13 Φεβ 2017

Ρελάνς της Κομισιόν κατά ΔΝΤ

Ευθεία ρελάνς κατά του ΔΝΤ κάνει η Κομσιιόν με τη δημοσιοποίηση των βελτιωμένων προβλέψεών της για την ελληνική οικονομία - προβλέψεων, που εμφανίζουν μεγάλη απόκλιση από τις απαισιόδοξες εκτιμήσεις του Ταμείου και, κυρίως, υιοθετούν τις θέσεις ...
της ελληνικής κυβέρνησης συνυπολογίζοντας την υπεραπόδοση των εσόδων. Η έκθεση έρχεται στην τελική και πιο κρίσιμη φάση της διαπραγμάτευσης για την αξιολόγηση και στον απόηχο της παρέμβασης Γιούνκερ το Σαββατοκύριακο με την οποία ο πρόεδρος της Επιτροπής επέρριψε στο ΔΝΤ την ευθύνη για τις «επισφάλειες» του ελληνικού προγράμματος.
Η δημοσιοποίηση των βελτιωμένων προβλέψεων συμπίπτει με την επίσημη ανακοίνωση της επίσκεψης του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί στην Αθήνα την Τετάρτη. «Οι επιδόσεις της Ελλάδας ξεπέρασαν τις προσδοκίες του προγράμματος», δήλωσε ο Μοσκοβισί ενόψει των συναντήσεων που θα έχει με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. 
Σύμφωνα με την έκθεση, η Κομισιόν υπολογίζει το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 περί το  2% του ΑΕΠ, έναντι 0,9% του ΑΕΠ που προβλέπει η έκθεση του ΔΝΤ που δόθηκε την περασμένη εβδομάδα στη δημοσιότητα.
Εκτιμά επίσης ότι το 2017 θα επιτευχθεί ο στόχος για πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ, ενώ το ΔΝΤ το τοποθετεί στο 1%, ενώ για το 2018 σημειώνει ότι η υπεραπόδοση των εσόδων αποτελεί θετικό μήνυμα για την είτευξη του στόχου του 3,5%.
Συγκεκριμένα, η έκθεση αναφέρει: «Οι ισχυρές επιδόσεις στα έσοδα που έχουν παρατηρηθεί μέχρι τώρα, ιδιαίτερα το 2016, με τη στήριξη των συνεχιζόμενων μεταρρυθμίσεων της διαχείρισης των εσόδων, υποδηλώνει σημαντικές ανοδικές τάσεις στις προβλέψεις, αποτελώντας καλό οιωνό για την επίτευξη του στόχου και το 2018».
Συνολικά, στην έκθεση επισημαίνεται ότι η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται σταδιακά μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και προστίθεται ότι η βελτίωση του οικονομικού κλίματος στηρίζει την ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης και αντανακλάται στις εξελίξεις στην αγορά εργασίας.
«Τα δημόσια οικονομικά εμφανίζουν καλύτερες του αναμενόμενου επιδόσεις και οι γενικότερες οικονομικές προοπτικές παραμένουν θετικές, αν και υπόκεινται σε πτωτικά ρίσκα», αναφέρεται στην έκθεση..
Σε ό,τι αφορά την πορεία του ΑΕΠ, η Κομισιόν διαπιστώνει ότι το 2016 έκλεισε με ανάπτυξη 0,3%, ενώ στην προηγούμενη έκθεση τον Νοέμβριο του 2016, προέβλεπε ύφεση της τάξης του 0,3%.  Για το 2017 προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,7% και για το 2018 αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,1%.
Βελτιωμένες είναι και οι εκτιμήσεις για το χρέος, το οποίο για το 2016 προσδιορίζεται στο 179,7% του ΑΕΠ ενώ για φέτος και του χρόνου προβλέπεται στο 177,2% και 170,6%, αντίστοιχα.
Στην έκθεση, πάντως, στέλνεται εκ νέου το μήνυμα για ταχεία ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, καθώς επισημαίνεται πως η παράταση της αβεβαιότητας συνιστά καθοριστικό παράγοντα στα πτωτικά ρίσκα για την ελληνική οικονομία.
Βολές και από Ντομπρόβσκις στο ΔΝΤ 
Βολές προς το ΔΝΤ εξαπέλυσε σήμερα και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις. Συγκεκριμένα σημείωσε ότι ελληνικό πρόγραμμα βρίσκεται εντός τροχιά ενώ η χώρα υπεραποδίδει στους δημοσιονομικούς στόχους. 
Σύμφωνα με τον Ντομπρόβσκις, είναι πολύ μικρό το κενό που πρέπει να καλυφθεί για να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος το επόμενο έτος, ενώ αν υπάρξει μια τελική «ώθηση» από όλες τις πλευρές, μπορεί να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση. 
Αναφορικά με το ΔΝΤ, είπε πως αυτή τη στιγμή συζητείται η συμμετοχή του στο πρόγραμμα και πως το πρόβλημα είναι ότι το Ταμείο έχει πολύ απαισιόδοξες προβλέψεις για την Ελλάδα.«Επίσης, δεν διορθώνει αυτές τις προβλέψεις με βάση τα στοιχεία, με βάση τα πραγματικά αποτελέσματα», υπογράμμισε αφήνοντας αιχμές. 
Ο Ντομπρόβσκις δήλωσε επίσης πως το Eurogroup είναι ανοιχτό στη συζήτηση μέτρων για το χρέος, όχι όμως "κούρεμα". «Αυτός είναι ένας κύκλος που πρέπει να τετραγωνίσουμε», σχολίασε. Κατέληξε πάντως λέγοντας ότι το πρόβλημα λύνεται και η αξιολόγηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί. 
Πηγή: http://tvxs.gr