4 Ιαν 2017

Οι ερμηνείες για την αυτόνομη θέρμανση στις πολυκατοικίες χωρίς την έγκριση της γενικής συνέλευσης

Αλλαγές στην ατομική θέρμανση σε εκατοντάδες χιλιάδες διαμερίσματα όλης της χώρας, βάζει τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή. Η τροπολογία που ψηφίστηκε στο νόμο για τον χωρικό σχεδιασμό (Ν. 4447/2016 - ΦΕΚ 241 Α’ 23.12.2016 ) προβλέπει πως δεν απαιτείται πλέον η έγκριση ...
γενικής συνέλευσης από το 50% συν 1 των ψήφων των συνιδιοκτητών της πολυκατοικίας, προκειμένου να «αυτονομηθεί» ενεργειακά  ένας ιδιοκτήτης.
Για την ώρα δεν είναι ξεκάθαρο αν η τροπολογία αφορά τη σύνδεση με φυσικό αέριο, ώστε να γίνει αυτόνομο ένα διαμέρισμα. Το τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης της Εταιρείας Παροχής Αερίου Αττικής ενημερώνει ότι γνωρίζει την τροπολογία που πέρασε από τη Βουλή, ωστόσο χρειάζεται χρόνο προκειμένου να επεξεργαστεί τη ρύθμιση και τις λεπτομέρειές της.
Με την τροπολογία αν κάποιος θελήσει να αυτονομηθεί από την κεντρική θέρμανση, θα μπορεί να το κάνει χωρίς να πάρει την έγκριση από τους υπόλοιπους ιδιοκτήτες και κατά παράβαση του κανονισμού του κτιρίου. Θα μπορεί να εγκαταστήσει ακόμη και δικό του, ατομικό λέβητα ώστε να έχει θέρμανση με πετρέλαιο αλλά χωρίς να είναι συνδεδεμένος με τον κεντρικό λέβητα.
Η δυνατότητα αυτή προβλέπεται από τη σχετική ρύθμιση η οποία, ωστόσο, αφήνει ανοικτό παράθυρο για πολλές ερμηνείες. Συγκεκριμένα αναφέρει το άρθρο 39 του νόμου τροποποιείται το άρθρο 11 του ν. 4342/2015 και προστίθεται νέα παράγραφος 8 ως εξής:
«Για την τοποθέτηση μετρητικών ή ρυθμιστικών διατάξεων ενέργειας ή ανεξάρτητων μονάδων θέρμανσης σε μεμονωμένες ιδιοκτησίες καταναλωτών σε υφιστάμενα πριν από την έναρξη εφαρμογής του παρόντος νόμου κτίρια, καθώς και σε όσα κτίρια ανεγερθούν μετά την έναρξη εφαρμογής αυτού, δεν απαιτείται προηγούμενη έγκριση ή απόφαση οργάνου ή ενημέρωση ή άδεια άλλης αρχής ή φορέα, πέραν των πιστοποιημένων φορέων παροχής ή εγκατάστασης όπου αυτό απαιτείται».

Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, αν η ρύθμιση αφορά μόνο ατομικούς μετρητές τότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Αν, όμως, η πρόβλεψη για «ανεξάρτητες μονάδες θέρμανσης» αφορά σε αυτόνομη θέρμανση από όποιον θέλει, παρακάμπτοντας τη γενική συνέλευση, τότε θα υπάρξει τεράστια αναταραχή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κανονισμός ορίζει πως τα κλειστά διαμερίσματα σε κτίρια που έχουν ενιαίο σύστημα θέρμανσης, είθισται να πληρώνουν 25%-30% του λογαριασμού ή μόνο το πάγιο όταν αφορά σε κτίρια με αυτόνομη θέρμανση.
Η ΠΟΜΙΔΑ υποστηρίζει ότι «η νέα παράγραφος 8 του άρθρου αυτού αφορά αποκλειστικά την εγκατάσταση συστημάτων μέτρησης της ενέργειας που καταναλώνεται, και δεν μπορεί ποτέ να αφορά το δικαίωμα της αυθαίρετης εγκατάστασης θέρμανσης με φυσικό αέριο ή άλλο μέσο θέρμανσης, με αγνόηση των κανονισμών των πολυκατοικιών όλης της χώρας».
Και συνεχίζει: «Οπως η ΠΟΜΙΔΑ είχε επισημάνει από το 2014, αν επιτρέψουμε άναρχα την αυτόβουλη ατομική θέρμανση με φυσικό αέριο ή οποιοδήποτε άλλο τρόπο, των ισχυρότερων οικονομικά νοικοκυριών της κάθε πολυκατοικίας, αυτό θα αποτελέσει την απαρχή τεράστιας περαιτέρω υποβάθμισης της ζωής των υπολοίπων ? οικονομικά ασθενέστερων- μέσα στο ίδιο κτίριο, την κακοποίηση των προσόψεων των οικοδομών, και τελικά τη μετατροπή των γενικών συνελεύσεων των πολυκατοικιών σε πυγμαχικά ριγκ, με χιλιάδες πολιτών να εμπλέκονται σε ατέρμονες και δαπανηρές δικαστικές διαδικασίες».
Πηγή: http://www.newsbeast.gr