2 Οκτ 2016

Η παραίτηση Σάντσεθ αλλάζει το πολιτικό σκηνικό στην Ισπανία

Ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ισπανίας (PSOE) Πέδρο Σάντσεθ υπέβαλε το Σάββατο την παραίτησή του, καθώς ηττήθηκε στην εσωκομματική διαμάχη από τους επικριτές του, που τον κατηγορούν για την άρνησή του να προσφέρει οποιαδήποτε ...
υποστήριξη στον Μαριάνο Ραχόι, ώστε να σχηματίσει ο τελευταίος κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος και των Ciudadanos. Η αποχώρηση του Πέδρο Σάντσεθ διαμορφώνει νέα δεδομένα αλλάζοντας σε μεγάλο βαθμό το πολιτικό σκηνικό στην Ισπανία. Πολλοί εκτιμούν πως μπορεί να ανοίξει πλέον ο δρόμος για το σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης, ύστερα από 9 μήνες πολιτικού αδιεξόδου, δύο εκλογικές αναμετρήσεις και ενώ η χώρα βάδιζε προς τρίτες εκλογές στα μέσα Δεκεμβρίου.
Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι, στις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις αναδείχθηκε πρώτη πολιτική δύναμη, χωρίς ωστόσο να συγκεντρώνει την απαιτούμενη πλειοψηφία για σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης. Η αναζήτηση κυβερνητικών εταίρων περιορίστηκε στη συμφωνία με τους νεοφιλελεύθερους Ciudadanos, με αποτέλεσμα να μη συγκεντρώνεται και πάλι ο απαιτούμενος αριθμός βουλευτών για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Ραχόι.
Ένα από τα σενάρια που είχαν βρεθεί στο προσκήνιο ήταν η αποχή των Σοσιαλιστών από τη διαδικασία της ψηφοφορίας ώστε ο Ραχόι να έχει την πλειοψηφία επί των παρόντων, όπως προβλέπεται στη δεύτερη φάση της διαδικασίας για τη ψήφο εμπιστοσύνης. Όμως ο Σάντσεθ αρνήθηκε να προσφέρει οποιαδήποτε διευκόλυνση στον Ραχόι για τον σχηματισμό μιας νέας Δεξιάς κυβέρνησης.
Όμως η στάση του Πέδρο Σάντσεθ προκάλεσε αντιδράσεις στο εσωτερικό του Σοσιαλιστικού Κόμματος, με πολλά στελέχη να τον κατηγορούν πως οδηγεί τη χώρα σε αδιέξοδο, ενώ παράλληλα του καταλόγιζαν και τις κακές επιδόσεις του κόμματος στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις. Τα στελέχη του κόμματος συνεδρίασαν προκειμένου να αποφασίσουν εάν θα προκηρύξουν τις διαδικασίες για την εκλογή αρχηγού του κόμματος τον Οκτώβριο, όπως είχε προτείνει ο Σάντσεθ, ή αν θα απομακρυνθεί, κι ενώ η ηγεσία του PSOE παρέμενε βαθύτατα διχασμένη.
Τελικά η θέση Σάντσεθ μειοψήφησε και υποχρεώθηκε να αποχωρήσει. Οι επικριτές του ελπίζουν τώρα να βρεθεί τρόπος προκειμένου να αποφευχθεί μια νέα εκλογική αναμέτρηση, περιλαμβανομένης της επιλογής της αποχής των Σοσιαλιστών από την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στον Μαριάνο Ραχόι. «Πίστευα πάντα ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα έπρεπε να προσφέρει μια εναλλακτική, δυστυχώς αυτό δεν ήταν δυνατόν… Υποβάλλω την παραίτησή μου. Ήταν τιμή μου», δήλωσε από την πλευρά του ο Σάντσεθ ανακοινώνοντας την αποχώρησή του από την ηγεσία του κόμματος.
Σε αντίθεση με τους επικριτές του Σάντσεθ, οι υποστηρικτές του εκτιμούν ότι ήταν προτιμότερο το PSOE να εγείρει προσκόμματα στο Λαϊκό Κόμμα, εάν κι αν αυτό ισοδυναμούσε με ένα παρατεταμένο πολιτικό αδιέξοδο.
Αντίδραση υπήρξε και από τους Podemos, με τον επικεφαλής Πάμπλο Ιγκλέσιας να γράφει σε μήνυμά του στο Twitter: «Οι υποστηρικτές της ανάθεσης σχηματισμού κυβέρνησης στο Λαϊκό Κόμμα επιβλήθηκαν στους κόλπους του PSOE». Σημειώνεται πως ο Σάντσεθ εξέταζε εδώ και πολλές εβδομάδες το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης με τους Podemos.
Πηγή: http://tvxs.gr