4 Οκτ 2016

Παγκόσμια πρωταθλήτρια το κορίτσι "θαύμα" του ελληνικού σκάκι από την Καβάλα

Παγκόσμια πρωταθλήτρια αναδείχθηκε η 16χρονη σκακίστρια Σταυρούλα Τσολακίδου από την Καβάλα, η οποία κατέκτησε την πρώτη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων που έγινε στην πόλη Χάντι Μανσίνσκ της Ρωσίας κατακτώντας εννιά βαθμούς ...
σε έντεκα αγώνες. Η 16χρονη κατείχε ήδη τον παγκόσμιο τίτλο στις 16χρονες και έτσι στη φετινή διοργάνωση αγωνίστηκε στην ανώτερη από την ηλικία της κατηγορία νεανίδων (μέχρι 18 ετών), όπου συμμετείχαν 52 σκακίστριες από 37 χώρες.
Αυτός είναι ο τρίτος παγκόσμιος τίτλος για την Τσολακίδου καθώς εκτός από φέτος είχε στεφθεί παγκόσμια πρωταθλήτρια τόσο το 2013 όσο και το 2015.
Ο πρόεδρος του Σκακιστικού Ομίλου Καβάλας, Βασίλης Θεοδωρίδης, στον οποίο αγωνίζεται η Σταυρούλα Τσολακίδου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, είπε: «Είναι μοναδική στα χρονικά η επιτυχία που σημείωσε. Ποτέ, καμία άλλη αθλήτρια, πανελλαδικά η πανευρωπαϊκά, σε τόσο νεαρή ηλικία, δεν κατέκτησε τρία συνεχόμενα παγκόσμια πρωταθλήματα».
«Η συνέπεια, οι πολύωρες προπονήσεις της, το αγωνιστικό πνεύμα που τη διακρίνει, η προσπάθεια και η επίμονή της, την οδήγησαν σε αυτήν τη μεγαλειώδη νίκη. Με την τελευταία νίκη απέδειξε σε όλους ότι δεν τα βάζει κάτω, συνεχίζει την προσπάθεια μέχρι τέλους. Έχει τσαγανό και θέληση αυτό το κορίτσι. Έχει μία ακούραστη μαχητικότητα που παρά τις δυσκολίες πάντα καταλήγει σ’ ένα εντυπωσιακό φινάλε», είπε ο κ. Θεοδωρίδης.
Η δήμαρχος Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα, σχολιάζοντας τη μεγάλη νίκη της Σταυρούλας Τσολακίδου ανέφερε: «Για ακόμη μία φορά μας έκανε υπερήφανους ως Καβαλιώτες και ως Έλληνες. Εκ μέρους ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας τη συγχαίρω θερμά για την κατάκτηση ενός ακόμα παγκόσμιου τίτλου και την ευχαριστώ από βάθους καρδιάς που σε καιρούς δύσκολους συνεχίζει ν’ αγωνίζεται σκληρά και να μας δίνει ελπίδες πως οι νέοι άνθρωποι έχουν τις δυνατότητες να πετυχαίνουν σημαντικές διακρίσεις, όχι μόνο στον αθλητισμό αλλά σε όλους τους τομείς της κοινωνίας μας. Με πάθος γι’ αυτό που κάνει, με συνέπεια και έμπνευση, η Σταυρούλα κατάφερε να κερδίσει ένα ακόμα σημαντικό τίτλο και να μας κάνει να χαμογελάσουμε. Ταυτόχρονα μας έκανε υπερήφανους για τους αθλητές μας. Διαβεβαιώνουμε, τόσο την ίδια, όσο και όλα τα μέλη της μεγάλης και δραστήριας σκακιστικής οικογένειας του δήμου Καβάλας ότι θα συνεχίσουμε να είμαστε στο πλευρό τους και να τους στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις».
*φωτογραφία αρχείου
Πηγή: http://www.enikos.gr