12 Σεπ 2016

Φίλης: Αυτές είναι οι δύο καινοτομίες του νέου μαθήματος των Θρησκευτικών

«Θέλω να συγχαρώ όλους αυτούς τους εκπαιδευτικούς και θεολόγους που διαμόρφωσαν το πρόγραμμα»
«Σήμερα όλα τα σχολιά άνοιξαν κι αυτό είναι ρεκόρ 30ετίας, το αναγνωρίζουν εχθροί και φίλοι. Παρόλα αυτά, εμείς δεν επαναπαυόμαστε σε αυτό το πολύ σημαντικό ξεκίνημα. Τις επόμενες μέρες θα υπάρξουν οι τοποθετήσεις των υπολοίπων εκπαιδευτικών», δήλωσε ο Νίκος Φίλης, μιλώντας στην ΕΡΤ, ...
για την έναρξη του νέου σχολικού έτους.
Παράλληλα, ο υπ. Παιδείας έκανε έκκληση στη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας, να μην προχωρήσουν σε απεργία.
Ερωτώμενος για το νέο ωράριο στα σχολεία, ο κ. Φίλης είπε ότι το ολοήμερο νέου τύπου σχολείο, θα ισχύσει από φέτος «ένα πλούσιο πρόγραμμα μαθημάτων, με ξένη γλώσσα από την α’ δημοτικού, πληροφορική, καλλιτεχνικά μαθήματα».
Μιλώντας για την πρωινή προσευχή και τη σύγχυση που έχει δημιουργεί, ο κ. Φίλης τόνισε: «Σύγχυση καμία. Υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο. Διάλογο κάνουμε, θα ακούσουμε τις απόψεις. Δεν είναι επί τους παρόντος αυτή τη στιγμή. Δεν πιστεύω ότι είναι κανείς που θέλει να δημιουργήσει μια ένταση γύρω από το θέμα αυτό. Αυτό που έχει σημασία όμως, γιατί είναι μια καινοτομία, είναι το νέο μάθημα των Θρησκευτικών στην εκπαίδευση. Θα το παρουσιάσουμε αναλυτικά. Δούλεψαν επιφανείς θεολόγοι και παιδαγωγοί για ένα μάθημα που έχει δύο σοβαρές καινοτομίες.
Η πρώτη είναι ότι δεν μιλά με τρόπο κατηχητικού, αλλά αξιοποιώντας την ορθόδοξη πολιτισμική παράδοση, μιλά για τα άλλα θρησκεύματα, τις άλλες θρησκείες, που τα παιδιά πια είναι μέσα στην τάξη.
Η δεύτερη μεγάλη καινοτομία που δεν αφορά τα Θρησκευτικά, αλλά πρέπει να την επεκτείνουμε σε όλα τα μαθήματα, είναι ο τρόπος διδασκαλίας, είναι τα project, είναι η διαθεματική προσέγγιση των θρησκευτικών, είναι η βιωματική διδασκαλία. Θέλω να συγχαρώ όλους αυτούς τους εκπαιδευτικούς και θεολόγους που διαμόρφωσαν αυτό το πρόγραμμα».
Όταν ρωτήθηκε για τους ισχυρισμούς του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι «ενισχύει την κομματική του πελατεία», ο κ. Φίλης απάντησε πως «δεν θα θελα αυτή τη στιγμή να αρχίσω μια αντιδικία με τον κ. Μητσοτάκη».
«Χάρηκα που τον άκουσα να μιλάει υπέρ του δημόσιου σχολείου, όντας στο Πέραμα. Πριν λίγο καιρό στη Βουλή, έδωσε μάχη υπέρ των ιδιοκτητών και εις βάρος των εκπαιδευτικών της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Όταν πέρσι εμείς μιλούσαμε υπέρ του δημοσίου σχολείου, ο κ. Μητσοτάκης μας είχε ειρωνευτεί».
Πηγή: http://www.newsbeast.gr