2 Σεπ 2016

Τηλεοπτικές Άδειες: Οι κατά φαντασίαν «πληροφορίες» ενός διαγωνισμού

Επί 66 ώρες, σχεδόν τρεις ημέρες, έμειναν κλεισμένοι στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας οι υποψήφιοι για τις τηλεοπτικές άδειες, με τη διαδικασία να διασφαλίζει τον αποκλεισμό οποιασδήποτε ροής πληροφοριών ...
μεταξύ των υποψηφίων αλλά και προς τρίτους. Όμως αυτό δεν μπόρεσε να εμποδίσει ορισμένα μέσα, κυρίως του διαδικτύου, να «ενημερώσουν» τον κόσμο. Και αφού δεν υπήρχαν πληροφορίες… τις εφηύραν. Μια ανασκόπηση των «πληροφοριών» του τριημέρου καταδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται ορισμένοι την «ενημέρωση». Τι έγραφαν και τι συνέβαινε εντός του κτιρίου βάσει της επίσημης ενημέρωσης που δόθηκε μετά το πέρας της δημοπρασίας.
Μέρα 1η
Οι υποψήφιοι καναλάρχες έφτασαν στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, το πρωί της Τρίτης. Όσο οι ώρες περνούσαν τόσο γινόταν περισσότερο αντιληπτό πως αυτό που προέβλεπε η διαδικασία εφαρμοζόταν: «Καμία διαρροή, καμία πληροφορία μέχρι την ολοκλήρωση της δημοπρασίας». Έτσι άρχισαν να εφευρίσκουν «πληροφορίες» και το απόγευμα της Τρίτης διαδικτυακά μέσα αρχίζουν να γράφουν πως «έκλεισε» η πρώτη άδεια. Μάλιστα κάποιοι έγραφαν πως την έχει πάρει ο Βαγγέλης Μαρινάκης. Προς το βράδυ της Τρίτης γράφτηκε πως έκλεισε και η δεύτερη, ενώ κάποιοι, περισσότερο συντηρητικοί, ανέφεραν πως η διαδικασία για τη δεύτερη άδεια δόθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης.
Τι συνέβαινε πραγματικά: Η δημοπράτηση της πρώτης άδειας δεν ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τρίτης, αλλά το βράδυ στις 8:50. Ο επιχειρηματίας που την είχε πάρει δεν ήταν ο Βαγγέλης Μαρινάκης, αλλά ο Γιάννης Αλαφούζος.
Μέρα 2η
Το πρωί της Τετάρτης κάποιοι είχαν αρχίσει ήδη να γράφουν για δημοπρασία της τρίτης άδειας. Άλλοι πάλι προχωρούσαν σε διορθώσεις λέγοντας πως η δεύτερη άδεια «έκλεισε» το πρωί της Τετάρτης και άμεσα ξεκινάει η δημοπράτηση της τρίτης άδειας. Ως για τον πλειοδότη, αυτός κατά ορισμένους ήταν ο Βαρδινογιάννης, ενώ κατά άλλους ο Ιβάν Σαββίδης. Το βράδυ της Τετάρτης κατά πολλούς είχαμε μπει πλέον στην τελική φάση της διαδικασίας. Στο διαδίκτυο πληθαίναν οι «πληροφορίες» που ανέφεραν πως τις τρεις πρώτες άδειες έχουν πάρει οι Μαρινάκης, Σαββίδης, Βαρδινογιάννης και για την τέταρτη θα δοθεί «μάχη» μεταξύ Κοντομηνά, Κυριακού και Αλαφούζου
Τι συνέβαινε πραγματικά: Η δημοπράτηση της δεύτερης άδειας ολοκληρώθηκε την Τετάρτη στις 3.25 το μεσημέρι. Πλειοδότης δεν ήταν ούτε ο Βαρδινογιάννης, ούτε ο Ιβάν Σαββίδης, αλλά ο Βλαδίμηρος Ιωάννης Καλογρίτσας. Η δημοπρασία για την τρίτη άδεια ξεκίνησε το απόγευμα της Τετάρτης και ολοκληρώθηκε την επόμενη ημέρα (Πέμπτη 1η Σεπτεμβρίου).
Μέρα 3η
Την τρίτη πλέον ημέρα υπήρχε πρόβλημα «ενημέρωσης». Καθώς σε δύο ημέρες είχαν δοθεί και οι τρεις άδειες, έπρεπε πλέον να βρισκόμαστε στο τέλος της δημοπρασίας. Έτσι περάσαμε στο «αναμένονται τα αποτελέσματα». Όμως οι ώρες περνούσαν και οι «κατά φαντασίαν» πληροφορίες είχαν στερέψει. Έτσι επήλθε ο συμβιβασμός με το αναπόφευκτο: Όλοι περίμεναν τις επίσημες ανακοινώσεις. Κυριαρχούσαν τα «σύντομα λευκός καπνός», «από στιγμή σε στιγμή τα αποτελέσματα» κλπ
Τι συνέβαινε πραγματικά: Η δημοπρασία για την 3η άδεια ολοκληρώθηκε το πρωί της Πέμπτης στις 11:20. Νικητής ήταν ο Κυριακού. Έτσι ξεκίνησε η διαδικασία για την 4η και τελευταία άδεια, η οποία ολοκληρώθηκε στις 2:35 το βράδυ. Νικητής ο Βαγγέλης Μαρινάκης.
Πηγή: http://tvxs.gr