21 Μαρ 2017

Σόιμπλε: Φυσικά και η ΝΔ πρέπει να δεσμευθεί για τα μέτρα

Μετά τη δήλωση του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, ο οποίος με τη λήξη του Ecofin, σημείωσε ότι το ΔΝΤ ζητάει να δεσμευθεί και η αντιπολίτευση στην Ελλάδα ως προς το περιεχόμενο της συμφωνίας για την περίοδο μετά το 2019, ...
ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με το Bloomberg, δήλωσε ότι η αντιπολίτευση πρέπει να αποδεχθεί μελλοντικά μέτρα.
«Σε όλες τις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα, οι θεσμοί πάντα έλεγαν ότι οι αποφάσεις που αφορούν το μέλλον, θα πρέπει να γίνονται αποδεκτές και από την αντιπολίτευση, εφόσον διενεργηθούν εκλογές κάποια στιγμή στο μέλλον. Αυτό δεν είναι κάτι καινούριο», δήλωσε ο Σόιμπλε.
Επισήμανε δε, ότι θα έπρεπε να βρεθεί μία νομοθετική διατύπωση, ώστε οι όποιες αποφάσεις να ισχύουν ανεξάρτητα από τα εκλογικά αποτελέσματα.
«Αυτό έχει γίνει με επιτυχία στο παρελθόν σε άλλα κράτη, αλλά και στην Ελλάδα», συμπλήρωσε.

Υπενθυμίζεται ότι, νωρίτερα σήμερα ο Μισέλ Σαπέν απέρριψε κατηγορηματικά τη στάση του ΔΝΤ, δηλώνοντας: «Φανταστείτε να ζητούσαν από εμάς τους Γάλλους για ένα θέμα να ζητήσουμε τη δέσμευση της αντιπολίτευσης». 
«Δεν μπορούμε να ζητήσουμε από τη σημερινή κυβέρνηση στην Ελλάδα να επιδιώξει τις εγγυήσεις της αντιπολίτευσης, την οποία φυσικά και δεν θέλει να την δει να γίνεται κυβέρνηση», πρόσθεσε.  Έκανε τέλος λόγο για εμμονές του ΔΝΤ σε σχέση με τα εργασιακά και το ασφαλιστικό, σημειώνοντας ότι οι τεχνοκράτες του ταμείου το κάνουν αυτό παντού.
Το ΔΝΤ έσπευσε να διαψεύσει τον Γάλλο υπουργό οικονομικών μέσω διαρροών. «Δεν έχουμε ζητήσει δεσμεύσεις από την αντιπολίτευση», είπε αξιωματούχος του ΔΝΤ στο Bloomberg, ζητώντας να μην κατονομαστεί. Πάντως κοινοτική πηγή επιβεβαίωσε έμμεσα την απαίτηση του ΔΝΤ καθώς ζητά δεσμεύσεις και για μετά το 2019. «Το θέμα υφίσταται αλλά ίσως όχι στη διάσταση που το θέτει ο κ. Σαπέν», σχολίασε η εν λόγω πηγή. 
ΝΔ: Δεν θα διευκολύνουμε τον κ. Τσίπρα, δεν θα ψηφίσουμε τα μέτρα
Πηγές της Πειραιώς σχετικά με όσα φέρεται να έχει πει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μετά από συνεδρίαση του Ecofin ότι μελλοντικά μέτρα πρέπει να γίνονται αποδεκτά και από την αντιπολίτευση, τονίζουν τα εξής:
«H Νέα Δημοκρατία έχει πάρει θέση στο προσκήνιο για τα μέτρα. Δεν θα τα ψηφίσει. Τώρα η κυβέρνηση πρέπει να πάρει θέση γι' αυτά που γίνονται στο παρασκήνιο. Και να εξηγήσει γιατί αναζητεί στήριξη από το εξωτερικό για να ψηφιστούν τα μέτρα που, λόγω της ανικανότητας και της ιδεοληψίας του κ. Τσίπρα, ζητούνται από την χώρα. Ίσως ο κ. Τσίπρας δεν αισθάνεται τόσο άνετα με την κυβερνητική του πλειοψηφία. Τον διαβεβαιώνουμε ότι δεν πρόκειται να τον διευκολύνουμε».
Μαξίμου: Συνωμοσιολογικά σενάρια και τζάμπα μαγκιές του κ. Μητσοτάκη
«Ο κ. Μητσοτάκης μέχρι πριν λίγο καιρό έλεγε "τόσα και άλλα τόσα" για να κλείσει η αξιολόγηση, παίρνοντας το μέρος των πιο ακραίων από τους δανειστές με στόχο την πολιτική αποσταθεροποίηση στη χώρα. Τώρα που δεν του βγαίνει, υιοθετεί συνωμοσιολογικά σενάρια και κάνει τζάμπα μαγκιές», σχολίαζουν κυβερνητικές πηγές με αφορμή την τοποθέτηση πηγών της ΝΔ για τη μη στήριξη μέτρων.
Οι κυβερνητικές πηγές προσθέτουν ότι «η κυβέρνηση διαθέτει την απαιτούμενη από το Σύνταγμα κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης. Και επί του ελληνικού Συντάγματος δεν δικαιούνται να έχουν λόγο οι δανειστές. Αποκλειστικός αρμόδιος για να κρίνει την υποκριτική και εθελόδουλη στάση του κ. Μητσοτάκη είναι ο ελληνικός λαός», καταλήγουν.
Πηγή: http://tvxs.gr