17 Ιαν 2017

Φάμελλος: Μπορεί να προκύπτουν κακουργηματικές ευθύνες από το πόρισμα της Εξεταστικής

«Με την εξεταστική επιβεβαιώθηκε αυτό το οποίο υποβίβασε τη λειτουργία της πολιτικής, της οικονομίας και της τραπεζικής πίστης και της ενημέρωσης στη χώρα μας τα προηγούμενα χρόνια» δήλωσε ο πρόεδρος της Α’ Συνόδου της Εξεταστικής Επιτροπής που ...
διερεύνησε τη νομιμότητα της δανειοδότησης των κομμάτων και ΜΜΕ και αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος στο Πρακτορείο 104,9 Fm.
Ο κ. Φάμελλος, σχολιάζοντας το εισηγητικό πόρισμα των μελών του ΣΥΡΙΖΑ, που συμμετέχουν στην Εξεταστική, επισήμανε ότι το τελικό κείμενο των συμπερασμάτων της, αφού ψηφιστεί, θα πρέπει να δοθεί άμεσα στους εισαγγελείς, καθώς, όπως εξήγησε, μπορεί να προκύπτουν «κακουργηματικές ευθύνες, οι οποίες έχουν να κάνουν προφανώς με τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος και με τη μη τήρηση των τραπεζικών κανόνων».
Παράλληλα διευκρίνισε ότι διαπιστώθηκε «σύνδεση της πολιτικής εξουσίας με τις τράπεζες και τα ΜΜΕ, όπου η πολιτική εξουσία, για να συντηρήσει τις καρέκλες, πολλές από τις οποίες κρατούνται και βασίζονται σε μία οικογενειοκρατία, διόριζε διοικήσεις τραπεζών, οι διοικήσεις των τραπεζών έδιναν δάνεια σε Μέσα Ενημέρωσης και σε κόμματα, χωρίς να τηρούν τους κανόνες του τραπεζικού δανεισμού και με ανισοτιμία σε σχέση με την υπόλοιπη επιχειρηματικότητα».
Αντίστοιχα, πρόσθεσε, «τα Μέσα Ενημέρωσης στήθηκαν στην κυριολεξία με τραπεζικό δανεισμό, μιας και βρήκαμε Μέσα Ενημέρωσης, που δεν έβαλαν σχεδόν ένα ευρώ ή μία δραχμή οι ιδιοκτήτες τους, ενώ τα ίδια τα κόμματα δανείζονταν αυξάνοντας το όριό τους σε κάθε προεκλογική περίοδο, ουσιαστικά δίνοντάς μας την εικόνα ότι οι εκλογές τη δεκαετία του 2000 γινόντουσαν με τραπεζικό δανεισμό και κυριολεκτικά πληρώνονταν τα έξοδα των προεκλογικών εκστρατειών από τα δάνεια των τραπεζών».
«Υπάρχει σοβαρότατη πολιτική ευθύνη στο πολιτικό σύστημα, που διοίκησε τη χώρα. Αναφέρομαι στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ, που εγκατέστησαν κανόνες ανισοτιμίας και διαπλοκής στον δανεισμό των κομμάτων τους και των Μέσων Ενημέρωσης, για να συντηρήσουν την εξουσία τους και ίσως να τροποποιήσουν ισχυρά τους κανόνες της ενημέρωσης, παραβιάζοντας τον πλουραλισμό, την πολυφωνία. Τροποποίησαν έτσι ισχυρά και τους κανόνες της πολιτικής, που επιβάλλουν τη Δημοκρατία και την ισονομία» υπογράμμισε ο κ. Φάμελλος.
«Αυτές οι παρεμβάσεις ήταν που σε έναν βαθμό οδήγησαν και στην οπισθοχώρηση της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας, γιατί η διαπλοκή δεν είναι μόνο μία ωραία πολιτική κουβέντα, επί της ουσίας είναι η επικράτηση κανόνων ανισοτιμίας, που στερεί από την οικονομία και την κοινωνία τον υγιή ανταγωνισμό, τη δημοκρατία και την ισονομία των πολιτών» πρόσθεσε.
Πηγή: ΑΜΠΕ
Πηγή: http://www.enikos.gr