24 Ιαν 2017

Οι 11+1 αποφάσεις του Τραμπ στις 100 πρώτες ώρες

Ο πιο αμφιλεγόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ βρίσκεται και επίσημα από την Παρασκευή στον Λευκό Οίκο. Πέρα από την ομιλία του στην ορκωμοσία, μέσω της οποίας εγκαινίασε την εποχή της εσωστρέφειας, έχει ήδη δώσει το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει ...
με τις πρώτες του κινήσεις.
Ακολουθούν επιγραμματικά οι έντεκα συν μία (στις διεθνείς σχέσεις) κινήσεις που έκανε ο Ντόναλντ Τραμπ σε αυτές τις 100 ώρες που είναι πρόεδρος των ΗΠΑ:
1. Απέσυρε τις ΗΠΑ από τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ χωρών του ειρηνικού, την περίφημη TPP, την οποία είχε επικρίνει σφοδρά κατά τη διάρκεια της προεκλογικές εκστρατείας, υποστηρίζοντας πως πλήττει τα συμφέροντα των Αμερικανών.
2. Σηματοδοτώντας την αντίθεσή του στις αμβλώσεις, επανέφερε τον «global gag rule» τον κανόνα που απαγορεύει τη χρηματοδότηση ξένων μη κερδοσκοπικών οργανισμών για παροχή υπηρεσιών νόμιμων αμβλώσεων, ιατρικών συμβουλών ή υπηρεσιών παραπομπής για άμβλωση. Ο κανόνας που θεσπίστηκε από τον 40ο πρόεδρο των ΗΠΑ, Ρόναλντ Ρήγκαν το 1984 χρησιμοποιείται από νεοκλεγέντες προέδρους για να σηματοδοτήσουν την θέση τους για το δικαίωμα στην άμβλωση. Ο πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον ανέστειλε την ισχύ του κανόνα όταν ανέλαβε τα καθήκοντα του το 1993. Ο διάδοχος του Τζορτζ Ουώκερ Μπους τον επανέφερε το 2001 για να τον ακυρώσει στη συνέχεια ο Μπαράκ Ομπάμα. 
3. Ανακοίνωσε το πάγωμα προσλήψεων στο Δημόσιο, εκτός από αυτές που αφορούν το στρατό, την αστυνομία και την υγεία.
4. Ξηλώνει το Obamacare. Το πρώτο προεδρικό διάταγμα που υπέγραψε αφορούσε στην αναστολή των κανονιστικών επιβαρύνσεων, οι οποίες συνδέονται με την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας που προώθησε ο Μπαράκ Ομπάμα. Το Obamacare αποτελούσε μια από τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες του πρώην Αμερικανού προέδρου αλλά και βασικό σημείο αντιπαράθεσης Δημοκρατικών - Ρεπουμπλικάνων.
5. Ανακοίνωσε την ανάπτυξη πυραυλικής ασπίδας για να προστατευτούν οι ΗΠΑ από ενδεχόμενη επίθεση του Ιράν και της Βόρειας Κορέας.
6. Ανακοίνωσε πως οι μετανάστες χωρίς χαρτιά που είναι ύποπτοι ή εκκρεμούν σε βάρος τους ποινικές διώξεις θα απελαθούν. «Αυτοί που ενδέχεται να εγκληματήσουν ή το έχουν κάνει ήδη», όσοι έχουν ποινικό μητρώο, ή «υπάρχει ανοικτός φάκελος της δικαιοσύνης σε βάρος τους» είναι «αυτοί στους οποίους θα επικεντρωθούμε», δήλωσε ο Σον Σπάισερ ο νέος εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου. «Προς το παρόν, θέλουμε να επικεντρωθούμε σε αυτούς που έχουν διαπράξει εγκλήματα στη χώρα μας», συμπλήρωσε. Οργανώσεις προάσπισης των δικαιωμάτων των μεταναστών φοβούνται ότι ο Τραμπ θα ακυρώσει ένα πρόγραμμα της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα, του λεγόμενου DACA, χάρη στο οποίο 750.000 ανήλικοι παράτυποι μετανάστες, ηλικίας κάτω των 16 ετών, όταν εισήλθαν στην αμερικανική επικράτεια εξασφάλισαν άδειες παραμονής.
7. Διεμήνυσε πως θα ήταν ανοιχτός σε κοινές επιχειρήσεις με τη Ρωσία στη Συρία.
8. Αφαιρέθηκαν από την ιστοσελίδα του Λευκού Οίκου όλες οι αναφορές σχετικά με τη κλιματική αλλαγή.
9. Υπέγραψε ακόμα διατάγματα για τον διορισμό του υπουργού Άμυνας Τζέιμς Μάτις και του επικεφαλής του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας Τζον Κέλι. Οι διορισμοί τους επικυρώθηκαν από την Γερουσία.
10. Ανακοίνωσε πως θα δώσει το πράσινο φως για την κατασκευή του αμφιλεγόμενου πετρελαιαγωγού Keystone XL που θα συνδέει τον Καναδά με τις ΗΠΑ, ένα κολοσσιαίο έργο που είχε μπλοκαριστεί από τον προκάτοχό του  Μπαράκ Ομπάμα, μετά από τις αντιδράσεις ακτιβιστών για την καταστροφή του περιβάλλοντος που θα επιφέρει. Ο Τραμπ θα εγκρίνει επίσης και την κατασκευή του άλλου αγωγού πετρελαίου, της εταιρείας Energy Transfer Partners στη Βόρεια Ντακότα, που είχε απορριφθεί από την κυβέρνηση Ομπάμα για τους ίδιους λόγους.
11. Κάλεσε στο Λευκό Οίκο τα διευθυντικά στελέχη 12 μεγάλων εταιρειών των ΗΠΑ και τους υποσχέθηκε πως θα μειώσει κατά 75% τους κανονισμούς που διέπουν τις εταιρείες. Εν μέσω αντιδράσεων ισχυρίστηκε πως η ασφάλεια των εργαζομένων και η προστασία του περιβάλλοντος είναι εγγυημένες, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. Παράλληλα διεμήνυσε πως θα επιβάλει βαριά τέλη στις εταιρείες που θέλουν να εισάγουν προϊόντα τους στις ΗΠΑ ενώ έχουν μεταφέρει τις εργοστασιακές μονάδες τους στο εξωτερικό.
12. Τέλος στις διεθνείς σχέσεις, η πρώτη κίνησή του ήταν να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου, αναφέροντάς του μεταξύ άλλων πως η υπόσχεσή του για μετακίνηση της πρεσβείας των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ δεν θα υλοποιηθεί άμεσα. Πρόκειται για ένα σχέδιο που προκάλεσε διεθνείς αντιδράσεις. Αξίζει να σημειωθεί πως με την ορκωμοσία του Τραμπ, το Ισραήλ ξεκίνησε εκ νέου τους εποικισμούς. 
Πηγή: http://tvxs.gr