8 Ιαν 2017

Στο έλεος του χιονιά κεντρική και νότια Εύβοια

Πάνω από την Κεντρική και Νότια Εύβοια έχει «εγκατασταθεί» κυριολεκτικά ο χιονιάς τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Ενώ σε ολόκληρη την υπόλοιπη περιφέρεια παρατηρούμε μία ύφεση των καιρικών φαινομένων, αντίθετα από τα ξημερώματα εντείνονται τα καιρικά φαινόμενα στην ...
περιοχή της Εύβοιας. Η περιοχή της Καρύστου αλλά και η περιοχή της Κύμης δοκιμάζονται ιδιαίτερα το τελευταίο 24ωρο, καθώς άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι, οι συγκοινωνίες απουσιάζουν και η πρόσβαση είναι σχεδόν εφιαλτική. Αρκετοί οικισμοί παραμένουν ακόμη χωρίς ρεύμα παρά τις προσπάθειες που συνεχίζει να κάνει από τα ξημερώματα η ΔΕΗ προκειμένου να αποκαταστήσει τις βλάβες, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις χρειάστηκε η παρέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων για να απομακρύνουν εγκλωβισμένους ανθρώπους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από την Παρασκευή μέχρι σήμερα δεν έχει σταματήσει η κακοκαιρία στην περιοχή της Κύμης με το παγωμένο χιόνι να ξεπερνά τα 2 μέτρα. Το πρωί μετακινήθηκαν μηχανήματα του στρατού για να βοηθήσουν στις παρεμβάσεις για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση κυρίως στο οδικό δίκτυο.
Σε ό,τι αφορά το κεντρικό οδικό δίκτυο δόθηκε μια μάχη και οι δρόμοι παραμένουν ανοικτοί ενώ αντίθετα στο επαρχιακό δίκτυο υπάρχουν σοβαρά προβλήματα λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών.
Οι πολικές θερμοκρασίες είναι χαρακτηριστικό των ημερών σε ολόκληρη την κεντρική Ελλάδα, ενώ σε ορισμένες περιοχές της βόρειας Εύβοιας ουσιαστικά βγήκε ήλιος αλλά με δόντια.
Φθιώτιδα: πολικές θερμοκρασίες, κλειστά τα σχολεία
Ακόμη και - 13 βαθμούς Κελσίου κατέγραψε το θερμόμετρο σε ορεινά χωριά της δυτικής Φθιώτιδας από χθες το βράδυ μέχρι τα ξημερώματα.
Μέσα στην πόλη της Λαμίας η περιορισμένης έκτασης χιονόπτωση λίγο μετά τα μεσάνυχτα μαζί με τις πολικές θερμοκρασίες που έφτασαν στους - 6 βαθμούς Κελσίου δημιούργησαν από το πρωί συνθήκες κατάψυξης.
Παρά το γεγονός ότι από το μεσημέρι και μετά βγήκε ήλιος οι θερμοκρασίες κρατήθηκαν πολύ κάτω από το μηδέν.Όλη την προηγούμενη νύχτα εκχιονιστικά μηχανήματα ρίχνοντας αλάτι προσπαθούσαν να κρατήσουν ανοιχτό το οδικό δίκτυο, ενώ σχεδόν σε όλους τους δρόμους είχε απαγορευτεί η κυκλοφορία των φορτηγών αυτοκινήτων.
Από το πρωί η συγκοινωνία διεξάγεται ομαλά ενώ σε διάφορα κρίσιμα σημεία στο εθνικό δίκτυο τα εκχιονιστικά μηχανήματα συνεχίζουν να ρίχνουν αλάτι για να μην εντοπίσουν προβλήματα οι οδηγοί κατά τη διέλευση τους. Στο εθνικό δίκτυο Αθηνών-Θεσσαλονίκης στο τμήμα που διέρχεται μέσα από το νομό Φθιώτιδας δεν υπήρξαν προβλήματα παρά το γεγονός ότι τα εκχιονιστικά μηχανήματα βρισκόταν σε ‘κόκκινο συναγερμό’.
Στη Φωκίδα οι πολικές θερμοκρασίες έχουν περιορίσει ασφυκτικά τις μετακινήσεις των πολιτών ενώ θα πρέπει να σημειώσουμε πως προβλήματα λόγω παγετού αντιμετωπίζουν κυρίως οι ορεινές περιοχές. Παρόμοιες είναι οι συνθήκες και στο Καρπενήσι καθώς ακόμη και μέσα στην πόλη του Καρπενησίου αντιμετωπίζονται προβλήματα λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών.
Κλειστά θα παραμείνουν αύριο όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Φθιώτιδα, μετά από απόφαση που υπέγραψε ο αντιπεριφερειάρχης Ευθύμιος Καραΐσκος, κατόπιν εισηγήσεων των υπηρεσιακών παραγόντων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Το βασικό στοιχείο που οδήγησε σε αυτή την επιλογή είναι οι πολικές θερμοκρασίες, η παράλυση των συγκοινωνιών καθώς το πρωί υπάρχει αδυναμία να κινηθούν τα μαθητικά δρομολόγια και να μετακινήσουν τους μαθητές, όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται και στην ανακοίνωση θα υπάρξει νέα εκτίμηση της κατάστασης την αυριανή μέρα έτσι ώστε να ληφθούν αποφάσεις για την Τρίτη.
Πηγή: http://www.newsbeast.gr