24 Νοε 2016

Δωρεάν δορυφορική πρόσβαση στα ελληνικά κανάλια στη Θράκη

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, υπέγραψε σήμερα, απόφαση με την οποία παρέχεται δωρεάν δορυφορική πρόσβαση στους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς στους μειονοτικούς πληθυσμούς της Θράκης. Όπως μεταδίδει το ...
Αθηναϊκό Πρακτορείο ειδήσεων, το νέο πρόγραμμα ονομάζεται «Επιχορηγούμενη Δορυφορική Πρόσβαση των Μειονοτικών Πληθυσμών της Θράκης στους Ελληνικούς Τηλεοπτικούς Σταθμούς Ελεύθερης Λήψης» και αναμένεται να καλύψει περίπου 120.000 Έλληνες πολίτες οι οποίοι ανήκουν στη μουσουλμανική μειονότητα του Έβρου, της Ξάνθης και της Ροδόπης.
Η δράση υλοποιείται με δημόσια επιχορήγηση, μέσω της οποίας κάθε δικαιούχος θα επιλέγει τον πάροχο και το πρόγραμμα που τον εξυπηρετεί. Το συνολικό κόστος της ανέρχεται στα 3,72 εκατ. ευρώ. Η δημόσια επιχορήγηση θα καλύψει το κόστος χορήγησης του απαραίτητου εξοπλισμού (δορυφορικό – τερματικό - «πιάτο» και αποκωδικοποιητής, καλωδίωση και εξαρτήματα) και, κατά περίπτωση, και την εγκατάσταση. Επίσης, οι πάροχοι δεσμεύονται να παρέχουν στους δικαιούχους δωρεάν και χωρίς χρονικό περιορισμό, πρόσβαση στα προγράμματα των ελληνικών τηλεοπτικών σταθμών ελεύθερης λήψης πανελλαδικής εμβέλειας.
Ο υπουργός Νίκος Παππάς δήλωσε για το πρόγραμμα: «Το έργο συμβάλλει στην εξοικείωση των μειονοτικών πληθυσμών με τις ραγδαία εξελισσόμενες δορυφορικές τεχνολογίες και υπηρεσίες, στη μείωση του ψηφιακού φάσματος μεταξύ των Ελλήνων πολιτών στις διάφορες περιοχές της επικράτειας και στην ισότιμη συμμετοχή των πολιτών στην πληροφόρηση. Η συγκεκριμένη δράση εντάσσεται στην πρώτη γραμμή προτεραιότητας του υπουργείου, καθώς οι χάρτες συχνοτήτων που είχαν καταρτίσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις άφησαν, μεταξύ άλλων, χωρίς κάλυψη μεγάλα τμήματα πληθυσμών των τριών νομών, τα οποία – ως συνέπεια αυτών των επιλογών – δεν έχουν ελεύθερη πρόσβαση στους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς».
Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα αποτελεί πρωτοβουλία του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, στο πλαίσιο του «Σχεδίου Κοινωνικών Δράσεων στον Τομέα των Τηλεπικοινωνιών» το οποίο χρηματοδοτείται από τα αποθεματικά της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Την υλοποίησή του θα αναλάβει η Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Πηγή: http://www.newsbeast.gr