19 Φεβ 2017

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία

Βροχές και καταιγίδες θα πλήξουν πολλές περιοχές της χώρας, σύμφωνα με έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού που εξέδωσε η ΕΜΥ. Τα φαινόμενα ήδη εκδηλώνονται στη Δυτική Ελλάδα και αναμένεται να συνεχιστούν αλλά και να επεκταθούν και σε ...
άλλες περιοχές της χώρας.
Ειδικότερα τα φαινόμενα αναμένεται να πλήξουν σήμερα, Κυριακή (19/02), το Ιόνιο, η Δυτική Στερεά, η Βορειοδυτική Πελοπόννησος, η Θεσσαλία (κυρίως δυτική και βόρεια) και τη νύχτα το βόρειο και ανατολικό Αιγαίο και πιθανόν η Θράκη.
Τη Δευτέρα (20/02) η κακοκαιρία θα συνεχίσει να «σαρώνει» τις ίδιες περιοχές αλλά μέχρι το μεσημέρι τα φαινόμενα θα περιοριστούν στο ανατολικό Αιγαίο και θα σταματήσουν.
Σε ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός
Σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκονται οι κρατικές υπηρεσίες προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων, ύστερα από το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε σήμερα από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.
Σύμφωνα με την ΕΜΥ οι βροχές και οι καταιγίδες που εκδηλώνονται στη Δυτική Ελλάδα θα συνεχιστούν και θα είναι κατά τόπους ισχυρές ενώ θα επεκταθούν και σε άλλες περιοχές της χώρας.
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων συνιστά στους πολίτες:
  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
Πηγή: http://tvxs.gr