21 Οκτ 2016

Τσίπρας κατά Σόιμπλε: Είχε ακραίο σχέδιο, ήθελε να οδηγήσει την Ελλάδα εκτός ευρώ

Με ευθείες και δημόσιες βολές για τον ακραίο ρόλο του Βόλφγκανγκ Σόμπλε και με το καθαρό μήνυμα - απαίτηση προς την Ευρώπη και τη Γερμανία να «τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους» ο Αλέξης Τσίπρας άνοιξε σε επίπεδο κορυφής το θέμα του χρέους, ...
στο περιθώριο της ευρωπαϊκής συνόδου των Βρυξελλών. Στις συναντήσεις του με την Ανγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ, ο έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι οι συμφωνίες Αθήνας - πιστωτών πρέπει να τηρηθούν, ενώ στη συνέντευξη που έδωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο France 24 επέλεξε να στηλιτεύσει ανοιχτά τον εμπρηστικό ρόλο του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Τήρηση των δεσμεύσεων για το χρέος ζήτησε ο Τσίπρας από Μέρκελ και Ολάντ
Ο ισορροπιστής Ντράγκι και ο εμπρηστής Σόιμπλε

«Ο Σόιμπλε ήθελε να τιμωρήσει την Ελλάδα»
Συγκεκριμένα, και αναφερόμενος στη διαπραγματευτική μάχη του καλοκαιριού του 2015, ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «Ενώπιόν μας είχαμε ένα ακραίο σχέδιο, εκείνο  του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών, ο οποίος ήθελε να τιμωρήσει την Ελλάδα οδηγώντας την έξω από τη ζώνη του ευρώ», ενώ σε άλλο σημείο, και ερωτώμενος για τις πρόσφατες αποκαλύψεις περί Πούτιν και δραχμής στο βιβλίο του Ολάντ, τόνισε:
«Το σχέδιο για την επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή και την έξοδο από το ευρώ δεν ήταν ένα σχέδιο που αφορούσε εμένα, ούτε τον Φρανσουά Ολλάντ, ούτε τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ήταν το σχέδιο του Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε. Ένα σχέδιο που απέτυχε κυρίως χάρη στη δυνατότητα να συνεργαστούμε οι προοδευτικές Κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να πείσουμε την Άνγκελα Μέρκελ να μην προχωρήσει με αυτό το σχέδιο».
«Να τηρήσει η Γερμανία τις υποχρεώσεις της»
Στην ίδια συνέντευξη, ο πρωθυπουργός κάλεσε εκ νέου τους εταίρους, «συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίας», να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους: «Η συμφωνία», επεσήμανε, «αφορούσε το να έχουμε λιγότερη λιτότητα σε σχέση με παλιότερα, αλλά και πάλι λιτότητα. Εμείς εφαρμόζουμε χωρίς να έχουμε άλλη εναλλακτική και καταφέρνουμε να πραγματοποιήσουμε πρακτικά όλους τους όρους. Απαιτούμε την ίδια στιγμή να σεβαστούν τις υποχρεώσεις τους και οι εταίροι μας.»
Οι συναντήσεις με Μέρκελ και Ολάντ
Ανάλογο ήταν το μήνυμα και στη συνάντηση Τσίπρα - Μερκελ, όπου ο έλληνας πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η τήρηση των συμφωνιών για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους αποτελεί και το κλειδί για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές και την ανάκαμψη της.
Είχε προηγηθεί η συνάντηση με τον Φρανσουά Ολάντ όπου ο Αλέξης Τσίπρας και ο γάλλος πρόεδρος συμφώνησαν ότι οι συμφωνίες Ελλάδας - πιστωτών πρέπει να τηρηθούν, ενώ και οι δύο τους επεσήμαναν την ανάγκη να αρθούν τα όποια εμπόδια προκύπτουν ανάμεσα στις δύο πλευρές, ώστε να δοθεί το μήνυμα ότι η Ευρώπη βρίσκει λύσεις στα προβλήματα της. Οι δύο πλευρές σημείωσαν επίσης ότι η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ είναι κρίσιμη για την αποκατάσταση του επενδυτικού κλίματος.
Πηγή: http://tvxs.gr