16 Ιαν 2017

Έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ - Χιονιάς θα «χτυπά» τη χώρα έως την Πέμπτη - Πού χιονίζει

Πριν καλά καλά λιώσουν τα χιόνια του αντικυκλώνα «Αριάδνη», ένα νέο χαμηλό βαρομετρικό, ο «Βίκτωρας», ήρθε από την Ιταλία και αναμένεται να επηρεάσει τη χώρα μας έως και την Πέμπτη - Σε ισχύ το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού της ΕΜΥ
Η επιδείνωση του καιρού ...
ξεκίνησε από τη νύχτα της Κυριακής (15/01) στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Κύρια χαρακτηριστικά της είναι οι βροχές και οι καταιγίδες, οι οποίες είναι κατά τόπους ισχυρές κυρίως σε θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές αλλά και τα χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά και από σήμερα και σε πεδινές περιοχές της βόρειας Ελλάδας.
Στην Ήπειρο και συγκεκριμένα σε περιοχές άνω των 500 μέτρων υψόμετρο, το χιόνι πέφτει πυκνό από τα ξημερώματα.
xionia iwannina2
Τα πρώτα προβλήματα έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους καθώς σε όλο το οδικό δίκτυο του νομού Ιωαννίνων είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες ενώ η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας έχει βγάλει στους δρόμους μηχανήματα αποχιονισμού και αλατιέρες.
Αλυσίδες χρειάζονται και σε τμήματα της Εγνατίας Οδού, καθώς επίσης στο ευρύτερο Εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο.
Απαγόρευση κυκλοφορίας
Για την αποφυγή τροχαίων ατυχημάτων, λόγω της χιονόπτωσης και του παγετού, με απόφαση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ιωαννίνων, απαγορεύεται προσωρινά η κυκλοφορία των φορτηγών άνω των 3,5 τόνων στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Εγνατίας Οδού, από το 48ο έως και την 120ο χιλιόμετρο.
Παράλληλα, οι Αρχές συνιστούν στους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στα σημεία που επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις και τις οδηγίες των τροχονόμων.

Χαλάζι στη Ζάκυνθο - Πρόβλημα σε πτήση

Μεγάλη ταλαιπωρία περίμενε τους επιβάτες της σημερινής (16/01) πτήσης από Αθήνα προς Ζάκυνθο καθώς η ισχυρή χαλαζόπτωση στην περιοχή του Καλαμακίου, όπου και βρίσκεται το αεροδρόμιο του νησιού, δεν επέτρεψε στους πιλότους να προσγειώσουν το αεροσκάφος.
Ο κυβερνήτης -όπως σημειώνει το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων- αποφάσισε να φέρει το αεροπλάνο πίσω στην Αθήνα, ώστε να μη θέση σε κίνδυνο την ασφάλεια των επιβατών.
Το μέγεθος του χαλαζιού που έπληξε σήμερα τη Ζάκυνθο ήταν αρκετά μεγάλο αλλά σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρσία και την Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου, δεν υπήρξαν τραυματισμοί και ζημιές.
Το φαινόμενο αυτό ήταν πρωτόγνωρο για τους κατοίκους που είδαν, μέσα σε λίγα λεπτά, το νησί να «ντύνεται» τα λευκά για ακόμα μια φορά, αυτή τη φορά όχι από το χιόνι, όπως την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά από το χαλάζι.
Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον καιρό

Κακοκαιρία και στην Πελοπόννησο

Ούτε η Πελοπόννησος γλίτωσε από την επέλαση της νέας κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα.
Προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων, κυρίως στο ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο της Αχαΐας και της Αιτωλοακαρνανίας, έχει προκαλέσει το νέο κύμα κακοκαιρίας που πλήττει από τα ξημερώματα τη Δυτική Ελλάδα, με χιονοπτώσεις στα ορεινά και βροχοπτώσεις στα πεδινά.
Ήταν μάλιστα τόσο έντονη σήμερα το πρωί η χαλαζόπτωση στην περιοχή της Γαστούνης, στην Ηλεία, που έκλεισε για περίπου μιάμιση ώρα η εθνική οδός Πατρών-Πύργου, ενώ η κίνηση γινόταν από την παλαιά εθνική οδό.
 
kairos patrwn pyrgou
kairos ilia1
kairos ilia2
kairos ilia3
(Πηγή φωτογραφιών: ilialive.gr, patrisnews.com)
Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ
Με προβλήματα διεξάγεται σήμερα, από το πρωί, η κίνηση των οχημάτων στην περιοχή της Ορεινής Ναυπακτίας, λόγω της νέας χιονόπτωσης. 

Χιόνια και πάλι στη Μακεδονία

Στη Βόρεια Ελλάδα μετά την πρόσκαιρη βελτίωση το Σαββατοκύριακο, ο καιρός «αγρίεψε» πάλι από χθες το βράδυ.
Στη Θεσσαλονίκη, σήμερα Δευτέρα, επικρατούν νεφώσεις, ενώ νιφάδες χιονιού έπεσαν νωρίτερα -το πρωί- σε ορεινές περιοχές πέριξ της πόλης, όπως το Ασβεστοχώρι, το Φίλυρο και το Ρετζίκι. Το θερμόμετρο, λίγο μετά τις 10 το πρωί, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ήταν στους 5 βαθμούς Κελσίου.
Χιόνια πέφτουν από νωρίς σε Πέλλα, Χαλκιδική, Καβάλα, Φλώρινα και Κοζάνη ενώ η θερμοκρασία στη Βόρεια Ελλάδα κυμαίνεται από -2 έως 4 βαθμούς Κελσίου και στη Δυτική Μακεδονία από -6 έως 1 βαθμό Κελσίου.
Λόγω της χιονόπτωσης της τελευταίας εβδομάδας και του παγετού εξακολουθεί να είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε ορεινά τμήματα του εθνικού οδικού δικτύου της Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και σε επαρχιακούς δρόμους της ίδιας Περιφέρειας. Εξάλλου, με αλυσίδες πρέπει να είναι εφοδιασμένοι οι οδηγοί που κινούνται στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο της Φλώρινας, όπως επίσης σε ορεινά επαρχιακά τμήματα της Καστοριάς (Βίτσι, Βίγλα) και στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο των Γρεβενών. 

Στα «λευκά» και ο Έβρος

Ορμητικά επέστρεψε ο χιονιάς στον Έβρο από σήμερα το πρωί, μετά από μία μικρή ανάπαυλα τις προηγούμενες ημέρες, που έδωσε τη δυνατότητα στις δημοτικές αρχές να αποκαταστήσουν σχεδόν πλήρως τα προβλήματα, κυρίως στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, τα οποία είχε προκαλέσει η «Αριάδνη».
Στο βόρειο τμήμα του Έβρου καθώς και στη δημοτική Ενότητα Φερών στο νότιο τμήμα, σημειώνεται από τα ξημερώματα πυκνή χιονόπτωση, η οποία σε συνδυασμό με τον παγετό που έκανε την επανεμφάνισή του, προκάλεσαν νέα προβλήματα που αφορούν στην ασφάλεια αλλά σε ορισμένα σημεία (οικισμοί στον ορεινό όγκο) και τη δυνατότητα μετακίνησης των οχημάτων.
Σημειώνεται πως, λόγω της επανάκαμψης του χιονιά, δεν πραγματοποιήθηκε η πρωινή πτήση προς Αθήνα από το αεροδρόμιο «Δημόκριτος» της Αλεξανδρούπολης, ενώ, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής καιρικές προγνώσεις, βάσει των οποίων προβλέπεται σταδιακή ύφεση των καιρικών φαινομένων, κανονικά εκτιμάται πως θα γίνει η μεσημβρινή πτήση. 

Κλειστοί δρόμοι - Πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες

kairos antiolisthitikes
Σε πολλές περιοχές, καθώς το χιόνι πέφτει και πάλι πυκνό, έχουν προκληθεί προβλήματα στις μετακινήσεις των πολιτών.
Σύμφωνα με την Αστυνομία αρκετοί δρόμοι της Επικράτειας έχουν κλείσει και σε ακόμα περισσότερους είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες.
Δείτε ΕΔΩ όλους τους δρόμους όπου παρουσιάζονται προβλήματα

Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ - Πού θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία

α. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν κατά περιόδους:
  • 1. από τη νύχτα της Κυριακής έως τη Δευτέρα σε όλη τη χώρα και κυρίως στα νησιά του Ιονίου, στα παραθαλάσσια της Ηπείρου, τη Στέρεα Ελλάδα, την Πελοπόννησο, τα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.
  • 2. από την Τρίτη έως την Πέμπτη κατά τόπους στη δυτική, τη βόρεια Ελλάδα, τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου και πιθανώς και στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα.
β. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν:
  • 1. από τις βραδινές ώρες της Κυριακής στα ορεινά -ημιορεινά της Πελοποννήσου (κυρίως της ανατολικής και βόρειας), της κεντρικής και ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας και από τη νύχτα και σε περιοχές της Θεσσαλίας με υψόμετρο πάνω από 300 μέτρα
  • 2. από τη Δευτέρα χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα σημειωθούν κατά περιόδους σε όλα τα ορεινά - ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας, καθώς και σε πεδινές περιοχές της Μακεδονίας, της Θράκης και πρόσκαιρα της Θεσσαλίας. Την Πέμπτη σταδιακά τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα ανατολικά και βόρεια ηπειρωτικά ορεινά και θα εξασθενήσουν.
γ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα κεντρικά και βόρεια από σήμερα Δευτέρα. Παγετός θα σημειωθεί τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.
pagetos copy
Περισσότερες λεπτομέρειες στα καθημερινά τακτικά δελτία καιρού στην ιστοσελίδα του ΕΜΥ (www.emy.gr).

Πώς σχολιάζουν οι μετεωρολόγοι τη νέα κακοκαιρία

Με το νέο κύμα κακοκαιρίας να βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, οι μετεωρολόγοι κάνουν τις δικές τους προγνώσεις για του πού και πώς αυτό θα «χτυπήσει». 
Στην Αττική, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ 1, ο γνωστός μετεωρολόγος, Τάσος Αρνιακός, «βροχές θα σημειωθούν το απόγευμα, ενώ χιόνια θα πέσουν σε Πάρνηθα και Κιθαιρώνα». Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 13 βαθμούς Κελσίου.
Στη Θεσσαλονίκη θα πέσει χιονόνερο μέσα στην πόλη, ενώ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα γύρω ορεινά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -2 έως 15 βαθμούς Κελσίου.
«Οι βροχές θα είναι περισσότερες στη βορειοδυτική Ελλάδα, την Ήπειρο και την Αιτωλοακαρνανία» προέβλεψε ο Τάσος Αρνιακός, ενώ εξέφρασε φόβους για πλημμυρικά φαινόμενα.
Δείτε ΕΔΩ την πρόγνωση του Τάσου Αρνιακού
xionia trikala sxoleio
Δείτε τι είπε στην Ναταλία Γερμανού ο μετεωρολόγος, Γιάννης Καλλιάνος
Χάρτης χιονόπτωσης στην Ελλάδα, από το greek-weather.org:xionia2
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, σήμερα Δευτέρα 16 Ιανουαρίου θα το στρώσει σε όλα τα ορεινά και ημιορεινά τμήματα της Ηπείρου, της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και της Θράκης με υψόμετρα άνω των 300-400 μέτρων.
Ο «Βίκτωρ» θα στροβιλίζεται μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα πάνω από τη νότια Ιταλία, με πίεση στο κέντρο του στο εύρος των 1000-1002 hPa, προκαλώντας κύμα διαταραχών που θα επηρεάσουν σημαντικά τη χώρα μας.
victor 1 copy
Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Καιρός ΤΩΡΑ: Ποια σχολεία θα παραμείνουν κλειστά στα Τρίκαλα

Καιρός ΤΩΡΑ: Ποια σχολεία θα παραμείνουν κλειστά στα Τρίκαλα

Σε επιφυλακή ο Σιδηρόδρομος

Μετά τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν την περασμένη εβδομάδα, με απανωτές βλάβες στις μηχανές των τρένων και τους εκατοντάδες εγκλωβισμένους επιβάτες κι ενόψει της νέας κακοκαιρίας, τίθενται σε ισχύ μέτρα ώστε να αποφευχθούν παρόμοιες καταστάσεις.
Σε σύσκεψη που πραγματοποιησαν χθες Κυριακή, οι διοικήσεις των εταιρειών του ομίλου ΟΣΕ, παρουσία και του υφυπουργού Μεταφορών Ν. Μαυραγάνη, αποφασίστηκε να επανδρωθούν οι ορεινοί σταθμοί στο τμήμα Αθήνα - Θεσσαλονίκη, όπου θα υπάρχουν σε εφεδρεία και μηχανές εμπορευματικών αμαξοστοιχιών που θα μπορούν να απομακρύνουν το χιόνι από το σιδηροδρομικό δίκτυο.
Οι σταθμοί Οινόη, Λιανοκλάδι, Παλαιοφάρσαλο και Πλατύ θα εξοπλιστούν με μηχανές εφεδρείας και προσωπικό καθ' όλη τη διάρκεια των φαινομένων. Οι Μπράλος και Αγγείες θα είναι ανοιχτοί και επανδρωμένοι όλο το 24ωρο, ενώ στον σταθμό Παλαιοφάρσαλου δεν θα γίνεται αντικατάσταση της θερμικής μηχανής με ηλεκτρική.
Τέλος, οι μηχανοστασιάρχες ελέγχου κυκλοφορίας θα βρίσκονται επί των αμαξοστοιχιών στα σημεία που παρατηρούνται τα έντονα καιρικά φαινόμενα.