13 Οκτ 2016

Τσίπρας: Έχουμε το σχέδιο για να κερδίσουμε τον αγώνα

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ
Ανοίγοντας την ομιλία του, ο Αλέξης Τσίπρας, τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε ότι «η Αριστερά δεν διστάζει να αναλάβει το ιστορικό καθήκον, να σηκώσει στους ώμους της την ευθύνη για την έξοδο από την κρίση με την κοινωνία όρθια». «Αυτόν τον αγώνα έχουμε ...
υποχρέωση να μη τον παρατήσουμε. Αυτόν τον αγώνα έχουμε υποχρέωση να τον κερδίσουμε. Είναι ιστορική υποχρέωση. Και θα τον κερδίσουμε» τόνισε ο πρωθυπουργός. Έχουμε σχέδιο για νικήσουμε
Το αν έχουμε σχέδιο είναι η απάντηση που έχει ανάγκη σήμερα η κοινωνική πλειοψηφία από τον ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας και τόνισε: «Αυτό έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι, η νεολαία, οι άνεργοι, οι μικρομεσαίοι. Να έχουμε σχέδιο αξιόπιστο και ρεαλιστικό για το πως θα νικήσουμε. Όχι αφηγήματα απόδρασης, μοιρολατρίας και υποχώρησης. Αλλά μήνυμα καθαρό ότι έχουμε πυξίδα και σχέδιο για να νικήσουμε και θα νικήσουμε», προσθέτοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε ότι ξέρει να δίνει μάχες αλλά και να τις κερδίζει και μάλιστα κόντρα σε όλα τα προγνωστικά.
Αναφερόμενος στα όσα έλαβαν χώρα κατά τη διαπραγμάτευση του καλοκαιριού του 2015, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για συνεχείς εκβιασμούς - ανέφερε τη χρηματοπιστωτική ασφυξία - ώστε η κυβέρνηση να υποταχτεί στις δεσμεύσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων και στις επιταγές της σκληρής λιτότητας. Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση βρήκε απέναντί της όχι μόνο τους δανειστές και τη σκληρή στάση της Γερμανίας αλλά και ολόκληρου του παλιού πολιτικού συστήματος στη χώρα: «Τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ αλλά και το σύνολο σχεδόν των συστημικών μέσων ενημέρωσης».
Η έξοδος από το ευρώ δεν ήταν προοδευτικό σχέδιο
Αναφερόμενος στο Grexit, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν ήταν και δεν είναι αριστερό και προοδευτικό σχέδιο καθώς θα σήμαινε απώλεια των καταθέσεων των λαϊκών στρωμάτων που δεν τις είχαν βγάλει στο εξωτερικό.
Πρόσθεσε ότι μια μειοψηφία μέσα στο κόμμα προσπάθησε να προωθήσει ένα σχέδιο που δεν ήταν απλά το σχέδιο του Γερμανού υπ. Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και υπογράμμισε ότι η έξοδος από το ευρώ θα ήταν στρατηγική ήττα της Αριστέρας.
Ο Αλέξης Τσίπρας στο σημείο αυτό είπε ότι η κυβέρνηση δεν δείλιασε ούτε στιγμή και εξάντλησε κάθε διαπραγματευτική πιθανότητα. «Πήγαμε μέχρι εκεί που καμιά κυβέρνηση η οποία θα σκεφτόταν την πολιτική της επιβίωση δεν θα πήγαινε. Το  μοναδικό που είχαμε στο μυαλό μας ήταν να τιμήσουμε τη λαϊκή εντολή. Δεν μπορούσαμε να πάμε πιο πέρα. Το κόστος εκεί δεν θα ήταν για εμάς θα ήταν για τις εργαζόμενες τάξεις».
Κατόπιν ο Αλέξης Τσίπρας, αναφέρθηκε στο δημοψήφισμα του Ιουλίου, τονίζοντας ότι «ο λαός στάθηκε δίπλα μας», χαρακτηρίζοντάς το έναν θρίαμβο «που θα μείνει στην ιστορία ως μία από τις μεγάλες στιγμές των αγώνων του λαού μας και μια αποστομωτική απάντηση στις κλειστές τράπεζες και στην επιβολή των capital controls». Τόνισε δε, ότι αμέσως μετά τη διαπραγμάτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ με τη συμφωνία πάνω στο τραπέζι πήρε νέα ξεκάθαρη εντολή, με τα ίδια ποσοστά, για να «ξεμπερδεύουμε με το παλιό» πολιτικό σύστημα.
Μήνυμα προς τους δανειστές για το χρέος 
Στο σημείο αυτό, ο πρωθυπουργός έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στους δανειστές για το χρέος. Όπως τόνισε η πρώτη αξιολόγηση έκλεισε και η δεύτερη θα κλείσει στην ώρα της. Υπογράμμισε ότι η Συμφωνία του Ιουλίου είναι σαφής. «Κι όπως εμείς την τηρούμε, έτσι αναμένουμε να τηρηθεί και από τους εταίρους μας. Ταυτόχρονα με την αξιολόγηση θα κλείσουν και τα μέτρα για την απομείωση του χρέους και θα μπούμε στην ποσοτική χαλάρωση. Δεν υπάρχει θα δούμε».
Συγκλίσεις με Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινους 
Αναφερόμενος στην Ευρώπη, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι η Ελλάδα και ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο τόσο στη συγκρότηση ενός μετώπου του ευρωπαϊκού νότου, όσο και στη συγκρότηση ενός αριστερού μετώπου που θα θέσει ως στόχους το τέλος της λιτότητας και της ανόδου της ακροδεξιάς.
Σημείωσε ότι γι’ αυτό θα χρειαστούν συνεργασία και με μη παραδοσιακούς συμμάχους. «Οφείλουμε με το πολιτικό και θεωρητικό οπλοστάσιο της Αριστεράς να επιδιώξουμε προσεγγίσεις και συγκλίσεις και με την Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία αλλά και με τους Πράσινους, έχοντας πάντα κατά νου τα όρια αυτών των συγκλίσεων αλλά και τους κινδύνους που ενέχονται σε ένα τέτοιο εγχείρημα».
ΣΥΡΙΖΑ των μελών και άνοιγμα του κόμματος στην κοινωνία
Αναφερόμενος στο κόμμα ο Αλέξης Τσίπρας, τόνισε ότι χρειάζεται ένα ενιαίο πολιτικό κέντρο, μια Κεντρική Επιτροπή που θα εκλεγεί στη βάση των πραγματικών αναγκών του ΣΥΡΙΖΑ και μια πολιτική Γραμματεία που θα είναι το μοναδικό πολιτικό κέντρο και θα λειτουργεί με αίσθηση ευθύνης και με πολιτική αλληλεγγύη.
«Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει όλοι να κατανοήσουν ότι είναι πιο σημαντικό για ένα μέλος του Κόμματος να είναι εκλεγμένο μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, δηλαδή της ηγεσίας, παρά να έχει υπουργική θέση. Άλλωστε οι υπουργικές θέσεις δεν έχουν εκχωρηθεί ούτε παραχωρηθεί σε κανέναν με κριτήρια μονιμότητας. Ας το έχουμε καλά αυτό στο μυαλό μας.
«Το κόμμα πρέπει να ελέγχει την κυβέρνηση αλλά και τα μέλη πρέπει να ελέγχουν το κόμμα και την ηγεσία του. Δεν μπορεί να χαράσσεται πολιτική για την κυβερνητική στρατηγική κάπου έξω από το κόμμα. Όπως δεν μπορεί να χαράσσεται πολιτική σε ορισμένα υπουργεία χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι απόψεις των σχετικών τμημάτων» πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.
Στο σημείο αυτό σημείωσε ότι το κόμμα είχε φτάσει σε ένα σημείο που η δημοκρατία περιοριζόταν εντός των τάσεων και τα μέλη που δεν ανήκαν σε κάποια από αυτές στερούνταν του δικαιώματος να λαμβάνουν μέρος στις αποφάσεις.
«Πρώην σύντροφοι προέρχονταν στις συνεδριάσεις αφού είχαν πρώτα συνεδριάσει ξεχωριστά και με συγκεντρωτισμό. Αυτά ήταν φαινόμενα κρίσης και παρακμής. Έχουμε ευθύνη γι' αυτό και πρώτος εγώ. Παρά το γεγονός ότι σήμερα δεν υπάρχει το φαινόμενο αυτό σε τέτοια ένταση», πρέπει να υλοποιηθεί η απόφαση του προηγούμενου Συνεδρίου για έναν ΣΥΡΙΖΑ κόμμα των μελών αλλά και ένα μεγάλο κοινωνικό άνοιγμα του κόμματος, πρόσθεσε.
Πρόταση για επιτροπή δεοντολογίας 
Ο Αλεξης Τσίπρας αμέσως μετά σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πια ένα κόμμα που κυβερνά και κρίνεται για το ύφος και το ήθος της διακυβέρνησης. «Και κρίνεται αυστηρά. Τους άλλους τους ξέρουμε τόσα χρόνια. Εμείς πρέπει να αποδεικνύουμε σε κάθε στιγμή ότι διαθέτουμε ήθος» είπε χαρακτηριστικά και πρότεινε τη δημιουργία μιας επιτροπής δεοντολογίας που θα είναι πολύ αυστηρή όπου χρειάζεται. «Δεν θα πρέπει να αφήσουμε ούτε μια χαραμάδα για την προπαγάνδα του παλιού πολιτικού συστήματος που αφού δε μπορεί να υπερασπιστεί εαυτόν, προσπαθεί να διασπείρει την εντύπωση ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ τους μοιάζει» τόνισε.
Πηγή: http://tvxs.gr