Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου 2016

«Ναι» στη φιλοξενία 2.000 προσφύγων στην Κρήτη

«Ναι» στην προσωρινή φιλοξενία 2.000 προσφύγων στην Κρήτη, αποφάσισε σήμερα κατά πλειοψηφία η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) του νησιού, που συνεδρίασε στο Ηράκλειο.
Στη συνεδρίαση, συμμετείχαν επίσης, βουλευτές του νησιού -πλην της ΝΔ, που είχαν δηλώσει με επιστολή τους ...
από χθες ότι δεν θα πάρουν μέρος- ο περιφερειάρχης Κρήτης και αντιπεριφερειάρχες.
Κατά την μακρά συνεδρίαση, οι περισσότεροι δήμαρχοι του νησιού εκτίμησαν και αποφάσισαν, πως το καλύτερο σενάριο είναι οι πρόσφυγες να φιλοξενηθούν σε σπίτια, αλλά και ξενοδοχεία, παρά να δημιουργηθούν ειδικές δομές.
Επίσης, συζητήθηκε η κατανομή των προσφύγων και στους τέσσερις νομούς της Κρήτης, με τους δημάρχους του νησιού να αποφασίζουν αναλογική κατανομή, με πληθυσμιακά κριτήρια.
Ακόμα, αποφασίστηκε η συγκρότηση επιτροπής η οποία θα ζητήσει απαντήσεις σχετικά με το συνολικό ζήτημα και για όσα σημεία δεν έχουν αποσαφηνιστεί από την κυβέρνηση, ως προς το σχέδιο της φιλοξενίας προσφύγων.
Την επιτροπή αυτή συγκροτούν, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και οι δήμαρχοι Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, Χανίων Τάσος Βάμβουκας, Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός, Μινώα Πεδιάδας Ζαχαρίας Καλογεράκης και Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης.

«Η Κρήτη δεν εξαιρείται από τις υποχρεώσεις της χώρας»

Την ανάγκη να υπάρχει συνεργασία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των τοπικών φορέων και της κυβέρνησης, σε πνεύμα αλληλοκατανόησης, με στόχο τη σωστή διαχείριση του προσφυγικού, είχε επισημάνει σε ανακοίνωσή της νωρίτερα η Νομαρχιακή Επιτροπή Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ.
Με αφορμή τη συζήτηση για το θέμα της φιλοξενίας προσφύγων στην Κρήτη, η ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ πήρε θέση για το προσφυγικό, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Η Κρήτη, με όλες τις ιδιαιτερότητες του παραγωγικού της μοντέλου, δεν εξαιρείται, έτσι κι αλλιώς, από τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που έχει κάθε γωνιά της χώρας. Το ίδιο ισχύει και για την προσπάθεια διαχείρισης της τεράστιας προσφυγικής ροής που περνά από τη χώρα μας».
Στην ίδια ανακοίνωση, η ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι η φιλοξενία προσφύγων στην Κρήτη δεν θα γίνει με όρους κλειστών δομών, αλλά με τρόπους ανοιχτής φιλοξενίας (σπίτια και διαμερίσματα, ξενώνες ή ανοιχτά camps), υποστηρίζει ότι οι φωνές άρνησης δεν βοηθούν στην κατεύθυνση λύσης του προβλήματος και τονίζει την ανάγκη οι Δήμοι να παίξουν κομβικό ρόλο στην διαχείρισή του.
«Ο μέχρι τώρα σχεδιασμός αφορά ορθολογική κατανομή των προσφύγων σε όλο το νησί. Σε έναν τέτοια σχεδιασμό, με βάση πληθυσμιακά και χωροταξικά κριτήρια, θα ήταν αστείο, αν δεν ήταν επικίνδυνο, να μιλάμε για διατάραξη οποιασδήποτε συνθήκης υγιεινής, ασφάλειας ή παραγωγής», σημείωνε η ανακοίνωση της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ που καλούσε τους πολίτες «να κλείσουν τα αυτιά τους σε υστερικές και ξενοφοβικές κραυγές και να επιδείξουν με τη στάση τους και τη δράση τους τα αισθήματα αλληλεγγύης και ανθρωπισμού που δεδομένα έχουν».
Πηγή: http://www.newsbeast.gr