27 Σεπ 2016

Κομισιόν: Ο τρόπος χορήγησης και ο αριθμός τηλεοπτικών αδειών είναι εθνική αρμοδιότητα

«Η διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών καναλιών είναι εθνική αρμοδιότητα», επανέλαβε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του επιτρόπου για θέματα Ψηφιακής Οικονομίας και ...
Κοινωνίας, Γκίντερ Έτινγκερ. Ο Γκίντερ Έτινγκερ είχε δηλώσει πως η Κομισιόν έχει γίνει αποδέκτης μηνυμάτων από την Ελλάδα για την κατάσταση στο ελληνικό τηλεοπτικό τοπίο, καθώς και για πιθανή παρέμβαση της ελληνικής κυβέρνησης στην ελευθεροτυπία. Μου ανέφεραν από την Ελλάδα πως η κυβέρνηση θέλει να «καθυποτάξει» τον Τύπο και τους καναλάρχες.
Ωστόσο, υπογράμμιζε, πως η Κομισιόν «παρεμβαίνει» από τη στιγμή που έχει σχηματίσει την εντύπωση ότι η διαδικασία χορήγησης των αδειών «θίγει την πολλαπλότητα των απόψεων και την ελευθερία του Τύπου». «Μόνο αν έχουμε στοιχεία μπορούμε να κινηθούμε», τόνισε.
Σχετικά με τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών επισήμανε: «Το ερώτημα αν οι άδειες θα είναι για 4, 5, 6 ή 10 για δημόσιους ή ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς είναι, βασικά, (per se), υπόθεση των εθνικών κρατών και της ελεύθερης διαδικασίας λήψης αποφάσεων των κοινοβουλίων».
Ο Μαργαρίτης Σχοινάς, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις Έτινγκερ, επανέλαβε κατηγορηματικά πως «η διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών καναλιών είναι εθνική αρμοδιότητα». Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν υπογράμμισε πως σε αυτό που αναφέρθηκε ο Έτινγκερ δεν αφορά τη χορήγηση τηλεοπτικών αδειών, αλλά στο αν τηρούνται οι αρχές των ευρωπαϊκών συνθηκών της ελευθεροτυπίας.
Μια δεύτερη διαδικασία, η οποία βρίσκεται «σε εξέλιξη» αφορά «την αυτονομία της ρυθμιστικής αρχής και τα σχετικά με αυτήν ζητήματα, για τα οποία ο επίτροπος Έτιγνκερ βρίσκεται σε στενή επαφή με τις ελληνικές Αρχές».
Πηγή: http://tvxs.gr