27 Ιαν 2017

Με ακύρωση της συμφωνίας για το προσφυγικό απειλεί η Άγκυρα

Κλιμακώνει η Άγκυρα τις απειλές της προς την Ελλάδα με αφορμή την απόφαση του Αρείου Πάγου να μην εκδώσει τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς που κατέφυγαν στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος του Ιουλίου....
 
Το πρακτορείο Reuters που επικαλείται το τουρκικό κανάλι Haber, αναφέρει ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ακόμη και η ακύρωση της διμερούς συμφωνίας με την Ελλάδα για τους πρόσφυγες. 
Η πρώτη αντίδραση της Τουρκίας ήρθε χθες αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Αρείου Πάγου. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σχολίασε την απόφαση κάνοντας λόγο για «πολιτικά κίνητρα» πίσω από την απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης και σημείωνε ότι «οι ελληνικοί θεσμοί απέτυχαν στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας». Μάλιστα ανέφερε «ότι η απόφαση παραβιάζει τους διεθνείς κανονισμούς».
Παράλληλα, υποστήριζε ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει να επιδιώκει την έκδοση των οκτώ στρατιωτικών. Αμέσως μετά η Τουρκία εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για τους οκτώ. Σήμερα έγινε γνωστό ότι το τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης κατέθεσε στις ελληνικές Αρχές νέο αίτημα για την έκδοση των οκτώ.
Σημειώνεται ότι ο Άρειος Πάγος εκτίμησε ότι κινδυνεύει η ζωή των οκτώ σε περίπτωση που επιστρέψουν στην Τουρκία, καθώς υπάρχει η περίπτωση επαναφοράς της θανατικής ποινής. Επίσης υποστήριξαν ότι στην Τουρκία δεν θα έχουν δίκαιη δίκη. Δέχτηκαν τέλος το επιχείρημα ότι έκδοση τους στην Τουρκία θα τους εξέθετε σε βασανιστήρια και εξευτελισμό.
Και για τους οκτώ ήρθη το μέτρο της κράτησή τους στις φυλακές εφόσον δεν κρατούνται για άλλη αιτία, όπως η διαδικασία ασύλου.
Πηγή: http://tvxs.gr