12 Σεπ 2016

MNI: Μετά τις γερμανικές εκλογές η λύση για το ελληνικό χρέος

Το δημοσίευμα
Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ ότι πλησιάζει ο καιρός που… θα φορέσει γραβάτα, το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων ΜΝΙ τοποθετεί ωστόσο μετά τις γερμανικές εκλογές, τον Σεπτέμβριο του 2017, τον χρόνο ...
επίλυσης του ζητήματος του ελληνικού χρέους. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται ανώτερο αξιωματούχο των Βρυξελλών, η διευθέτηση του ελληνικού χρέους χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, καθώς εκτός του ΔΝΤ, και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) εκφράζει ανησυχίες για τη βιωσιμότητά του.
«Η Ε.Ε. δεν προτίθεται να συζητήσει άμεσα για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, εκτός εάν προκύψει μεγάλη ανάγκη», σημειώνει επίσης ο ίδιος αξιωματούχος.
Το ζήτημα της μετάθεσης του χρόνου επίλυσης του ζητήματος του χρέους για μετά τις γερμανικές εκλογές είχε ανακινηθεί από τον Μάιο. Τότε, σύμφωνα με την εφημερίδα «Handelsblatt», είχε γράψει ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βολφγκανγκ Σόιμπλε είχε στείλει εμπιστευτική επιστολή στην Επιτροπή Προϋπολογισμού του γερμανικού Κοινοβουλίου, με την οποία δήλωνε την πρόθεση του να μεταφέρει τις αποφάσεις για το ελληνικό χρέος στο 2018 ώστε να αποφύγει μια απόφαση του γερμανικού Κοινοβουλίου πριν από τις εκλογές στην Γερμανία, τον Σεπτέμβρη του 2017.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη ΔΕΘ, σημείωσε ότι οι γερμανικές εκλογές, αλλά και η αντιπαράθεση για τη θέση του ΔΝΤ, δεν μπορούν να καθυστερούν τη λήψη απόφασης για το ελληνικό χρέος.
Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, το ζήτημα του χρέους δεν είναι διμερές ζήτημα, είναι τριμερές και αφορά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Όσον αφορά συγκεκριμένα τη Γερμανία και την καγκελάριο, ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «Το ζήτημα του χρέους δεν είναι θέμα Ελλάδας-Γερμανίας. Προφανώς είναι σημαντική χώρα η Γερμανία, αλλά δεν είναι η μόνη και ιδιαίτερα στο βαθμό στον οποίο συμμετέχει με καθοριστικό ρόλο το ΔΝΤ θα έλεγα ότι είναι ένα πρόβλημα με διεθνή διάσταση. Η λύση που θα δοθεί θα παίξει ρόλο στην πορεία της παγκόσμιας οικονομίας. Στην κυρία Μέρκελ λοιπόν θα πω αυτά που έλεγα πάντα. Η ίδια έχει μια λογική ότι οι κανονες πρέπει να τηρούνται και θα της πω ότι εμείς τηρούμε τις δεσμεύσεις μας αλλά ότι τώρα πρέπει να τηρήσουν τις δικές τους δεσμεύσεις».
Πηγή: http://tvxs.gr