6 Φεβ 2017

Μπλόκα αγροτών 2017: Κομμένη στα δύο η Ελλάδα - Ποιοι δρόμοι θα κλείσουν σήμερα Δευτέρα

Ειδήσεις για μπλόκα αγροτών:
Στα ύψη η κόντρα των αγροτών με την κυβέρνηση - Έκλεισαν τα Τέμπη - Σε νέες συνεδριάσεις αποφασίζουν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους.
Τρακτέρ και αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας απέκλεισαν χθες Κυριακή (05/02) μετά τις 14:30 και για δύο ώρες τα Τέμπη, διαμαρτυρόμενοι ...
για την πολιτική της κυβέρνησης.
Ήταν λίγο μετά τις 13:00, όταν τα τρακτέρ ξεκίνησαν από τη Νίκαια της Λάρισας, συνοδεία αυτοκινητοπομπής.
agrotes2
Οι αγρότες που συμμετέχουν στο μπλόκο υλοποιούν τις αποφάσεις της πανελλαδικής επιτροπής των μπλόκων με τη σημερινή κινητοποίηση να βρίσκεται στο πλαίσιο της κλιμάκωσης των κινητοποιήσεών τους.
Οι αγρότες αναπτύσσουν νέα μπλόκα, ενώ πρόθεσή τους είναι να συντονίσουν καλύτερα τις κινήσεις τους όπως λένε, καλώντας στη δημιουργία ενός κοινού μετώπου με τη συμμετοχή όλων των μπλόκων που βρίσκονται σε διάφορα σημεία της Ελλάδας.
Στο πλαίσιο αυτό, αύριο Τρίτη 7 Φεβρουαρίου, στις 12 το μεσημέρι, οι αγρότες προχωρούν σε νέα συνάντηση της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων Ελλάδας στη Νίκαια.
agrotes3
Σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας, τόνισε: «Κλιμακώνουμε, με αποκλεισμό της κοιλάδας των Τεμπών, ως ένα μοχλό πίεσης προς την κυβέρνηση, αλλά και ανάδειξης των προβλημάτων μας. Είναι ένας δίκαιος αγώνας τον οποίο συνεχίζουμε σήμερα εδώ. Επίσης καλούμε την Τρίτη στη Νίκαια όλα τα μπλόκα, ανεξάρτητα αν συμφωνούν με το πλαίσιο της πανελλαδικής επιτροπής των μπλόκων για να συντονίσουμε τα επόμενα βήματα».
Σε ερώτηση σχετικά, με το αν οι αγρότες θα ζητήσουν συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ο κ. Μαρούδας είπε πως αυτό θα αποφασιστεί αύριο στην πανελλαδική συνάντηση.
Εξάλλου, ο Κώστας Τζέλας, μέλος της συντονιστικής επιτροπής, τόνισε: «Ζητάμε από την κυβέρνηση να σκύψει πραγματικά πάνω από τα προβλήματά μας, γιατί οι αγρότες δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να καλλιεργήσουν τη γη». Επισήμανε πως οι αγρότες θα συνεχίσουν τον αγώνα τους και θα τον κλιμακώσουν.
Σε κίνηση για την ενίσχυση του μπλόκου της Νίκαιας προχώρησαν οι αγρότες από το μπλόκο στο Γερακάρι, όπου εδώ και δεκατρείς μέρες βρίσκονται στο δρόμο. Οι αγρότες μετέφεραν τα τρακτέρ τους και τις δυνάμεις στη Νίκαια, με στόχο να γίνει πιο δυναμικό το μπλόκο ενώ θα συμμετέχουν στην πανελλαδική σύσκεψη.
«Είμαστε μαζί με τους αγρότες της Νίκαιας. Χθες βρεθήκαμε όλοι μαζί στα Τέμπη και αύριο θα είμαστε στην Πανελλαδική σύσκεψη της Νίκαιας» τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του συλλόγου Αγιάς, Τάσος Κωστούλας, σημειώνοντας πως η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και ο πανελλαδικός συντονισμός είναι μονόδρομος. 
Σημειώνεται ότι παραμένει το κεντρικό μπλόκο στον κόμβο της Νίκαιας, με τους αγρότες να έχουν αποκλείσει επ' αόριστον το ρεύμα της Εθνικής Οδού προς Αθήνα.
Επίσης, κλειστή είναι η Εθνική Οδός Αθηνών- Θεσσαλονίκης, και στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη στο κόμβο του Πλατυκάμπου από αγρότες που βρίσκονται στο σημείο από την Παρασκευή.

Αποκλεισμός στο τελωνείο Κρυσταλλοπηγής

Παράλληλα, επί ποδός βρίσκονται οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα στη Δυτική Μακεδονία, έχοντας στραμμένο το βλέμμα στην αυριανή συνάντηση στη Νίκαια στην οποία και θα δώσουν το «παρών».
Υπενθυμίζεται ότι εντός της εβδομάδας -το πιο πιθανόν προς το τέλος της και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα αποφασιστούν άλλες κινήσεις στην αυριανή σύσκεψη- πρόκειται να προχωρήσει ο 24ωρος αποκλεισμός του τελωνείου Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία, όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Καστοριάς δημητριακών και κτηνοτροφικών προϊόντων του νομού, Δημήτρης Μόσχος, προσθέτοντας ότι αυξάνονται τα αγροτικά μπλόκα που στήνονται σε κομβικά σημεία στη Δυτική Μακεδονία.
Αγρότες και κτηνοτρόφοι της Καστοριάς παραμένουν στο μπλόκο τους στο Άργος Ορεστικό, δηλαδή στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας Οδού, στον δρόμο που οδηγεί στο τελωνείο Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία.
Στήθηκε την Πέμπτη 02/02 το αγροτικό μπλόκο στα Γρεβενά και συγκεκριμένα στην πρώτη έξοδο προς την Εγνατία Οδό με κατεύθυνση τα Ιωάννινα. Στο Καλονέρι Βοείου, αγρότες και κτηνοτρόφοι έστησαν το μπλόκο της Αγίας Κυριακής, στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας Οδού, από τη διασταύρωση Σιάτιστας, ενώ θέση έχουν ήδη πάρει και αυτοί του Αμυνταίου, στον κόμβο Αντιγόνου, στην εθνική οδό Φλώρινας-Έδεσσας.
Αγρότες και κτηνοτρόφοι των Πύργων Πτολεμαϊδας παραμένουν στο μπλόκο στον κόμβο Μανιακίου, επί της Εθνικής Οδού Φλώρινας-Έδεσσας, και από την Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου, στήνουν αγροτικό μπλόκο στη γέφυρα Ρυμνίου, που βρίσκεται επί της Εθνικής Οδού Λάρισας-Κοζάνης.

Τα σχέδια για το μπλόκο των Ευζώνων

Με αιφνιδιαστικές κινήσεις, όπως κλείσιμο της σιδηροδρομικής γραμμής στην Ειδομένη, συνεχίζουν την κινητοποίησή τους αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κεντρικής Μακεδονίας που από τις 30/01 κρατούν κλειστό το τελωνείο στα σύνορα της Ελλάδας με τα Σκόπια. «Αν δεν μας αντιμετωπίσουν με σοβαρότητα, θα εντείνουμε την κινητοποίησή μας και θα φτάσουμε μέχρι και το τελωνείο της Δοϊράνης» επισήμαναν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Έτσι, κλειστή εξακολουθεί να είναι η Εθνική Οδός Θεσσαλονίκης - Ευζώνων, στο 548 χλμ της ΠΑΘΕ κοντά στο τελωνείο, στη διασταύρωση Ειδομένης, με την κυκλοφορία να διεξάγεται από την παλαιά Εθνική Οδό Πολυκάστρου - Ευζώνων και από την επαρχιακή Αξιούπολης - Ειδομένης. Η πρόσβαση στα Σκόπια γίνεται από τον Συνοριακό Σταθμό Δοϊράνης.
Σε δίωρο αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης - Σερρών, στο ύψος του Λευκώνα, αναμένεται να προχωρήσουν από τις 12 το μεσημέρι αγρότες και κτηνοτρόφοι του μπλόκου του Προμαχώνα, που παρά τις προσπάθειές τους από τις 25/01 δεν έχουν κατορθώσει να φτάσουν στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.
Συνεχίζεται, από τις 30/1 ο επ΄αόριστον αποκλεισμός της λεωφόρου Γεωργικής Σχολής στα «πράσινα φανάρια» (διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο «Μακεδονία»), με το μέλος της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας, Δημήτρη Παπαδάκη, κτηνοτρόφο από τα Σήμαντρα Χαλκιδικής, να επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Δεν αποκλείεται να επιχειρήσουμε εκ νέου μετάβασή μας στη διασταύρωση του αεροδρομίου Μακεδονία, για συμβολικό αποκλεισμό, όπως κάναμε την Παρασκευή».
Στα διόδια των Μαλγάρων παραμένουν αγρότες της ευρύτερης περιοχής και στο χρονικό διάαστημα 18.00-20.00 πρόκειται να προχωρήσουν σε αποκλεισμό, αν και συνήθως τις τελευταίες ημέρες η κινητοποίησή τους διαρκεί από μισή έως και μία ώρα.
Στον κόμβο Δερβενίου, επί της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης - Καβάλας, βρίσκονται αγρότες και κτηνοτρόφοι από τις περιοχές Λιτή, Δρυμό, Μελισσοχώρι, Άσσηρο και Λαγκαδά. Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Μεσλισσοχωρίου, Θόδωρος Χατζητομάρης, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Δεν θα προχωρήσουμε σε κάποιον αποκλεισμό, αφού στηρίζουμε τους συναδέλφους μας που μεταβαίνουν στο Διοικητήριο, όπου στεγάζεται το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης».
Εξάλλου, στην αεροφέγυρα Κατερίνης βρίσκονται από το βράδυ της 28ης/01 αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής και στα σχέδιά τους είναι οι συμβολικοί αποκλεισμοί της εφορίας και τραπεζών, ενώ θα δώσουν το «παρών» στην αυριανή συνάντηση στην Νίκαια.
Τα τρακτέρ τους έχουν παρατάξει, από τις 23/01, στον κόμβο της Κουλούρας Ημαθίας άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα της ευρύτερης περιοχής (στην Εγνατία οδό, στο τμήμα Θεσσαλονίκης-Βέροιας) και το μεσημέρι αναμένεται να προχωρήσουν σε συμβολικό αποκλεισμό.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μπλόκα αγροτών 2017: Κλείνουν και τα Τέμπη - Εντείνουν τις κινητοποιήσεις από βδομάδα

Μπλόκα αγροτών 2017: Κλείνουν και τα Τέμπη - Εντείνουν τις κινητοποιήσεις από βδομάδα

Τρακτέρ -και πάλι- στη Θεσσαλονίκη

Με τρακτέρ και αγροτικά οχήματα αναμένονται αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κεντρικής Μακεδονίας, στις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας στο Διοικητήριο, όπου προτίθενται να παραμείνουν για δύο ώρες, ενώ αντιπροσωπεία τους θα επιδώσει νέα επιστολή στην υπεύθυνη του γραφείου της γενικής γραμματείας πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη.
Στη σημερινή κινητοποίηση συμμετέχουν άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα από τα μπλόκα σε «πράσινα φανάρια», κόμβο Δερβενίου, Ευζώνους και Προμαχώνα Σερρών, αλλά και άλλοι που θα μεταβούν στο σημείο με τα αγροτικά τους από τις περιοχές Άγιο Μάμα, Βρασνά, Καλύβες και Πορταριά νομού Χαλκιδικής.
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα είναι η τρίτη φορά μέσα σε πέντε ημέρες που οι Θεσσαλονικείς, «βλέπουν» τρακτέρ στην πόλη. Στις 2 Φεβρουαρίου οι συντασσόμενοι με την Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων πραγματοποίησαν συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στην πλατεία ΧΑΝΘ, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με 30 τρακτερ και ενόψει της 10ης Zootechnia. Δύο ημέρες μετά, άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα από τα Μάλγαρα και την Ημαθία «πορεύτηκαν» με τρακτέρ και αγροτικά οχήματα στην πόλη, διαμαρτυρόμενοι για τις νομοθετικές ρυθμίσεις και τα μέτρα που έπονται.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), με την επιστολή της, που θα επιδώσει σήμερα, η συντονιστική επιτροπή Κεντρικής Μακεδονίας θα γνωστοποιήσει στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, τη σύμπλευση μαζί της και άλλων συναδέρφων τους από Λάρισα, Καρδίτσα, Φθοιώτιδα, Μαγνησία και Βοιωτία. Επίσης, στην επιστολή η επιτροπή θα αναφέρει τη δεινή στην οποία περιέρχονται αγρότες και κτηνοτρόφοι από τις σε εξέλιξη νομοθετικές ρυθμίσεις και θα κρούσει κώδωνα κινδύνου για το βραχυπρόθεσμο μέλλον του πρωτογενούς τομέα. «Δεν είναι απλώς ασύμφορη, αλλά μη βιώσιμη η ενασχόλησή μας με την γη» θα τονίζουν στην επιστολή τους οι αγρότες και κτηνοτρόφοι.
Μεταξύ άλλων, με τη νέα της επιστολή, η συντονιστική Επιτροπή Κεντρικής Μακεδονίας θα υπενθυμίζει ότι «παραμένει στο ακουστικό της για την πραγματοποίηση της συνάντησης που έχει ήδη ζητηθεί με στελέχη της κυβέρνησης από τα υπουργεία των Οικονομικών, Εργασίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Ενέργειας, υπό την εποπτεία ή και φυσική παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού. Τα θέματα που επιθυμούν οι διαμαρτυρόμενοι να συζητήσουν είναι το κόστος παραγωγής και το ασφαλιστικό και φορολογικό.
Πάντως, όπως δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, μέλη της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας, οι ίδιοι είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, με τη μορφή αιφνιδιαστικών κινήσεων, αλλά και πραγματοποίηση δράσεων που θα αναδείξουν ακόμη πιο έντονα τα προβλήματά τους.
Υπογραμμίζεται ότι οι προσπάθειες για συγκρότηση κοινού μετώπου διεκδικήσης που επιχειρούν τις τελευταίες ημέρες, πέφτουν μέχρι στιγμής στο «κενό», με πολλούς από τους διαμαρτυρόμενους να δηλώνουν «ας έρθουν αυτοί σ΄ εμάς, γιατί να πάμε εμείς». Στο πλαίσιο αυτό, αμφίβολη κρίνεται η συμμετοχή της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας στην αυριανή συνάντηση στη Νίκαια, που συγκάλεσε για τις 12 το μεσημέρι η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων Ελλάδας, απευθύνοντας νέο ευρύ κάλεσμα σε όλους τους κινητοποιημένους αγρότες.

Αποκλεισμός και στην Πατρών - Κορίνθου

Δόθηκαν το βράδυ της Κυριακής στην κυκλοφορία οι Εθνικές Οδοί Πατρών - Κορίνθου, στο ύψος του Αιγίου και Αντιρρίου - Ιωαννίνων, στο ύψος του κόμβου Κεφαλόβρυσου, στο Αιτωλικό.
Οι δρόμοι είχαν κλείσει για περίπου δύο ώρες από αγρότες στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που έχουν ξεκινήσει.