27 Νοε 2016

Οι Γερμανοί δημόσιοι υπάλληλοι ξέρουν από... φακελάκι

Μπορεί η Γερμανία να έχει κατηγορήσει πολλάκις την Ελλάδα για διαφθορά, ωστόσο μία εσωτερική έρευνα της γερμανικής κυβέρνησης αποδεικνύει ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι της χώρας ξέρουν τι θα πει… φακελάκι. Σύμφωνα με έρευνα του ιδρύματος Otto-Brenner, ...
την οποία δημοσιεύει η Die Welt, οι περιπτώσεις διαφθοράς δημοσίων υπαλλήλων διπλασιάστηκαν από το 2014. Και τα παραπτώματα ξεκινούν από δωροδοκίες πάσης φύσεως και φτάνει μέχρι την απάτη και το οικονομικό έγκλημα της απιστίας.
Οι περισσότερες καταγελίες αφορούν μάλιστα στο υπουργείο Εξωτερικών. Έντεκα περιπτώσεις κατά 15 υπαλλήλων αφορούν σε υπαλλήλους του, ενώ δεν διευκρινίζεται στην έρευνα αν έχουν απομακρυνθεί από την υπηρεσία υπάλληλοι για τους οποίους αποδείχτηκε ο χρηματισμός.
Η Γερμανία βρίσκεται σύμφωνα με τα στοιχεία της Transparency International στην πέμπτη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση από πλευράς διαφθοράς μαζί με την Μ. Βρετανία και το Λουξεμβούργο. Λιγότερο διαδεδομένη σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά είναι στην Δανία, την Σουηδία, την Φινλανδία και την Ολλανδία. Πιο διαδεδομένη είναι στην Ουγγαρία, την Σλοβακια, την Ελλάδα, την Ρουμανία, την Ιταλία και την Βουλγαρία.
Χαρακτηριστικές περιπτώσεις
Μία από τις χαρακτηριστικές περιπτώσεις που περιγράφει η έρευνα, είναι αυτή ενός υπαλλήλου του υπουργείου Δημοσίων Έργων, ο οποίος έδωσε εσωτερικές πληροφορίες προκειμένου να αναλάβει κάποιο έργο μία συγκεκριμένη εταιρεία. Η κίνηση του αυτή εκτιμάται ότι κόστισε στο γερμανικό δημόσιο περίπου 850.000 ευρώ.
Περιπτώσεις διαφθοράς αναφέρονται, επίσης, και για το υπουργείο Άμυνας, Σε μία περίπτωση ένας στρατιωτικός έπαιρνε μίζες για να προμηθεύεται το στρατιωτικό νοσοκομείο με συγκεκριμένα φαρμακευτικά σκευάσματα.
Περιπτώσεις διαφθοράς καταγράφηκαν και σε τελωνεία, είτε για συμμετοχή σε φοροδιαφυγή, είτε για λανθασμένο ποσό εκτελωνισμού εμπορευμάτων, με αντάλλαγμα ένα laptop και 1.000 ευρώ μετρητά, ακόμα και με αντάλλαγμα δωρεάν εισιτήρια για μια συναυλία.
Ούτε όμως και η αστυνομία αποτελεί εξαίρεση. Στην έρευνα αναφέρονται περιπτώσεις χρηματισμού για μεταβίβαση πληροφοριών από το σύστημα της αστυνομίας, αλλά και ξεπλύματος χρήματος.
Κρούσματα διαφθοράς έχουν παρουσιαστεί ακόμα και στην υπηρεσία εξεύρεσης εργασίας, όπως επίσης και σε αεροδρόμιο, προκειμένου ο υπάλληλος να αξιολογήσει εταιρεία ασφάλειας αεροδρομίου θετικότερα από άλλες για να πάρει τη δουλεια. Το αντάλλαγμα ήταν ένα Notebook αξίας 1.029 ευρώ...
Πηγή: http://tvxs.gr