγή: http://tvxs.gr