9 Σεπ 2016

Στην πιο ισχυρή πυρηνική δοκιμή προχώρησε η Βόρεια Κορέα

Στην πέμπτη και πιο ισχυρή πυρηνική της δοκιμή προχώρησε η Βόρεια Κορέα, όπως ανακοίνωσε και επίσημα η Πιονγιάνγκ, σημειώνοντας πως πλέον είναι έτοιμη να τοποθετήσει πυρηνικές κεφαλές σε βαλλιστικούς πυραύλους. Η Σεούλ κάνει λόγο για μια ...
«αυτοκαταστροφική πρόκληση», ενώ συναγερμός έχει σημάνει στη διεθνή κοινότητα. Το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (UGS) κατέγραψε, κοντά στο πεδίο πυρηνικών δοκιμών στο βορειοανατολικό τμήμα της Βόρειας Κορέας, σεισμό μεγέθους 5,3 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ. Το εστιακό βάθος της δόνησης ήταν μηδενικό, ενώ σύμφωνα με το USGS ο σεισμός «πιθανόν» οφειλόταν σε μια «έκρηξη». Και το Κέντρο Σεισμολογικών Δικτύων της Κίνας (China Earthquake Networks Center, CENC) ανέφερε πως καταγράφηκε σεισμική δραστηριότητα που οφείλεται σε έκρηξη. Όπως ανέφερε το Κέντρο στον ιστότοπό του η σεισμική δόνηση ήταν επιφανειακή. Την ίδια πληροφορία δημοσιοποίησε η Σεισμολογική Υπηρεσία της Κίνας, η οποία αναφέρεται στην κυβέρνηση.
Αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας της Νότιας Κορέας δήλωσε πως «ο Βορράς διεξήγαγε μια πυρηνική δοκιμή», εκτιμώντας πως «η έκρηξη είχε ισχύ περίπου 10 κιλοτόνων», κάτι που σημαίνει ότι πρόκειται για την «ισχυρότερη πυρηνική βόμβα που έχει κατασκευάσει η Βόρεια Κορέα μέχρι σήμερα».
Ένας ειδικός, ο Τζέφρι Λιούις του Middlebury Institute of International Studies, εκτίμησε ότι η ισχύς της δόνησης παραπέμπει σε μια πυρηνική κεφαλή 20 ως 30 κιλοτόνων. «Αυτή είναι η μεγαλύτερη δοκιμή που έχει κάνει μέχρι σήμερα η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας, 20-30 κιλοτόνων τουλάχιστον», σχολίασε ο Λιούις. «Οι εκτιμήσεις για την ισχύ είναι πάντα κατά προσέγγιση. Το θέμα είναι πως μιλάμε για τη μεγαλύτερη (δοκιμή) μέχρι σήμερα, εκτός αν αναθεωρηθούν τα δεδομένα προς τα κάτω», πρόσθεσε.
«Αυτοκαταστροφική» πρόκληση
Για «αυτοκαταστροφική» πρόκληση έκανε λόγο η πρόεδρος της Νότιας Κορέας Παρκ Γκέουν-χιε, υπογραμμίζοντας πως είναι μια πρόκληση που δείχνει τη «μανιακή αδιαφορία για τον κίνδυνο» του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν. Ανέφερε ακόμη ότι η ενέργεια αυτή αψηφά τις διεθνείς εκκλήσεις προς την Πιονγκγιάνγκ να εγκαταλείψει τις προσπάθειες να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο.
Η προεδρία της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε ότι θα διεξαχθεί κατεπείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της χώρας. Της συνεδρίασης θα προεδρεύσει ο νοτιοκορεάτης πρωθυπουργός, όπως δήλωσε αξιωματούχος του Κυανού Οίκου στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας συγκάλεσαν επίσης μια ομάδα διαχείρισης κρίσεων.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, προειδοποίησε ότι οι προκλητικές ενέργειες της Βόρειας Κορέας θα έχουν «σοβαρές συνέπειες». Παράλληλα έδωσε έμφαση στη σταθερή δέσμευση των ΗΠΑ για την ασφάλεια των συμμάχων τους στην Ασία, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.
Την πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας καταδίκασε και το Παρίσι, το Λονδίνο και το Βερολίνο. «Η Γαλλία καταδικάζει σθεναρά τη νέα πυρηνική δοκιμή που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ από τη Βόρεια Κορέα, ενώ καλεί το Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ, να αντιδράσει μετά την παραβίαση των αποφάσεών του» τόνισε σε ανακοίνωσή της, η γαλλική προεδρία.
Αντιδράσεις υπήρξαν όπως και από την Κίνα και τη Ρωσία. Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε ότι το Πεκίνο είναι κατηγορηματικά αντίθετο στην πραγματοποίηση της τελευταίας πυρηνικής δοκιμής από τη Βόρεια Κορέα, ενώ συνιστά στην Πιονγιάνγκ, να σταματήσει κάθε ενέργεια, η οποία επιδεινώνει την κατάσταση. Η Κίνα θα επιμείνει στη θέση της, για την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου, ενώ για το λόγο αυτό, στηρίζει τη διαδικασία των εξαμερών συνομιλιών για την επίλυση του προβλήματος, ανέφερε η σύντομη ανακοίνωση της κινεζικής διπλωματίας.
«Πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση πολλών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και για απόλυτη περιφρόνηση των επανειλημμένων αιτημάτων της διεθνούς κοινότητας. Είναι μία πολύ ανησυχητική και λυπηρή ενέργεια», δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε ότι το Πεκίνο είναι κατηγορηματικά αντίθετο στην πραγματοποίηση της τελευταίας πυρηνικής δοκιμής από τη Βόρεια Κορέα, ενώ συνιστά στην Πιονγιάνγκ, να σταματήσει κάθε ενέργεια, η οποία επιδεινώνει την κατάσταση.
Η Κίνα θα επιμείνει στη θέση της, για την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου, ενώ για το λόγο αυτό, στηρίζει τη διαδικασία των εξαμερών συνομιλιών για την επίλυση του προβλήματος, ανέφερε η σύντομη ανακοίνωση της κινεζικής διπλωματίας.
Το Κρεμλίνο και το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσαν ανακοινώσεις στις οποίες καταδικάζουν έντονα την τελευταία πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας, η οποία, όπως τονίζουν, υπονομεύει το κλίμα ασφάλειας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης, απειλεί την ειρήνη και την ασφάλεια στην κορεατική χερσόνησο αλλά και στην περιοχή του Ειρηνικού, αντιβαίνει στους κανόνες και στις αρχές του διεθνούς δικαίου, ενώ καλούν την Πιονγκγκιάνγκ να εγκαταλείψει το πυραυλικό και πυρηνικό της πρόγραμμα.
«Επιπλέον, αυτό οδηγεί σε περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης. Καλούμε όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές να απόσχουν. Στηρίζουμε σταθερά την αποκλιμάκωση της τεταμένης κατάστασης και την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. «Επιμένουμε η Βόρεια Κορέα να σταματήσει τις επικίνδυνες περιπέτειες και να εφαρμόσει άνευ όρων όλες τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ τόνισε πως η Πιονγκγιάνγκ πρέπει να σταματήσει όλες τις δραστηριότητες που σχετίζονται με τα πυρηνικά και τους βαλλιστικούς πυραύλους. Ο Στόλτενμπεργκ ανέφερε σε δήλωσή του πως οι πληροφορίες για την τελευταία δοκιμή της Βόρειας Κορέας είναι «πολύ ανησυχητικές». «Καταδικάζω έντονα αυτές τις σταθερές προκλήσεις και παραβιάσεις δεσμευτικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ οι οποίες υπονομεύουν την περιφερειακή και διεθνή ασφάλεια», τόνισε.
Η Σεούλ θα αξιώσει από το Σ.Α. του ΟΗΕ αυστηρότερες κυρώσεις
Σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό πρακτορείο Yonhap, που επικαλείται πηγές από το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, η Νότια Κορέα θα καταβάλει διπλωματικές προσπάθειες για να επιβληθούν ακόμη πιο ισχυρές κυρώσεις από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Βόρεια Κορέα.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την ομόλογό του της Νότιας Κορέας  Παρκ Γκέουν-χιε. Σύμφωνα με την προεδρία της Νότιας Κορέας, ο Ομπάμα και η Παρκ είχαν τηλεφωνική συνδιάλεξη διάρκειας 15 λεπτών καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος επέστρεφε με το Air Force One στην Ουάσιγκτον από τη σύνοδο του ASEAN στο Λάος.
Από την πλευρά του, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε κάλεσε τους συναρμόδιους υπουργούς να συγκεντρώσουν και να αναλύσουν τις πληροφορίες. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας Φουμίο Κισίντα δήλωσε ότι το Τόκιο επέδωσε επίσημη διαμαρτυρία στη Βόρεια Κορέα, ενώ οι ιαπωνικές ένοπλες δυνάμεις ανέπτυξαν αεροσκάφη προκειμένου να ελέγξουν την πιθανή έκλυση ραδιενέργειας, όπως δήλωσαν στο Reuters δυο πηγές προσκείμενες στον ιαπωνικό στρατό.
Ελέγχους για τα επίπεδα της ραδιενέργειας σε περιοχές κατά μήκος των συνόρων με τη Βόρεια Κορέα, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, άρχισε κατεπειγόντως το υπουργείο Περιβάλλοντος της Κίνας, μετά από αναφορές ότι η Πιονγκγιάνγκ προχώρησε σε πυρηνική δοκιμή.
Πηγή: http://tvxs.gr