5 Οκτ 2016

Έκρηξη αισιοδοξίας από το ΔΝΤ: Προβλέπει ανάπτυξη 2,8% το 2017

Η Έκθεση
Το ΔΝΤ αιφνιδιάζει, εμφανίζεται πιο αισιόδοξο ακόμη κι από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και προβλέπει θεαματική επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη το 2017: Στην έκθεσή του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας ...
(World Economic Outlook) το Ταμείο προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,8% το 2017, ενώ εκτιμά ότι και η φετινή χρονιά θα κλείσει με οριακή αύξηση του ΑΕΠ, της τάξης του 0,1%. Η προϋπόθεση που θέτουν οι αναλυτές του Ταμείου για να επιτευχθούν αυτές οι προβλέψεις είναι η πλήρης εφαρμογή των δεσμεύσεων του τρίτου Μνημονίου, το αξιοσημείωτο ωστόσο είναι πως οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ είναι πιο αισιόδοξες και από εκείνες του προσχεδίου του προϋπολογισμού που κατατέθηκε χθες στη Βουλή και βάζει τον πήχη της ανάπτυξης για το 2017 στο 2,7%.
Στο World Economic Outlook προβλέπεται ότι στο τέταρτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς η ελληνική οικονομία θα έχει ρυθμό ανάπτυξης 0,7% σε ετήσια βάση, ενώ για το τελευταίο τρίμηνο του 2017 η αντίστοιχη πρόβλεψη δίνει αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,7%.
Οριακή ανάπτυξη, κατά 0,1%, και το 2016
Ενα βήμα μπροστά από την ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται το ΔΝΤ και στις εκτιμήσεις του για εφέτος καθώς αναμένει στο σύνολο της χρονιάς οριακή ανάπτυξη 0,1%, έναντι ύφεσης 0,3% που δείχνει ο προϋπολογισμός. Στην προηγουμενη εξαμηνιαία του έκθεση, την περασμένη άνοιξη, το Ταμείο προέβλεπε για το 2016 ύφεση 0,6%.
Σε ο,τι αφορά το 2017, ρυθμό ανάπτυξης 2,7% δίνουν και οι επίσημες προβλέψεις της Κομισιόν.
Η προϊστορία του ΔΝΤ, πάντως, στις προβλέψεις του για την ελληνική οικονομία δεν εγγυάται με βεβαιότητα και την επαλήθευση των εκτιμήσεών του, καθώς από την έναρξη της κρίσης το 2009 έχει επανειλημμένα προαναγγείλει θετικούς ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης που, όμως, δεν ήρθαν ποτέ.
Το... ατυχές παρελθόν των προβλέψεων του ΔΝΤ
Η πιο πρόσφατη και πλέον χαρακτηριστική περίπτωση ήταν η εαρινή έκθεση του 2015 – όταν κορυφωνόταν η διαπραγμάτευση με τους δαειστές – στην οποία το ΔΝΤ προέβλεπε θετικό ρυθμό ανάπτυξης 2,5% στο σύνολο της χρονιάς. Στην συνέχεια, και υπό το βάρος των capital controls και του τρίτου Μνημονίου αναθεώρησε την πρόβλεψή του σε βαθιά ύφεση, πέφτοντας όμως και πάλι έξω καθώς το 2015 η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε τελικά κατά 0,3%.
Η νέα έκθεση του ΔΝΤ έρχεται εν όψει της ετήσιας συνόδου του Ταμείου το Σαββατοκύριακο στην Ουάσιγκτον, και εν μέσω του ανοιχτού μπρα ντε φερ της ηγεσίας του με τη Γερμανία για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Πηγή: http://tvxs.gr