22 Νοε 2016

Μεγάλη «βουτιά» σε έσοδα και αντικείμενα για την εγχώρια ταχυδρομική αγορά το 2015

Μεγάλη «βουτιά», τόσο σε έσοδα, όσο και σε αντικείμενα, σημείωσε η εγχώρια ταχυδρομική αγορά το 2015, σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία της ΕΕΤΤ. Συγκεκριμένα, το 2015, διακινήθηκαν 400 εκατ. αντικείμενα, ήτοι πτώση 17,2%, σε σχέση με το 2014, αποφέροντας έσοδα 542 εκατ. ευρώ, ...
ήτοι πτώση 8,1%, σε σχέση με το προπέρσινο έτος. 

Επιμέλεια: Βάσω Βεγιάζη

Όπως αναφέρεται στην έκθεση της ΕΕΤΤ, οι τρεις τομείς που συνθέτουν την ελληνική ταχυδρομική αγορά παρουσιάζουν διαφορετική πορεία την τελευταία εξαετία.
Η συνολική πτωτική τάση της αγοράς το 2015 επηρεάζεται κατά κύριο λόγο από τον «Φορέα Παροχής Καθολικής Υπηρεσίας» (ΕΛΤΑ), ο οποίος παρουσίασε σημαντική μείωση, τόσο σε ό,τι αφορά το πλήθος των ταχυδρομικών αντικειμένων που διακίνησε, όσο και στο σύνολο των εσόδων του.

Αντίστοιχα, οι επιχειρήσεις με «Ειδική» και «Γενική Άδεια» (δηλαδή, οι εταιρείες ταχυμεταφορών) διακίνησαν ελαφρώς περισσότερα ταχυδρομικά αντικείμενα το 2015, αλλά τα έσοδά τους παρουσίασαν μικρή πτώση, σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Ειδικότερα, το 2015, οι ταχυδρομικές επιχειρήσεις Γενικής Άδειας παρουσίασαν μείωση του κύκλου εργασιών τους κατά 8%, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ενώ αντίστοιχα ο κύκλος εργασιών του «ΦΠΚΥ» μειώθηκε κατά 4%.

Σε επιχειρησιακό επίπεδο, παρ’ ότι οι επιστολές εξακολούθησαν να καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο κομμάτι της αγοράς, τόσο σε όγκο, όσο και σε έσοδα, το μερίδιο των δεμάτων – μικροδεμάτων αυξήθηκε, κυρίως λόγω της ανάπτυξης του ηλεκτρονικού εμπορίου, αλλά και της υποκατάστασης της επιστολικής αλληλογραφίας από την ηλεκτρονική.

Για την έκθεση της ΕΕΤΤ, πατήστε εδώ
Πηγή: http://www.metaforespress.gr