16 Νοε 2016

Tο παρασκήνιο της συνάντησης Ομπάμα – Τσίπρα

Tvxs Ανάλυση
Το τετ α τετ κορυφής στο Μέγαρο Μαξίμου διήρκεσε περίπου 35 λεπτά και η βασική ατζέντα περιλάμβανε την οικονομία, το προσφυγικό, το κυπριακό και ζητήματα ασφαλείας. Προς το τέλος αυτών των κεφαλαίων η συνάντηση Ομπάμα – Τσίπρα άνοιξε με τη ...
συμμετοχή τεσσάρων υπουργών από την ελληνική πλευρά και ισάριθμων μελών της αμερικανικής αποστολής, ενώ ακολούθησε δεύτερος διευρυμένος κύκλος συνομιλιών που αφορούσε θέματα επενδύσεων, start ups και επιχειρηματικών συνεργασιών. Στις διευρυμένες συνομιλίες του Αλέξη Τσίπρα με τον Μπαράκ Ομπάμα μετείχαν από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, καθώς και ο διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Βαγγέλης Καλπαδάκης. Όταν η συζήτηση προχώρησε σε θέματα επενδύσεων προστέθηκε και ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου με το ενδιαφέρον, κατά τις πληροφορίες, να εστιάζει σε εν δυνάμει συνεργασίες και επενδύσεις βάσει λίστας που έχει ήδη σχεδιάσει η αμερικανική πρεσβεία.
Ο φόβος του Σόιμπλε και του ΔΝΤ
Κατά τις ίδιες πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, στο σκέλος της συζήτησης που αφορούσε την οικονομία και το θέμα του χρέους, η ελληνική πλευρά έθεσε ανοιχτά τις ανησυχίες της για πιθανές παγίδες και νέες «τορπίλες» στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές που θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν την δεύτερη αξιολόγηση, δείχνοντας ουσιαστικά προς την πλευρά πρωτίστως του Σόιμπλε αλλά και του ΔΝΤ.
Το στοιχείο που επισημάνθηκε, δε, ήταν η ανάγκη να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και την εκκίνηση της συζήτησης για το χρέος – ένας στόχος, για τον οποίο ζητήθηκε από τον αμερικανό πρόεδρο να ασκήσει όλη του την επιρροή προς τις εμπλεκόμενες πλευρές. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι οι ελληνικές θέσεις έγιναν απολύτως κατανοητές και ο αμερικανός πρόεδρος δεσμεύτηκε ότι οι ΗΠΑ θα δουλέψουν προς αυτή την κατεύθυνση, με στόχο να μην υπάρξει αιφνίδια εμπόδια στη διαπραγμάτευση έως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.
Το προσφυγικό και ο Τραμπ
Εκτεταμένη ήταν η συζήτηση και για το προσφυγικό, κατά την οποία ο αμερικανός πρόεδρος είχε και απ΄ευθείας συνομιλία με τον Γιάννη Μουζάλα. Η ελληνική πλευρά ζήτησε στήριξη για την δημιουργία των πρόσθετων, αναγκαίων δομών για τους ανήλικους πρόσφυγες, ενώ εξετάστηκαν και οι νέες αβεβαιότητες στο σχέδιο μετεγκαταστάσεων – αβεβαιότητες, που επιτείνει η εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ.
Ο Μπαράκ Ομπάμα είχε μικρή συνομιλία και με τον υπουργό Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου, ενώ στο κεφάλαιο του κυπριακού η αμερικανική πλευρά υποστήριξε τη βιώσιμη λύση στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Σύμφωνα, δε, με κυβερνητικές πηγές δεν υπήρξε καμία μορφή ή ένδειξη πίεσης προς την Ελλάδα – γεγονός, που θεωρείται ενθαρρυντικό εν όψει και του νέου κρίσιμου γύρου των διαπραγματεύσεων για το κυπριακό στη Γενεύη.
Πηγή: http://tvxs.gr