18 Νοε 2016

Ο Ομπάμα παρέδωσε στη Μέρκελ τη σκυτάλη της «παγκόσμιας φιλελεύθερης ηγεσίας»

«Δε θα μπορούσα να έχω καλύτερη και πιο σταθερή εταίρο τα τελευταία οκτώ χρόνια […] Αν ήμουν Γερμανός θα την ψήφιζα», είπε ο Μπαράκ Ομπάμα αναφερόμενος στην Άνγκελα Μέρκελ. Σύμφωνα με τους Financial Times, ο απερχόμενος Ομπάμα ...
«παρέδωσε τη σκυτάλη της παγκόσμιας φιλελεύθερης ηγεσίας» στην Ανγκελα Μέρκελ. Η Μέρκελ, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, θα παραμείνει ενεργή πολιτικά καθώς όπως φαίνεται θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την καγκελαρία στις επερχόμενες γερμανικές εκλογές. Η επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της αναμένεται σύντομα.
«Με τον Ντόναλντ Τραμπ να καταλαμβάνει τον Λευκό Οίκο, κάποιοι θεωρούν ότι ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος δίνει τη σκυτάλη της παγκόσμιας φιλελεύθερης ηγεσίας στη Γερμανίδα καγκελάριο και η Μέρκελ έχει αποδεχθεί την πρόσκληση», γράφουν οι Financial Times και επισημαίνουν:
«Στην επιστολή της προς τον Ντόναλντ Τραμπ (σημ:μετά τη νίκη του) δεσμεύτηκε να συνεργαστεί βάσει κοινών δημοκρατικών αξιών -ένας όρος που η Γερμανίδα καγκελάριος ποτέ ξανά δεν είχε θέσει σε Αμερικανό πρόεδρο»»
Η ανησυχία στην Ευρώπη για την επικράτηση του Τραμπ είναι έκδηλη. Ο Μπαράκ Ομπάμα στην άτυπη σύνοδο κορυφής που πραγματοποιείται σήμερα στο Βερολίνο θα ενημερώσει τους ευρωπαίους ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Βρετανίας και της Ισπανίας για το νέο πρόεδρο των ΗΠΑ.
Ωστόσο όπως σημειώνουν οι Financial Times «όσοι χαιρετίζουν την κ. Μέρκελ ως τον νέο προασπιστή της Δύσης, δεν θα πρέπει να στοχεύουν και πολύ ψηλά. Η επιφυλακτικότητα της ίδιας της Γερμανίδας καγκελαρίου είναι που μπαίνει στη μέση. Έχει λάβει γενναίες αποφάσεις στη διάρκεια των δέκα ετών που βρίσκεται στην εξουσία -ιδιαίτερα πέρυσι, όταν υποδέχθηκε σχεδόν ένα εκατομμύριο πρόσφυγες. Αλλά έχει επίσης μάθει, με την προσφυγική κρίση, ότι η γενναιότητα έρχεται με το τίμημά της.
[…] Η Μέρκελ αναγνωρίζει επίσης τον κίνδυνο η Γερμανία, η κυρίαρχη δύναμη της Ευρώπης, να θεωρηθεί τραμπούκος. Η εμπειρία της με την προσφυγική κρίση -όπου απέτυχε να πείσει τα περισσότερα από τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη να δεχθούν μεγάλους αριθμούς αιτούντων ασύλου- αποτελεί ένα πρόσφατο παράδειγμα αυτού του μακρόχρονου πονοκέφαλου».
Στο άρθρο της Financial Times επισημαίνεται πως η ίδια η ΕΕ είναι εύθραυστη και η ηγεσία της είναι ήδη απασχολημένη με σημαντικά προβλήματα στο εσωτερικό των συνόρων της, όπως η άνοδος της ακροδεξιάς και το Brexit. Ακόμη και τα περιορισμένα γαλλογερμανικά σχέδια για τόνωση της στρατιωτικής συνεργασίας έχουν ήδη προκαλέσει διαμάχες και ακόμη πιο σημαντικό, συνεχίζει η εφημερίδα, είναι πως η δύναμη των Ηνωμένων Πολιτειών, ιδιαίτερα η στρατιωτική της ισχύς, παραμένει απαράμιλλα μεγαλύτερη σε σχέση με της υπόλοιπης Δύσης.
Εξάλλου ο αυξανόμενος ρόλος του Βερολίνου παγκοσμίως έχει βασιστεί στη συνεργασία του με την Ουάσινγκτον. Αλλά ακόμη κι έτσι, θα περάσουν χρόνια πριν η προθυμία της ΕΕ να ενισχύσει τις στρατιωτικές της δυνατότητες ωφελήσει σε υπολογίσιμο βαθμό τη συλλογική ασφάλεια. Σημειώνεται πως ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επισήμανε την αναγκαιότητα της δημιουργίας ενός ευρωστρατού.
Καταλήγοντας η Financial Times εκτιμά πως «η καλύτερη ελπίδα ώστε η κ. Μέρκελ να ανταποκριθεί στην υπόσχεσή της για δημοκρατικές αξίες, ίσως είναι να συνεχίσει να συνεργάζεται με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ακόμη κι αν αυτή η συνεργασία περιλαμβάνει άβολους συμβιβασμούς προς το συμφέρον του κ. Τραμπ».
Αυτή εξάλλου ήταν και η συμβουλή του Μπαράκ Ομπάμα. «Αφότου συνάντησε τον Ντόναλντ Τραμπ την περασμένη εβδομάδα, ανέφερε ότι ο διάδοχός του “εξέφρασε μεγάλο ενδιαφέρον στο να διατηρήσει τις βασικές στρατηγικές σχέσεις” των ΗΠΑ. Αν και ο απερχόμενος πρόεδρος μπορεί να κάνει μεγάλο λάθος σε ό,τι αφορά στις προθέσεις του Τραμπ, η καλύτερη υπόθεση εργασίας για την κ. Μέρκελ είναι πως έχει δίκιο».
Πηγή: http://tvxs.gr