11 Νοε 2016

Τζανακόπουλος: Μόνο η ΝΔ επιδιώκει και τέταρτο μνήμονιο

«Η θετική εικόνα της ελληνικής οικονομίας είναι πλέον γεγονός», «η χώρα μπαίνει σε φάση ανάκαμψης, αλλά έχουμε πλήρη επίγνωση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας και του έργου που έχουμε μπροστά μας για την έξοδο από την κρίση ...
και την απαλλαγή από το καθεστώς επιτροπείας». Αυτό σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, διευκρινίζοντας κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση και κανένα θέμα για τη λήψη νέων, επιπλέον, μέτρων, είτε στο δημοσιονομικό επίπεδο, είτε στο επίπεδο των διαρθωτικών μεταρρυθμίσεων.
Τόνισε ότι ο στόχος της κυβέρνησης -για την επίτευξη του οποίου είναι βάσιμα αισιόδοξη, όπως προκύπτει από τη διαφαινόμενη επίτευξη των στόχων του ελληνικού προγράμματος- είναι η ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης και η λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, στο Eurgoroup της 5ηςΔεκεμβρίου, αλλά και η συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων που θα καταστήσουν το χρέος βιώσιμο.
Εξαπέλυσε πυρά κατά της ΝΔ, ότι μόνο εκείνη επιδιώκει αλλαγή της συμφωνίας και τέταρτο μνημόνιο. Σημείωσε ότι αυτή είναι μια ατζέντα επικίνδυνη για τη χώρα και πως η κυβέρνηση δεν θα την επιτρέψει. Απέκρουσε επιπλέον την εικόνα απομόνωσης που προσπαθεί να παρουσιάσει η ΝΔ για τη χώρα, και την κατηγόρησε ότι προσπαθεί να υπονομεύσει τη σημασία της επικείμενης επίσκεψης Ομπάμα.
Ο κ. Τζανακόπουλος επισήμανε τη σημασία της επίσκεψης του Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος, όπως σημείωσε, έχοντας εκφράσει επανειλημμένα την ανάγκη για ξεπέρασμα της λιτότητας, θέτει στην κορυφή της ατζέντας των συζητήσεων τη λύση για το ελληνικό χρέος. Μια δήλωση του Προέδρου Ομπάμα δεν είναι μια απλή δήλωση, αλλά μια πολιτική πίεση για να επιλυθεί το ζήτημα του χρέους. Επισήμανε επίσης τη σημασία του γεγονότος, ότι θα συνοδεύεται από τον υπουργό Οικονομικών, Τζακ Λιου.
Για το εάν προβληματίζει την κυβέρνηση το χτύπημα στη γαλλική πρεσβεία ενόψει και της επίσκεψης Ομπάμα, τόνισε ότι η αντιτρομοκρατική υπηρεσία έχει αναλάβει τις έρευνες, για να υπογραμμίσει ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας και πως η ασφάλεια των πολιτών και η ασφάλεια όσον αφορά στην επίσκεψη θα είναι απόλυτη. «Οι έλεγχοι είναι συνεχείς και τα μέτρα ασφάλειας που έχουν ληφθεί είναι τα απολύτως αναγκαία για να μην υπάρξει ενδεχόμενο αναταραχής».
Οικονομία-χρέος
Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση συζητά το ενδεχόμενο τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους να συνδεθούν με νέο πρόγραμμα επιτροπείας, με αφορμή και χθεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, ο κ. Τζανακόπουλος επισήμανε τη δήλωση του κ. Ράις, ότι το ΔΝΤ δεν υποστηρίζει νέα μέτρα λιτότητας για την Ελλάδα.
Είπε ότι η συγκεκριμένη δήλωση του κ. Ράις είναι πολύ κοντά στη θέση της κυβέρνησης για το χρονοδιάγραμμα των στόχων που περιέγραψε ως προς την αξιολόγηση και τα μέτρα για το χρέος, είναι πολύ κοντά δεν διαφέρει από τη συγκεκριμένη δήλωση του κ. Ράις. «Κοινός στόχος είναι να μπορέσουμε να αποκτήσουμε ένα καθαρό διάδρομο δεκαετίας, ίσως και παραπάνω, ώστε να αποκατασταθεί πλήρως η εμπιστοσύνη της ελληνικής οικονομίας και νομίζω ότι στο επόμενο διάστημα θα μπορέσουμε να έχουμε καταλήξει σε συμφωνία», τόνισε.
Ο κ. Τζανακόπουλος εξήγησε αναλυτικά: Το ΔΝΤ συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα ως τεχνικός σύμβουλος. Η πάγια τακτική είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση υπογράφει ξεχωριστές συμφωνίες με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και με το ΔΝΤ, ποτέ δεν θεωρήθηκαν αυτές οι δυο ξεχωριστές συμφωνίες ως διαδοχικά μνημόνια. Σημείωσε ότι με αυτή την έννοια, η συμφωνία του Ιουλίου-Αυγούστου 2015 εξακολουθεί να ισχύει και είναι η μοναδική που θα συνεχίσει να ισχύει, τονίζοντας δηλαδή ότι «δεν υπάρχει πρόθεση για τη λήψη νέων μέτρων ή νέων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στη συμφωνία που πιθανόν να προκύψει αν το ΔΝΤ αποδεχτεί να συμμετέχει με χρηματοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα».
«Βεβαίως και όχι», απάντησε στο ερώτημα αν σημαίνει νέα μέτρα, το ότι οι θεσμοί μέχρι τώρα δεν έχουν δεχτεί τη μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 3,5% ,όσον αφορά στο 2018, δεδομένου ότι ο κ. Ράις είπε ότι τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί ως τώρα δεν πιάνουν τους στόχους του προγράμματος, αναφορικά με τα πλεονάσματα του 3,5% για το 2018. «Το κρίσιμο σημείο», σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος, «είναι το γεγονός ότι βασικό μέτρο για το ύψος των πλεονασμάτων αποτελούν οι εκθέσεις της Eurostat». «Από τη στιγμή που επιβεβαιώνει συγκεκριμένο ύψος πρωτογενών πλεονασμάτων και θεωρεί ότι τα μέτρα επιτυγχάνουν τους στόχους τους, δεν υπάρχει κανένα θέμα για τη λήψη νέων, επιπλέον, μέτρων, ούτε στον τομέα των δημοσιονομικών, ούτε στον τομέα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».
«Απόλυτα σταθερό και ασφαλές το ελληνικό τραπεζικό σύστημα»
Δεν έχουν καμία βάση αλήθειας, τόνισε, ερωτηθείς για δημοσιεύματα περί νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Δεν υπάρχει κανένα τέτοιου είδους ενδεχόμενο, δεν έχει τεθεί από κανέναν, σημείωσε. Τόνισε ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν τον υψηλότερο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας σε όλη την Ευρώπη, ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι απολύτως ασφαλές και σταθερό και επισήμανε πρόσφατη δήλωση του κ. Στουρνάρα, που προανήγγειλε και νέα χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων.
«Η κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα, δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση στην επιλογή της ηγεσίας των τραπεζών, δεν είναι αυτός ο θεσμικός της ρόλος», σημείωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ερωτηθείς αναφορικά με την κόντρα της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας και του ΤΧΣ για την επιλογή του νέου προέδρου της Εθνικής και για το εάν τίθεται θέμα παραίτησης ή απομάκρυνσης του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής.
«Ωστόσο», συμπλήρωσε, «δηλώνει με σαφήνεια ότι το ρήγμα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας και του ΤΧΣ οφείλει άμεσα να επιλυθεί, καθότι θα μπορούσε να δημιουργήσει μια κατάσταση ανησυχίας που δεν ωφελεί τη σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, το οποίο δεν αντιμετωπίζει κανέναν απολύτως κίνδυνο».
«Εκτιμούμε ότι η διοίκηση μιας τράπεζας οφείλει να μην αγνοεί τις αποφάσεις και τις προτροπές του βασικού μετόχου της», υπογράμμισε ο κ. Τζανακόπουλος.
ΕΣΡ-διαγωνισμός για τηλεοπτικές άδειες
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε την ικανοποίηση της κυβέρνησης για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, επισημαίνοντας ότι ανοίγει πλέον ο δρόμος για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού, καθώς ακόμα και η ΝΔ αναγκάστηκε να υποχωρήσει από την 10μηνη στάση αδιαλλαξίας της και να υλοποιήσει τη συνταγματική της υποχρέωση.
Ως προς τα επόμενα βήματα, μετά τη χθεσινή συγκρότηση του ΕΣΡ, είπε ότι «το επόμενο διάστημα θα υπάρξει διαβούλευση και θα ακούσουμε τον πρόεδρο και τα μέλη του και κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων αυτών θα καταλήξει το ΕΣΡ στην πρότασή του για το χρονοδιάγραμμα, όσον αφορά στη διαγωνιστική διαδικασία.
Ως προς το τίμημα, είπε ότι «περιμένουμε την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ και ανάλογα με το τι θα αποφασίσει θα προχωρήσουμε και στις απαραίτητες κατά νόμο ενέργειες». Για το ζήτημα των κριτηρίων για τον διαγωνισμό, σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή ισχύει ο 4339/2015 και στη βάση αυτού θα προχωρήσει η διαγωνιστική διαδικασία.
ΗΠΑ
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η κυβέρνηση ήταν προετοιμασμένη και για τα δύο ενδεχόμενα ως προς το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών, ότι η κυβέρνηση έδωσε τα συγχαρητήριά της στον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ για την εκλογή του και πως είναι σεβαστή η απόφαση του αμερικανικού λαού.
Επισήμανε ότι υπάρχει μια προσπάθεια από όλον τον δυτικό κόσμο, να καταλάβει πώς θα κινηθεί η νέα ηγεσία και πως την ίδια προσπάθεια καταβάλει και η ελληνική κυβέρνηση. Είπε πως είναι προφανές ότι υπάρχουν ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας και το επόμενο διάστημα είναι πιθανή και μια επικοινωνία εκ μέρους του πρωθυπουργού με τον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ. «Σε αυτή την κατεύθυνση θεωρούμε ότι οφείλουμε να κινηθούμε, ώστε να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα της χώρας στο πεδίο της εξωτερικής και της οικονομικής πολιτικής», τόνισε.
Ελληνικό ποδόσφαιρο
Ερωτηθείς σχετικά με τη χθεσινή σύσκεψη στο Μ. Μαξίμου για το ελληνικό ποδόσφαιρο, εάν υπάρχει όριο που βάζει η κυβέρνηση, πέρα από το οποίο ενδεχομένως να βρεθούν οι ελληνικές ομάδες εκτός ευρωπαϊκών διοργανώσεων, ανέφερε ότι «δεν υπήρξε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ωστόσο το ζήτημα αυτό παραμένει ανοικτό για την κυβέρνηση, σε περίπτωση που δεν επανέλθει άμεσα στην κανονικότητα το ελληνικό ποδόσφαιρο».
«Παρακολουθούμε πολύ στενά τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό»
«Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις κυπριακές αρχές. Παρακολουθούμε πάρα πολύ στενά τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στην Ελβετία και περιμένουμε το αποτέλεσμά τους, όπως το περιμένει και ολόκληρος ο πλανήτης», τόνισε.
«Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας οφείλει να τηρηθεί κι από τις δυο πλευρές»
Ερωτηθείς με αφορμή την τελευταία έκθεση της Κομισιόν για την Τουρκία, ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι η συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας για το προσφυγικό οφείλει να τηρηθεί και από τις δύο πλευρές, χρειάζεται ψυχραιμία και από τις δυο πλευρές, αλλά και η Τουρκία πρέπει να καταλάβει ότι η ενταξιακή της πορεία εξαρτάται και από τον σεβασμό των δημοκρατικών ελευθεριών.
Πηγή: http://tvxs.gr