21 Οκτ 2016

Τα πρόσωπα και τα «κλειδιά» του ανασχηματισμού

Ανασχηματισμός με δομικά χαρακτηριστικά, κυβερνητικό σχήμα που θα «σέβεται, αλλά δεν θα δεσμεύεται» από τους εσωκομματικούς συσχετισμούς, και εμφανές αποτύπωμα του ανοίγματος στην κεντροαριστερά ακόμη και με εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα: ...
Ο κύβος ερρίφθη και πάνω σ' αυτόν τον άξονα χτίζονται ήδη οι αλλαγές στην κυβέρνηση που μπορεί να ανακοινωθούν ανά πάσα στιγμή πλέον μετά την Δευτέρα. Η επίσπευση του ανασχηματισμού, όπως ήδη είχε γράψει το tvxs.gr, αποφασίστηκε χθες καθώς ο Αλέξης Τσίπρας έκρινε ότι απαιτείται άμεση «επανεκκίνηση» της κυβέρνησης υπό το βάρος των αρνητικών δημοσκοπήσεων, της τοξικής πόλωσης που καλλιεργεί η συμμαχία αντιπολίτευσης και καναλαρχών, αλλά και εν όψει του κρίσιμου διμήνου που έρχεται για τη δεύτερη αξιολόγηση και το θέμα του χρέους.
Στην απόφαση του πρωθυπουργού ρόλο έπαιξαν και οι - κλιμακούμενες τα τελευταία 24ωρα - υπόγειες εσωκομματικές εντάσεις και προσωπικές στρατηγικές που εξέπεμπαν ασύντακτη εικόνα για την κυβέρνηση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

• Δομικό ανασχηματισμό με εξωκοινοβουλευτικούς προαναγγέλλει η Γεροβασίλη
Ο χρόνος του ανασχηματισμού
Κατόπιν όλων αυτών, η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη επιβεβαίωσε το πρωί, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, την επίσπευση των αλλαγών στην κυβέρνηση - και δη με «δομικό» χαρακτήρα - και, πλέον, ο ανασχηματισμός μπορεί να ανακοινωθεί ανά πάσα στιγμή μετά τη Δευτέρα.
Κατά τις πληροφορίες, πιθανότερος χρόνος του ανασχηματισμού προσδιορίζεται είναι τα τέλη του μήνα, τίποτα ωστόσο δεν αποκλείει έναν αιφνιδιασμό από την πλευρά του πρωθυπουργού μετά την Κυριακή και την εκλογή του νέου Γραμματέα και της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ από τη νέα Κεντρική Επιτροπή.
Ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ και η Πολιτική Γραμματεία
Στη θέση του Γραμματέα, μετά τις δύο υπουργικές αρνήσεις από τον Πάνο Σκουρλέτη και τον Νίκο Φίλη, θα παραμείνει σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο Παναγιώτης Ρήγας, ενώ η Πολιτική Γραμματεία θα διευρυνθεί σε αριθμό μελών (25) και θα ενισχυθεί με την συμμετοχή κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης.
Στη νέα Πολιτική Γραμματεία θα μετέχουν οι Νίκος Φίλης και Πάνος Σκουρλέτης - χωρίς να είναι γνωστό ακόμη εάν θα διατηρήσουν και τις υπουργικές τους θέσεις -, ενώ οι πληροφορίες φέρουν και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη να σκέφτεται το ενδεχόμενο της συμμετοχής του.
Η ενίσχυση της Πολιτικής Γραμματείας, του ανώτατου κομματικού οργάνου, αντικατοπτρίζει την βούληση που εξέφρασε καθαρά στο συνέδριο ο πρωθυπουργός, ενώ σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση τα δεδομένα μέχρι στιγμής είναι ότι επίκεινται αλλαγές και «σπάσιμο» υπουργείων, προσθήκη εξωκοινοβουλευτικών προσώπων - προερχόμενων και από τον κεντροαριστερό χώρο - καθώς και συνολική ενίσχυση του τομέα της Ανάπτυξης.
Το «άνοιγμα» στην κεντροαριστερά
Η ίδια η κυβερνητική εκπρόσωπος δήλωσε το πρωί ότι επίκειται αναβάθμιση του υπουργείου Μετανάστευσης - με παράλληλη, κατά τις πληροφορίες - αναβάθμιση του Γιάννη Μουζάλα -, ενώ επιβεβαίωσε και το άνοιγμα πέραν των κομματικών τειχών σημειώνοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίχτηκε από πολλές κοινωνικές δυνάμεις, οι οποίες θα πρέπει με κάποιο τρόπο να εκπροσωπηθούν».
Σ' αυτή την κατεύθυνση, δεδομένη θεωρείται η συμμετοχή του Φώτη Κουβέλη στην κυβέρνηση, ενώ οι πληροφορίες θέλουν να υπάρχουν προωθημένες συζητήσεις και με τον πρώην υπουργό Οικονομίας Νίκο Χριστοδουλάκη.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, εξωκοινοβουλευτικό πρόσωπο με κεντροαριστερό στίγμα προορίζεται και για την αντικατάσταση του Νίκου Τόσκα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το οποίο θα αποκτήσει αυτόνομη λειτουργία.
Ο Σκουρλέτης, ο Φίλης και οι «53»
Αδηλες παραμένουν ακόμη οι προθέσεις του πρωθυπουργού σε ό,τι αφορά την παραμονή του Πάνου Σκουρλέτη και του Νίκου Φίλη στα υπουργεία Ενέργειας και Παιδείας αντίστοιχα. Ο πρώτος έχει εκφράσει ανοιχτά τη διαφωνία του με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ αλλά βρίσκεται σε εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για κρίσιμα ζητήματα με τους δανειστές, ενώ ο δεύτερος παρά το ανοιχτό μέτωπο με την Εκκλησία έχει καταστήσει σαφές ότι επιθυμεί να παραμείνει στο υπουργείο Παιδείας.
Το ενδεχόμενο μετακινήσεων και αντικαταστάσεων μαχητικών και παραδοσιακά κομματικών στελεχών προκαλεί προβληματισμό εντός ΣΥΡΙΖΑ, ενώ συγκεκριμένες πλευρές - και κυρίως η ομάδα των «53» - βλέπουν αρνητικά ενδεχόμενο άνοιγμα σε πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ.
Ενδεικτικές ήταν και οι δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Μαντά, ο οποίος σε ραδιοφωνική του συνέντευξη είπε ότι στον ανασχηματισμό θα πρέπει να ληφθούν υπ' όψιν και οι υψηλές επιδόσεις που είχαν κορυφαία στελέχη κατά την εκλογή τους στη νέα Κεντρική Επιτροπή.
Οι προβληματισμοί αυτοί έχουν κατατεθεί και στο πρωθυπουργικό γραφείο, με πηγή του Μαξίμου να επισημαίνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας «ακούει, προσμετρά, αλλά δεν δεσμεύεται»...
Πηγή: http://tvxs.gr