10 Ιαν 2017

Θολό τοπίο για το Κυπριακό στη Γενεύη

Σε απολύτως ρευστό έδαφος αλλά και εν μέσω ισχυρών διεθνών πιέσεων εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις της Γενεύης για το Κυπριακό – διαπραγματεύσεις που παραμένει άκρως αμφίβολο εάν θα κορυφωθούν παρουσία των ηγετών Ελλάδας και Τουρκίας....

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν χθες να επανεκτιμήσουν τα δεδομένα και το ενδεχόμενο μετάβασής τους στη Γενεύη αύριο Τετάρτη, οι έως τώρα οιωνοί όμως κάνουν την ελληνική πλευρά ιδιαιτέρως συγκρατημένη.
Ο πρωθυπουργός και ο Tούρκος πρόεδρος συνομίλησαν χθες τηλεφωνικά για μία ώρα και 10 λεπτά, με τον Αλέξη Τσίπρα να επιβεβαιώνει ότι θα μεταβεί στη Γενεύη μόνο εφόσον διαφανεί πιθανότητα συμφωνίας.
Το μήνυμα Τσίπρα στον Ερντογάν
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός επανέλαβε στον Τούρκο Πρόεδρο τις ελληνικές θέσεις για τα ζητήματα ασφάλειας και εγγυήσεων, επισημαίνοντας ότι πιθανή λύση στο Κυπριακό θα έχει θετική επίδραση στον κυπριακό λαό, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις καθώς και στις Ευρωτουρκικές σχέσεις.
Η δε επικοινωνία, κατά τις ίδιες πηγές, έκλεισε με τη συμφωνία να επανεκτιμηθούν τα δεδομένα την παραμονή της πολυμερούς διάσκεψης της 12ης Ιανουαρίου.
Ωστόσο, η μεγάλη απόσταση που εξακολουθεί να χωρίζει τις δύο πλευρές ειδικά στο θέμα της ασφάλειας και της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων καθιστά εξαιρετικά δύσκολη μια ραγδαία αναβάθμιση του επιπέδου των διαβουλεύσεων μέσα στο επόμενο 24ωρο.
Τσαβούσογλου: Δεν παραιτούμαστε από τις εγγυήσεις
Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε – και ενδεικτικό της πρόθεσης της Άγκυρας για σκληρό «παζάρι» – ότι λίγη ώρα μετά τη συνομιλία Τσίπρα και Ερντογάν ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου διαμήνυε ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να παραιτηθεί από το σύστημα των εγγυήσεων στην Κύπρο.
«Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της Διάσκεψης της Γενεύης, εμείς έχουμε την ισχύ και την βούληση με την οποία δεν πρόκειται να αφήσουμε μόνους τους Τουρκοκύπριους», δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της τουρκοκυπριακής εφημερίδας «Κίμπρις», σπεύδοντας μάλιστα να προσθέσει: «Σήμερα, την στιγμή που σε διάφορα μέρη του κόσμου χύνεται αίμα στην Κύπρο επικρατεί γαλήνη χάρη στις τουρκικές εγγυήσεις».
Παγίδες στις συνομιλίες Αναστασιάδη - Ακιντζί
Υπό το κλίμα αυτό, οι διαβουλεύσεις του κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στη Γενεύη συνεχίζονται με υψηλό βαθμό δυσκολίας και με ανοιχτές παγίδες. Χθεσινοβραδινές πληροφορίες, μάλιστα από κυπριακές πηγές στη Γενεύη επιβεβαίωναν ότι η τουρκική πλευρά δείχνει πρόθεση να περιπλέξει τη διαπραγμάτευση συνδέοντας το θέμα των εγγυήσεων με το ζήτημα της διακυβέρνησης που συζητείται μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων.
Κοινώς, η τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά δείχνει να «παζαρεύει» ενδεχόμενες υπαναχωρήσεις στο θέμα των εγγυήσεων με την εκ περιτροπής προεδρία που διεκδικεί ο Μουσταφά Ακιντζί– μια διεκδίκηση, η οποία πλην των άλλων θορυβεί πλέον και την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς εκτιμάται ότι αποτελεί το «όχημα» του Ερντογάν για να βάλει πόδι στις ευρωπαϊκές αποφάσεις μέσω Κύπρου.
Πηγή: http://tvxs.gr