11 Νοε 2016

Ντομπρόβσκις: Η ελληνική οικονομία επιστρέφει στην ανάπτυξη

Η ελληνική οικονομία έχει μπει σε τροχιά ανάπτυξης σε τριμηνιαία βάση αλλά θα εμφανίσει ύφεση 0,3% το 2016 για να αναπτυχθεί με ρυθμό 2,7% το 2017 σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις. Ο Ντομπρόβσκις απάντησε σε ...
ερωτήσεις του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) Δημήτρη Παπαδημούλη, στο πλαίσιο της συζήτησης που έγινε στην Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Η απάντηση του κ. Ντομπρόβσκις στον κ. Παπαδημούλη είχε ως εξής:
«Η ελληνική οικονομία έχει ήδη επανέλθει στην ανάπτυξη, ανά τρίμηνο μιλώντας. Βεβαίως στο σύνολο του έτους αναμένουμε ένα 0,3% ύφεση, αλλά και μια οικονομική αύξηση 2,7% και ισχυρή ανάπτυξη το επόμενο έτος, επομένως η ελληνική οικονομία επιστρέφει στην ανάπτυξη.
Και επίσης για τα δημοσιονομικά, γνωρίζουμε ότι οι στόχοι του προγράμματος έχουν τεθεί με έναν τρόπο διαρθρωμένο, αλλά αναμένουμε ότι ήδη φέτος το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα είναι κάτω από το 3%, θα είναι στο 2,5% του ΑΕΠ, και θα συνεχίσει να μειώνεται, στο 1% του χρόνου.
Όσον αφορά δε τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2017, είναι 1,75% του ΑΕΠ και θεωρούμε ότι είναι απολύτως επιτεύξιμος.
Για τα μέτρα για το χρέος: Είναι κάτι που είχαμε αναφέρει ήδη στο Eurogroup του Μαΐου - τα βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα - και με βάση αυτά εξακολουθούμε να εργαζόμαστε.
Οι συζητήσεις για το χρέος θα είναι μέρος των συζητήσεων στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης. Βεβαίως, δεν είμαστε εμείς οι πιστωτές της Ελλάδας, είναι οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Ωστόσο η Κομισιόν θα παίξει το ρόλο της για να διευκολύνει αυτήν τη συμφωνία».
Πηγή: http://tvxs.gr