5 Οκτ 2016

Τα ΕΛΤΑ εκσυγχρονίζονται

To σχέδιο της κυβέρνησης για τον εκσυγχρονισμό, την επέκταση, και την βιώσιμη ανάπτυξη του ταχυδρομικού τομέα και των ταχυδρομικών υπηρεσιών στις νέες συνθήκες της παγκόσμιας ταχυδρομικής αγοράς, παρουσίασε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρ. Σπίρτζης, ...
στο πλαίσιο των εργασιών της  26ης Διυπουργικής Συνάντησης  της Παγκόσμιας Ένωσης Ταχυδρομείων, που γίνεται στην Κωνσταντινούπολη.
Ο κ. Σπίρτζης μεταξύ άλλων αναφέρθηκε σε: 
- Την αξιοποίηση των ταχυδρομικών υπηρεσιών και τον στρατηγικό ρόλο των ΕΛΤΑ στη λειτουργία και την ανάπτυξη υπηρεσιών και νέων προϊόντων, κοινωνικού και δημόσιου ενδιαφέροντος, όπως αυτές διαμορφώνονται, στην εποχή της ψηφιακής οικονομίας. 

-Στη δυναμική αξιοποίηση και αναβάθμιση των ΕΛΤΑ, ούτως ώστε η λειτουργία τους να διασφαλίζει αφενός τη διεθνή ανταγωνιστικότητά τους και αφετέρου την προσήλωση στις αρχές της καθολικής υπηρεσίας με την εξυπηρέτησης ακόμη και της τελευταίας ακριτικής περιοχής της χώρας. 

-Την αναγκαιότητα να αξιοποιηθεί στο έπακρο η συσσωρευμένη εμπειρία του ενός και πλέον αιώνα ενεργής παρουσίας  της Παγκόσμιας Ενωσης Ταχυδρομείων.
Υπογράμμισε, ότι  με την αξιοποίηση αυτής της  εμπειρίας «μπορούν  να αντιμετωπιστούν οι σύγχρονες προκλήσεις της ψηφιακής οικονομίας, του ηλεκτρονικού εμπορίου, των ψηφιακών πλατφορμών και της οικονομίας του διαμοιρασμού»

«Κάποια χρόνια πριν ο ταχυδρομικός τομέας και ο τομέας των ταχυμεταφορών αντιμετώπιζε την ψηφιακή οικονομία ως απειλή.  Σήμερα είναι ξεκάθαρο, ότι το ηλεκτρονικό εμπόριο έχει αυξήσει τον όγκο των αγαθών που διακινούνται μέσα από φυσικά δίκτυα διανομής» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός. 
Επίσης, κατέστησε σαφές  ότι  η Ελλάδα κάνει όλα τα απαραίτητα βήματα για τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση των ταχυδρομικών υπηρεσιών σε τομείς που παρέχονται από αντίστοιχους φορείς σε όλο τον κόσμο,  χωρίς όμως να παρεκκλίνει της πορείας που χαράζει  για το μέλλον των ταχυδρομικών υπηρεσιών της  χώρας. «Παρακολουθούμε και συμμετέχουμε ενεργά στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων και τάσεων στα συγκεκριμένα πεδία. Παράλληλα, παραμένουμε πιστοί στο όραμά μας για την εξυπηρέτηση των κοινωνικών αναγκών όλων των ομάδων του ελληνικού πληθυσμού σε όλη την ελληνική επικράτεια, προκειμένου να υπάρχει καθολική και χωρίς αποκλεισμούς πρόσβαση,  στις υπηρεσίες τις οποίες, πρέπει και μπορούν τα προσφέρουν τα ταχυδρομεία του 21ου αιώνα».
Τον υπουργό ΥΠΟΜΕΔΙ Χρήστο Σπίρτζη συνοδεύουν ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Βασίλης Μαγκλάρας και από τη διοίκηση των ΕΛΤΑ, η πρόεδρος Ευφροσύνη Σταυράκη και ο διευθύνων σύμβουλος  Ιωάννης Ζαρολιάγκης.