2 Μαρ 2017

Η Ευρώπη "απαντάει" στον Τραμπ με... βίζα!

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε σήμερα (02.03.2017) από την Κομισιόν να αναθεωρήσει γρήγορα την εξαίρεση των Αμερικανών από την υποχρέωση να έχουν θεώρηση εισόδου για να εισέλθουν στην ΕΕ, μετά την άρνηση της Ουάσινγκτον να πράξει το ίδιο για τους πολίτες πέντε ευρωπαϊκών χωρών.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ...
νομικά υποχρεωμένη να λάβει μέτρα με στόχο την προσωρινή επαναφορά της υποχρέωσης των πολιτών των ΗΠΑ για θεώρηση εισόδου, δεδομένου ότι η Ουάσινγκτον αρνείται να παράσχει πρόσβαση στην επικράτειά της χωρίς θεώρηση εισόδου στους πολίτες πέντε χωρών της ΕΕ», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ευρωκοινοβούλιο.
Η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών υιοθέτησε σήμερα, στη διάρκεια ψηφοφορίας δι' ανατάσεως της χειρός, μια μη υποχρεωτική απόφαση προς την κατεύθυνση αυτή, ζητώντας από την Επιτροπή να δράσει «μέσα σε δύο μήνες».
Η ψηφοφορία αυτή πραγματοποιήθηκε ενώ δυσπιστία επικρατεί στις σχέσεις ανάμεσα στις Βρυξέλλες και την Ουάσινγκτον μετά την εκλογή το προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει επανειλημμένα επιτεθεί στην ΕΕ και έχει εκφράσει την ικανοποίησή του για το Brexit.
Οι πολίτες πέντε χωρών από τις 28 της ΕΕ --της Βουλγαρίας, της Κροατίας, της Κύπρου, της Πολωνίας και της Ρουμανίας-- εξακολουθούν να πρέπει να ζητούν θεώρηση εισόδου (βίζα) για τις μικρής διάρκειας διαμονές τους στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία δεν επιβάλλει υποχρέωση θεώρησης εισόδου στους Αμερικανούς που έρχονται στην ΕΕ για λιγότερο από τρεις μήνες, ζητεί από το 2014 να κάνει το ίδιο και η Ουάσινγκτον για τους περισσότερους από 500 εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες.
Πηγή: http://www.newsit.gr