13 Ιαν 2017

Ερντογάν: Ο τουρκικός στρατός δεν φεύγει από την Κύπρο, εάν δεν φύγει κι ο ελληνικός

Με ένα ακόμη ρητορικό κρεσέντο κατά της Ελλάδας, αλλά ανοίγοντας ταυτόχρονα και παράθυρο για αμοιβαία αποχώρηση των τουρκικών και ελληνικών στρατευμάτων από την Κύπρο, ο Ερντογάν έστειλε το - πολλαπλό - μήνυμά του για το ...
Κυπριακό μία ημέρα μετά την Διάσκεψη της Γενεύης.
«Η Τουρκία θα παραμείνει για πάντα στην Κύπρο», ήταν το μήνυμα του Τούρκου προέδρου για το θέμα των εγγυήσεων, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη που μεταδίδει το Reuters.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε την Ελλάδα ότι αποφεύγει τη λύση στο Κυπριακό, προσθέτοντας πως η Τουρκία έχει ξεκαθαρίσει στη Λευκωσία και την Αθήνα πως δεν πρέπει να αναμένουν συμφωνία χωρίς την Τουρκία ως εγγυητή.

Αναφερόμενος στο θέμα της ασφάλειας, είπε ότι τα τουρκικά στρατεύματα δεν πρόκειται να φύγουν από το νησί εκτός εάν αποσυρθούν και τα ελληνικά στρατεύματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Η παρακαταθήκη της Γενεύης για το Κυπριακό
Με αίτημα Κοτζιά η αναβολή της διάσκεψης για το Κυπριακό στη Γενεύη
Αναστασιάδης: Καμία διάσταση απόψεων με την Αθήνα

• Ο Κοτζιάς απαντά στον Ερντογάν: Στα πόδια το έβαλαν αυτοί που έφυγαν

Ο Ερντογάν δήλωσε επίσης τη διαφωνία του στο πλαίσιο που συζητείται για την εκ περιτροπής προεδρία λέγοντας ότι «οι όροι που προβλέπονται δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτοί», ενώ σε σχέση με το εδαφικό έθεσε δύο όρους:
  • Να ενωθούν Μόρφου και Κόκκινα και να παραμείνουν υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, καθώς επίσης να παραμείνουν και τα Βαρώσια υπό την διοίκηση των τουρκοκυπρίων.
  • Η επιστροφή της Μόρφου, η οποία δεν περιλαμβάνεται στον χάρτη που κατέθεσαν οι τουρκοκύπριοι στη Γενεύη, παραμένει και το μεγαλύτερο πρόβλημα στις συνομιλίες μεταξύ Αναστασιάδη - Ακιντζί για το εδαφικό, ενώ και στο ζήτημα της διακυβέρνησης η τουρκοκυπριακή πλευρά επιμένει σε ισότιμη και εναλασσόμενη εκ περιτροπής προεδρία χωρίς να λαμβάνεται υπ' όψιν η πληθυσμιακή σύνθεση του νησιού.
Πηγή: http://tvxs.gr