19 Μαρ 2017

Στα άκρα Γερμανία και Τουρκία, σε κίνδυνο η συμφωνία για το προσφυγικό

Στα άκρα έχουν φτάσει οι σχέσεις Γερμανίας – Τουρκία με εκατέρωθεν εμπρηστικές δηλώσεις, που κλιμάκωσαν την Κυριακή την αντιπαράθεση και οδήγησαν τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας να δηλώσει πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν “ξεπέρασε τα όρια”....
Ο Τούρκος πρόεδρος επιτέθηκε νωρίτερα προσωπικά στην καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ δηλώνοντας πως χρησιμοποιεί “ναζιστικές πρακτικές” επειδή στη Γερμανία απαγορεύτηκαν προεκλογικές συγκεντρώσεις υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου για την ενίσχυση των εξουσιών του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
“Δείχνουμε ανοχή αλλά δεν είμαστε ηλίθιοι” είπε ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Passauer Neue Presse. Για αυτόν τον λόγο διεμήνυσε ξεκάθαρα στον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι “εδώ ξεπέρασαν ένα όριο”, κάνοντας λόγο για “σοκαριστικές δηλώσεις”.
“Όταν τους αποκαλούν ναζί, δεν τους αρέσει. Διαδηλώνουν την αλληλεγγύη τους. Ιδιαίτερα η Μέρκελ”, είπε ο Ερντογάν και πρόσθεσε “όμως καταφεύγει αυτή τη στιγμή σε ναζιστικές πρακτικές».
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Ερντογάν, η Γιούλια Κλέκνερ, στενή συνεργάτιδα της καγκελαρίου και αντιπρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) ζήτησε να δοθεί “αποφασιστική” απάντηση στην Άγκυρα: “Ο κ.Ερντογάν έχει ακόμη τα λογικά του;” διερωτήθηκε ζητώντας να ακυρωθεί η οικονομική βοήθεια, “ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ” που χορηγείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην Τουρκία.
Από την πλευρά του ο Μάρτιν Σουλτς, που σήμερα εξελέγη πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Ερντογάν “ανάξιες για αρχηγό κράτους”. Η Τουρκία εξελίσσεται σε απολυταρχικό κράτος», εκτίμησε ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε δηλώσεις του στη δημόσια τηλεόραση ARD.
Πηγή: http://tvxs.gr