20 Μαρ 2017

Οι 5 παρεμβάσεις που θα αλλάξουν την πρωτεύουσα - Κυβέρνηση και Δήμος σχεδιάζουν τη νέα Αθήνα

- Οι αλλαγές στο ιστορικό κέντρο, τι θα γίνει με το γήπεδο της Λεωφόρου, το Πάρκο Γουδή, τον Ελαιώνα και τον Βοτανικό
- Από που ξεκινάνε οι πρώτες παρεμβάσεις και πως θα προχωρήσει ο σχεδιασμός
- Δείτε τους χάρτες των ...
παρεμβάσεων στην πρωτεύουσα
Να κάνουν την πόλη ελκυστική τόσο για τους κατοίκους της όσο και για τους πολυάριθμους τουρίστες, θέλουν κυβέρνηση και δημοτική αρχή, που δουλεύουν από κοινού για την αισθητική αλλά και λειτουργική αναβάθμιση της πρωτεύουσας της χώρας.
Η ανάπλαση αναμένεται να ξεκινήσει από το «Ιστορικό Τρίγωνο» και να συνεχιστεί με τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου στου Γουδή, το οποίο σαν «φάντασμα» εμφανίζεται και εξαφανίζεται από τον δημόσιο σχεδιασμό εδώ και περίπου τρεις δεκαετίες.
Το επόμενο βήμα θα περιλαμβάνει την ανάπλαση στα Κουντουριώτικα, με επίκεντρο το παλαιό γήπεδο του Παναθηναϊκού και παρεμβάσεις στην περιοχή του Ελαιώνα.
Από το κέντρο έως τον Ελαιώνα
Οι παρεμβάσεις στο κέντρο της πόλης, το οποίο περικλείεται μεταξύ των οδών Σταδίου, Πειραιώς και Ερμού. Η περιοχή θα χωριστεί σε τρεις ενότητες: “Γεράνι”, “Εμπορικό Τρίγωνο” και “Ψυρρή - Πλατεία Κουμουνδούρου”. Τα σημεία, αν και διαφορετικού χαρακτήρα, θα αναπτυχθούν διατηρώντας την ετερόκλητη φυσιογνωμία τους.

Οι πρώτες επεμβάσεις θα ξεκινήσουν με άξονα την οδό Αθηνάς. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει ανάπτυξη πρασίνου στα πεζοδρόμια και πεζοδρομήσεις στους κάθετους δρόμους, όπως π.χ. στην οδό Βλαχάβα, στην Καΐρη, στη Βύσσης κ.λπ.
Για την Πλατεία Θεάτρου προβλέπεται η υλοποίηση της υφιστάμενης από το 2010 μελέτης για τον ανασχεδιασμό τόσο της πλατείας όσο και των κάθετων στην οδό Μενάνδρου δρόμων έως και τη Βαρβάκειο Αγορά.
Η δημιουργία ενός μικρού κρυμμένου κήπου, ανάμεσα στη στενωπό των πολυκατοικιών, είναι ένα από τα ενδιαφέρονται στοιχεία της μελέτης. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει ακόμη και επεμβάσεις στις όψεις των εμβληματικών κτιρίων στη συγκεκριμένη γειτονιά.

Το έργο της ανάπλασης στην Πλατεία Θεάτρου είναι αρκετά ώριμο καθώς, πριν από περίπου τέσσερα χρόνια, το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων είχε εγκρίνει την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου στην περιοχή και πριν από περίπου έναν χρόνο δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Οι παρεμβάσεις, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα φτάσουν έως και το Γκάζι, όπου σχεδιάζεται να υλοποιηθεί ο παλαιότερος σχεδιασμός, ο οποίος προέβλεπε απομάκρυνση του αμαξοστασίου των τρόλεϊ και ενοποίηση του χώρου με τον παρακείμενο αρχαιολογικό χώρο.
Για τον Ελαιώνα, το σχέδιο ανάπλασης περιλαμβάνει εγκατάσταση υποδομών αθλητισμού και πολιτισμού. Παραμένει ωστόσο ως προοπτική η ολοκλήρωση του ημιτελούς εμπορικού κέντρου Βωβού, με μειωμένα οικοδομικά μεγέθη. Στόχος είναι να εξυπηρετεί τους διερχόμενους από τον μεγάλο τερματικό σταθμό των ΚΤΕΛ, ο οποίος αναμένεται να κατασκευαστεί με πόρους από το πακέτο Γιούνκερ.
Η μελέτη του ΕΜΠ
Ηδη από τα τέλη της δεκαετίας του ’90 ο τότε Οργανισμός Αθήνας είχε στα συρτάρια του τη μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για το πάρκο στο Γουδή για τη μετατροπή των 4.500 στρεμμάτων της περιοχής σε έναν αστικό παράδεισο. Όμως και εκείνες οι εξαγγελίες είχαν μείνει στα χαρτιά. Την περασμένη Πέμπτη η κυβέρνηση ανακοίνωσε την απόφασή της να υλοποιήσει το πάγιο αίτημα των Κινημάτων Πόλης για τη δημιουργία πάρκου.
Ο σχεδιασμός θα γίνει με επίκεντρο τη μελέτη του ΕΜΠ, η οποία, αν χρειαστεί, σε ορισμένα σημεία θα επικαιροποιηθεί. Σε αυτή, μεταξύ άλλων, προτείνονται:
Επανασχεδιασμός των πεζοδρομίων σε όλο το μήκος της Κατεχάκη, ώστε να είναι εύκολη η προσέγγιση των πολιτών στο πάρκο.
Αποκατάσταση της ενότητας του Ιλισού και δημιουργία μονοπατιών κατά μήκος του ρέματος.
Ανάπλαση του φυσικού χώρου πάνω από την Πολυτεχνειούπολη.
Διατήρηση της λειτουργίας των διατηρητέων κτιρίων και των προστατευόμενων σημείων με τις σημερινές χρήσεις τους όσον αφορά στα νοσοκομεία, στις εγκαταστάσεις εκπαίδευσης, τις νέες χρήσεις πολιτισμού κ.ά.
Δημιουργία αξόνων κίνησης πεζών και ποδηλάτων. Ο πρώτος θα ξεκινά από τη Λεωφόρο Μεσογείων και θα φτάνει στου Ζωγράφου, ο δεύτερος από την οδό Παπαδιαμαντοπούλου (δίπλα στα Νοσοκομεία Παίδων) και θα καταλήγει στον Ιερό Ναό της Αγίας Σκέπης στου Παπάγου και ο τρίτος θα εισέρχεται από τη συμβολή των οδών Γ. Παπανδρέου και Μεγ. Αλεξάνδρου και θα ακολουθεί τον Ιλισό κατά μήκος των οδών Ούλοφ Πάλμε και Γ. Παπανδρέου, περνώντας υπογείως από τη Λεωφόρο Κατεχάκη.

Στα κτίρια που βρίσκονται στον πυρήνα του πάρκου, και εφόσον κριθούν ως αξιόλογα, διατηρούμενα και επαναχρησιμοποιούμενα, θα επιτρέπονται χρήσεις αθλητισμού, πολιτισμού και μικρών αναψυκτηρίων. Μάλιστα, βάσει του ισχύοντος Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία του Υμηττού (εκκρεμεί απόφαση του ΣτΕ επί αιτήσεως ακυρώσεως), στα νομίμως υφιστάμενα εξ αυτών κτίρια θα επιτρέπονται επεκτάσεις που δεν θα υπερβαίνουν το 5% της συνολικής αρχικής τους επιφάνειας.
Νέο γήπεδο για τον Παναθηναϊκό και ανάπλαση στα Κουντουριώτικα
Στην άκρη του Μητροπολιτικού Πάρκου, ανάμεσα στον Ιλισό και στο Νοσοκομείο της Αεροπορίας (ΓΝΑ 251), εκεί όπου η μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου προέβλεπε τη δημιουργία εγκατάστασης εκπαιδευτικών και εκθεσιακών κήπων με θερμοκήπιο, χωροθετείται πλέον το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού.
Ο χώρος βρίσκεται δίπλα στον σταθμό Κατεχάκη του υφιστάμενου Μετρό, ενώ είναι εύκολη η πρόσβαση και οδικώς από την Αττική Οδό. Επίσης, η νέα γραμμή 4 του Μετρό, όπως έχει σχεδιαστεί, θα ξεκινά από το Γαλάτσι και θα καταλήγει ακριβώς έξω από το σημείο όπου σχεδιάζεται να κατασκευαστεί το νέο γήπεδο.
Εξάλλου, η απελευθέρωση της έκτασης όπου βρίσκεται το παλαιό γήπεδο στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας είναι απαραίτητη προκειμένου να προχωρήσει η περίφημη ανάπλαση της περιοχής, ένα όνειρο των κατοίκων στα Κουντουριώτικα από τη δεκαετία του ’80, τότε που εξαγγέλθηκε για πρώτη φορά το σχέδιο διπλής ανάπλασης Αλεξάνδρας • Βοτανικού, το οποίο ποτέ δεν κατάφερε να λειτουργήσει.
Το σημερινό σχέδιο προβλέπει υπογειοποίηση της λεωφόρου προκειμένου να δημιουργηθεί υπέργεια ένας ενιαίος χώρος, ο οποίος θα ξεκινάει από τους πρόποδες του Λυκαβηττού και θα φτάνει έως το συγκρότημα των προσφυγικών πολυκατοικιών.
Στο συρτάρι από το 2011
Με ταχείς ρυθμούς δρομολογείται από την Περιφέρεια Αττικής η ανάπλαση του φαληρικού όρμου, μια παρέμβαση που είχε μείνει στο συρτάρι από το 2011 και έρχεται πλέον να «κουμπώσει» πάνω στις μεγάλης κλίμακας παρεμβάσεις της κυβέρνησης για την Αθήνα.
Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Χρήστο Καπάταη, απομένει μόνο η έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου στο τέλος Μαρτίου για να ανοίξει ο δρόμος για την τελική υπογραφή της σύμβασης μέσα στον Απρίλιο και να ξεκινήσουν οι εργασίες, οι οποίες πρέπει να ολοκληρωθούν εντός 21 μηνών.
Στα έργα της πρώτης φάσης περιλαμβάνονται τα αντιπλημμυρικά, τα υδραυλικά και εκείνα της οδοποιίας. Οι σχεδιαζόμενες υδραυλικές υποδομές, μεταξύ άλλων, προβλέπουν:
• Κατασκευή δύο ξηρών αντιπλημμυρικών καναλιών σε Μοσχάτο και Καλλιθέα, όπου θα εκτονώνονται οι επιφανειακές πλημμυρικές παροχές.
• Εκβάθυνση του Ιλισού, στο τμήμα πάνω από την Εθνάρχου Μακαρίου και σε μήκος 370 μέτρων, για τη σωστή λειτουργία του συστήματος αντιπλημμυρικής προστασίας των γειτονικών περιοχών.
• Κατασκευή αντλιοστασίου ακαθάρτων και ωθητικού αγωγού για την ανανέωση των στάσιμων νερών του Κηφισού.
• Δημιουργία Κέντρου Ανάκτησης Νερού στον Ελαιώνα και κατασκευή υπόγειας μονάδας τριτοβάθμιας επεξεργασίας για την κάλυψη των αναγκών άρδευσης της περιοχής.

Στα έργα της πρώτης φάσης εντάσσεται και η μεταφορά νοτιότερα προς τη θάλασσα (κατά 90 μέτρα) της υπερυψωμένης σήμερα λεωφόρου Ποσειδώνος, και η ταπείνωσή της για όσα μέτρα χρειαστεί, ώστε από πάνω της να κατασκευαστούν πλατείες γεφυρώσεων με στόχο οι πεζοί και οι ποδηλάτες να μη χρειάζεται να διασχίσουν τη λεωφόρο για να προσεγγίσουν τη θάλασσα.

Η ανάπλαση του χώρου περιλαμβάνεται στα έργα της Β’ και της Γ’ Φάσης που θα ακολουθήσουν.
ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ
Πηγή: http://www.newsit.gr