11 Οκτ 2016

Η μυστική συνάντηση των «4» στην Ουάσιγκτον για την Ελλάδα

Το ελληνικό χρέος, ο ρόλος του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και η δεύτερη αξιολόγηση υπήρξε το αντικείμενο μιας μυστικής συνάντησης που έλαβε χώρα στην Ουάσιγκτον, στο περιθώριο της συνόδου του ΔΝΤ. Οι Πόουλ Τόμσεν από το ΔΝΤ, Μπενουά Κερέ από την ...
ΕΚΤ, Μάρκο Μπούτι από την Κομισιόν και Κλάους Ρέγκλινγκ από τον ESM, έκατσαν στο τραπέζι για να εξετάσουν κάθε πιθανό σενάριο για την Ελλάδα.
Σύμφωνα με πηγές της ευρωζώνης και του ΔΝΤ, που επικαλούνται το euro2day.gr και το πρακτορείο MNI, όσον αφορά το χρέος - ζήτημα με το οποίο συνδέεται άμεσα η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα - κατά τη συνάντηση υπήρξε πολιτικό αδιέξοδο. 
Είναι γνωστό ότι η πολιτική συζήτηση για το χρέος δεν είναι εύκολο να ανοίξει αφού βρίσκει ισχυρή αντίσταση από την Γερμανία.
Το Βερολίνο επιθυμεί συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα αλλά καμία ελάφρυνση στο ελληνικό χρέος και καμία συζήτηση για το θέμα έως και τις γερμανικές εκλογές του 2017.
Διαβάστε σχετικά: 
Αντίθετα το ΔΝΤ δεν διατίθεται να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα αν δεν γίνει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους εδώ και τώρα.
Το σενάριο ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει ως τεχνικός σύμβουλος στο ελληνικό πρόγραμμα παραμένει προς συζήτηση αλλά δεν υπάρχει σχετική απόφαση. 
Εξάλλου στο εσωτερικό του ΔΝΤ πληθαίνουν οι φωνές που θέλουν άμεση αποχώρηση του Ταμείου από την Ελλάδα. «Αρχηγός» ο Πολ Τόμσεν που εκτιμά ότι ακόμη και μετά τις γερμανικές εκλογές δεν θα υπάρξει λύση για το χρέος.
Η ευρωπαϊκή πηγή που βρίσκεται κοντά στις συνομιλίες υποστήριξε ότι οι συζητήσεις μεταξύ των τεσσάρων θα συνεχιστούν. «Δεν υπάρχει ακόμα απόφαση, το πώς θα κινηθούμε θα διαφανεί τον Δεκέμβριο». 
Δεύτερη πηγή ωστόσο, ανέφερε ότι «δεν υπάρχει πλέον χώρα που να πιέζει ιδιαίτερα για την συμμετοχή του ΔΝΤ στην Ελλάδα» και ότι το κύριο πρόβλημα παρουσιάζεται περισσότερο στα κοινοβούλια της Ολλανδίας και της Φινλανδίας παρά της Γερμανίας.
Αναφορικά με τη δεύτερη αξιολόγηση, η συνάντηση στην Ουάσιγκτον δεν άλλαξε κάτι. Η στάση παραμένει σκληρή. Αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2017 ενώ ο δημοσιονομικός κόφτης θα ενεργοποιηθεί εάν ο προϋπολογισμός του 2017 δεν είναι επαρκής. Το σενάριο αυτό είναι το χειρότερο για την Αθήνα καθώς θα καθυστερήσει κι άλλο την όποια πιθανή συζήτηση για το χρέος.
Πηγή: http://tvxs.gr