29 Νοε 2016

Μοσκοβισί: Αυτό το πρόγραμμα θέλουμε να είναι το τελευταίο

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, στο πλαίσιο της επίσκεψής τους στην Αθήνα, επανέλαβε τη σημασία της επίτευξης συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο πριν από το ...
Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου και υπογράμμισε πως αυτό το σενάριο είναι εφικτό. «Θέλουμε να ολοκληρωθεί το τρέχον πρόγραμμα και αυτό να είναι το τελευταίο. Δεν θέλουμε να υπάρξει τέταρτο πρόγραμμα», ανέφερε ο Πιερ Μοσκοβισί, σημειώνοντας πως πρέπει να υπάρχει σταθερή οικονομική διακυβέρνηση και αποτελεσματική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και όχι επιστροφή σε μη βιώσιμες πολιτικές και πρακτικές του παρελθόντος.
«Η Ελλάδα έχει αντιμετωπίσει εξαιρετικά δύσκολες στιγμές και έχει κάνει κάποιες ριζικές αλλά απαραίτητες προσαρμογές. Είναι ακόμη στη διαδικασία, αλλά υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ», είπε.
Για το ΔΝΤ
Σχετικά με το ρόλο και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, ο Πιερ Μοσκοβισί σημείωσε πως «είναι σημαντικό να συμμετέχει ως εγγυητής». Για το ίδιο θέμα, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου δήλωσε: «Χρειαζόμαστε μια συνολική συμφωνία (global deal) συμπεριλαμβανομένων των μεταρρυθμίσεων, της αξιολόγησης και της διευθέτησης του χρέους ως το τέλος του έτους. Χρειαζόμαστε το ΔΝΤ στο πρόγραμμα (we need to have IMF on board) και οι θεσμοί εργάζονται από κοινού με την ελληνική κυβέρνηση σε πολύ καλό πνεύμα. Δεν μπορώ να κάνω κάποιο σχόλιο σαν να μιλάμε για  διαιρεμένους Θεσμούς. Οι Θεσμοί εργάζονται όλοι μαζί και από κοινού με την ελληνική κυβέρνηση και αυτό το συζήτησα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο».
Για τα εργασιακά
Για τα εργασιακά είπε πως οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν στη νομοθεσία θα πρέπει να είναι στο πλαίσιο της διασφάλισης της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Νωρίτερα ο Πιερ Μοσκοβισί, κατά τις συναντήσεις που είχε τόσο με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα όσο και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, αναφέρθηκε και στο ζήτημα των εργασιακών.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρχει λύση που δεν θα περιλαμβάνει συλλογικές συμβάσεις, με τον Ευρωπαίο Επίτροπο να απαντά πως ούτε και η Κομισιόν είναι διατεθειμένη για λύση που θα αντίκειται στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο.
Για ελάφρυνση χρέους και αξιολόγηση
Επίσης, εξερχόμενος του Μεγάρου Μάξιμου και αναφερόμενος στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, τόνισε πως από τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση υλοποιεί τις ευθύνες τότε θα πρέπει και οι δανειστές να κάνουν το ίδιο. Ο Πιερ Μοσκοβισί και ο Αλέξης Τσίπρας συμφώνησαν πως Αθήνα και δανειστές είναι πολύ κοντά σε συμφωνία για την ολοκλήρωση της δεύτερη αξιολόγησης. Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές εκτίμησαν πως ο στόχος για μια πολιτική συμφωνία στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου είναι ρεαλιστικός.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος σημείωσε ότι πρέπει οπωσδήποτε να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος και ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά σε αυτό, περιγράφοντας ως ορόσημο το κρίσιμο Europgroup της 5ης Δεκεμβρίου για να ανοίξει ο δρόμος για μια συνολική λύση, κάτι που θα είναι, όπως τόνισε, ένα πάρα πολύ θετικό σήμερα όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλη την Ευρωζώνη.
Κατά τη συνάντηση επαναβεβαιώθηκε και το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ρύθμιση του χρέους, ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Ο Πιερ Μοσκοβισί υπογράμμισε πως «δεν μπορούμε να βασιστούμε στη λιτότητας». «Η ενδυνάμωση της οικονομίας είναι ένα πράγμα, η λιτότητα ένα άλλο. Η συμφωνία θα πρέπει να δυναμώσει την οικονομία», πρόσθεσε.
Πηγή: http://tvxs.gr