5 Αυγ 2016

Σηκώνουν αυλαία απόψε οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο

Η αυλαία των 31ων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων σηκώνεται απόψε στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας. Από τις 5 μέχρι τις 21 Αυγούστου οι απανταχού φίλαθλοι - και όχι μόνον - θα παρακολουθήσουν, είτε διά ζώσης, είτε μέσω τηλεοράσεως, ...
τους 10.500 αθλητές και αθλήτριες από 206 χώρες των τεσσάρων γωνιών του πλανήτη να δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους, για την ύψιστη στιγμή, για την συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Τριάντα τρεις ολυμπιακές εγκαταστάσεις, που θα βρίσκονται ως επί το πλείστον στο Ρίο, θα φιλοξενήσουν τα 28 αθλήματα των Αγώνων. Επίσης υπάρχουν πέντε επιπλέον στάδια (Σάο Πάολο, Μπέλο Οριζόντε, Σαλβαδόρ, Μπραζίλια, Μανάους) για τις ανάγκες του τουρνουά ποδοσφαίρου. Αξίζει να σημειωθεί πως έπειτα από 100 και πλέον χρόνια το γκολφ επιστρέφει στο κορυφαίο αθλητικό γεγονός του πλανήτη.
Το ερώτημα «Ποιος θα ανάψει την Ολυμπιακή Φλόγα;» δεν έχει απαντηθεί ακόμη, καθώς οι Βραζιλιάνοι κρατούν ως επτασφράγιστο μυστικό το όνομα του «εκλεκτού». Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές ο Πελέ είναι ο επικρατέστερος για να ανάψει τη δάδα, μιας και ο ζωντανός «θρύλος» του παγκοσμίου ποδοσφαίρου δεν έχει προγραμματιστεί να λάβει μέρος σε κανένα κομμάτι της Λαμπαδηδρομίας.
Η τελετή έναρξης θα ξεκινήσεις στις 2 τα ξημερώματα και θα μεταδωθεί από την ΕΡΤ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ολυμπιακοί Αγώνες 2016: Ολόκληρο το πρόγραμμα της ΕΡΤ
Σημειώνεται ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες διεξάγονται για πρώτη φορά στην ιστορία σε μια χώρα της Νοτίου Αμερικής.
Η τελετή έναρξης αναμένεται λαμπερή. Πίσω από τα φώτα και τα πυροτεχνήματα όμως η Βραζιλία υποδέχεται το κορυφαίο αθλητικό γεγονός μετά από σπριντ για να προλάβει τις καθυστερήσεις, τον ιό Ζίκα να καραδοκεί, υπό έξαρση της εγκληματικότητας, τη σκιά της τρομοκρατίας να πλανάται πάνω από τα γήπεδα κι ένα οικονομικό και πολιτικό αδιέξοδο να παραμένει άλυτο.

Καθυστέρησαν αλλά τα κατάφεραν;
Παρά τον μαραθώνιο για να είναι όλα στην εντέλεια, οι εικόνες που έφτασαν τις τελευταίες μέρες από το Ρίο ήταν απογοητευτικές. Μέχρι τελευταίας στιγμής τη διοργανώτρια πόλη ήταν ένα τεράστιο εργοτάξιο.
Η κατάσταση στο Ολυμπιακό Χωριό είναι πρωτοφανής. Οι εσωτερικοί χώροι των κτιρίων θυμίζουν γιαπί, τα οργανωτικά προβλήματα είναι πολλά, ενώ προκύπτουν και σημαντικά προβλήματα στις υποδομές, που κάνουν την παραμονή των αθλητών εξαιρετικά δύσκολη. Χαρακτηριστικό είναι ότι την περασμένη Κυριακή, η Ελληνική αποστολή αναγκάστηκε να αλλάξει όροφο στο ξενοδοχείο που διαμένει επειδή τα δωμάτια τους πλημμύρισαν.  Οι δε Αυστραλοί έπεσαν θύματα ληστείας.
Και δεν είναι μόνο το Ολυμπιακό Χωριό. Τέσσερις μέρες μόλις πριν την τελετή έναρξης η βασική εξέδρα στη Μαρίνα ντα Γκλόρια, που θα αποτελέσει σημείο εκκίνησης για την ιστιοπλοΐα, κατέρρευσε.

Η απειλή του ιού Ζίκα
Η οργανωτική επιτροπή του Ρίο συνιστά σε αθλητές και θεατές να κάνουν ό, τι μπορούν για να αποφύγουν τα τσιμπήματα των κουνουπιών κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Να φορούν μακρυμάνικα παντελόνια και πουκάμισα, να μένουν σε κλιματιζόμενα δωμάτια και να χρησιμοποιούν εντομοαπωθητικό.
Αιτία ο ιός Ζίκα που έχει χτυπήσει τη χώρα  και προκαλεί μικροκεφαλία και άλλες σοβαρές εγκαφαλικές ανωμαλίες.
Σημειώνεται ότι αρκετοί αθλητές, έχουν ακυρώσει την συμμετοχή τους στους Αγώνες λόγω κινδύνου μόλυνσης από τον ιό.

Μια πόλη συνώνυμο της εγκληματικότητας
Το Ρίο είναι μία πόλη συνώνυμη της εγκληματικότητας.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το Ρίο ντε Τζανέιρο έχει κατά μέσο όρο 428 δολοφονίες το μήνα, ή περίπου 14 την ημέρα, σύμφωνα με την έκθεση του Ινστιτούτου Δημόσιας Ασφάλειας.
Η έκθεση επισημαίνει επίσης την αύξηση του 90,9% των θανάτων στις αστυνομικές επιχειρήσεις, την αύξηση των κλοπών και τις ανταλλαγές πυροβολισμών με εμπλοκή της αστυνομίας στις περιχαρακωμένες από τον κόσμο των Αγώνων, φαβέλες.
Χαρακτηριστικό είναι ότι από το 2009, όταν το Ρίο κέρδισε την φιλοξενία των Ολυμπιακών Αγώνων, η αστυνομία έχει σκοτώσει πάνω από 2.600 ανθρώπους στην πόλη.
Αυτά έκαναν τον  διευθυντή της Διεθνούς Αμνηστίας στην Βραζιλία Ατίλα Ροκέ, ότι «μια σκιά του θανάτου έχει θέσει πάνω από το Ρίο ντε Τζανέιρο και φαίνεται ότι οι αρχές ενδιαφέρονται μόνο για το πώς θα φαίνεται όμορφο το Ολυμπιακό Πάρκο»

Η σκιά της τρομοκρατίας
Οι Αρχές της Βραζιλίας θα κινητοποιήσουν περίπου 64.000 αστυνομικούς και 21.000 στρατιώτες για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων στο Ρίο ντε Τζανέιρο, δύο φορές περισσότερους από όσους κινητοποιήθηκαν στους Αγώνες του Λονδίνου πριν από τέσσερα χρόνια. Είναι το μεγαλύτερο σχέδιο ασφαλείας που έχει αναπτυχθεί στην ιστορία της πόλης.
Θα φυλάξουν τις αθλητικές εγκαταστάσεις, τις συγκοινωνιακές-μεταφορικές υποδομές, το διεθνές αεροδρόμιο της βραζιλιάνικης μεγαλούπολης, το μετρό και το οδικό δικτύου. Και φυσικά ειδικές δυνάμεις θα υπάρχουν για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.
Νωρίς η υπηρεσία πληροφοριών της Βραζιλίας (Abin) επιβεβαίωσε, την απειλή τρομοκρατικής επίθεσης, μετά το βίντεο του Γάλλου Μαξίμ Χουσάρ, μέλους της ριζοσπαστικής ομάδας του Ισλαμικού Κράτους, που τον Νοέμβριο δήλωσε ότι «η Βραζιλία θα είναι ο επόμενος στόχος».
«Καλωσήλθατε στην κόλαση. Η αστυνομία και η πυροσβεστική δεν πληρώνονται, όποιος έρχεται στο Ρίο ντε Τζανέιρο δεν είναι ασφαλής», έγραφε πανό που έβλεπε τους προηγούμενους μήνες κάποιος που έφτανε στο αεροδρόμιο του Ρίο Ντε Τζανέιρο.
Παρόμοια μηνύματα είναι γραμμένα με σπρέι σε διάφορα σημεία της πόλης.

Κερασάκι στην τούρτα το οικονομικό και πολιτικό αδιέξοδο
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο είχαν δημιουργήσει την προσδοκία ότι θα αναδειχθεί η Βραζιλία ως μια παγκόσμια δύναμη. Η πτώση της τιμής του πετρελαίου, με συνέπεια την κατάρρευση των εσόδων και η χειρότερη ύφεση των τελευταίων δεκαετιών, προσγείωσαν τη χώρα όμως σε μία δυσάρεστη πραγματικότητα.
Πριν γίνει το πολιτικό ταμείο των Αγώνων, ο οίκος Moody’s έχει μετρήσει ήδη τα πιθανά οφέλη και κόστη και εκτιμά πως οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο δεν θα έχουν τελικά καμία θετική επίπτωση στην πραγματική οικονομία της Βραζιλίας.
Σε έκθεσή του, ο οίκος έχει υπολογίσει ότι το κόστος της Ολυμπιάδας του Ρίο ντε Τζανέιρο θα ανέλθει στα 4,9 δισ. δολάρια, θα είναι δηλαδή υψηλότερο κατά 63% από το αντίστοιχο κόστος – 3 δισ. δολάρια – των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Αντιθέτως, οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Βραζιλίας θα είναι φθηνότεροι από εκείνους του Πεκίνου του 2008, τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς στο Σότσι της Ρωσίας, το 2014 και, βεβαίως, από την ακριβότερη Ολυμπιάδα όλων των εποχών, εκείνη του Λονδίνου το 2012, που κόστισε 14,8 δισ. δολάρια.
Στο μεταξύ, με την πρόεδρο της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ να έχει απομακρυνθεί προσωρινά από τα καθήκοντά της ώστε να παραπεμφθεί σε δίκη στη Γερουσία με κατηγορία την παραβίαση κανόνων του προϋπολογισμού, χαμηλή θα είναι η παρουσία ηγετών κρατών στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Χαρακτηριστικό είναι ότι δεν έχουν τεθεί αιτήματα έως τώρα για διμερείς συναντήσεις με τον προσωρινό Πρόεδρο Μικέλ Τεμέρ.
Ο Τεμέρ, είπε σε δημοσιογράφους σε πρόσφατη συνέντευξη ότι σκοπεύει να κρατήσει χαμηλό προφίλ διεθνώς μέχρι την ολοκλήρωση της δίκης της Ρούσεφ στο τέλος του Αυγούστου, μετά τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων.

Οι αριθμοί του Ρίο
• 78.000: Η χωρητικότητα θεατών του θρυλικού «Μαρακανά», όπου θα διεξαχθούν οι Τελετές Έναρξης και Λήξης.
• 17.000: Οι αθλητές και οι συνοδοί των Ολυμπιακών αποστολών.
• 207: Οι Ολυμπιακές αποστολές, συμπεριλαμβανομένης -για πρώτη φορά- αυτής των προσφύγων.
• 7,5 εκ.: Τα εισιτήρια που έχουν τεθεί στην διάθεση του κοινού.
• 25.000: Οι διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι.
• 500.000: Οι τουρίστες που αναμένονται στο Ρίο κατά την διάρκεια των Αγώνων.
• 65,9%: Το ποσοστό κατοίκων της πόλης που εκτιμούν ότι η διοργάνωση θα είναι επιτυχημένη.
• 31: Τα κτίρια που συναποτελούν το Ολυμπιακό Χωριό. Τα 3.604 διαμερίσματα θα τεθούν προς πώληση μετά το τέλος των Αγώνων.
• 60.000: Τα γεύματα που θα σερβίρονται ημερησίως στο Ολυμπιακό Χωριό.
• 5: Τα Airbus A380 που θα μπορούσαν να… παρκάρουν στο Ολυμπιακό Χωριό.
• 450.000: Τα προφυλακτικά που θα διανεμηθούν στους 10.500 αθλητές. Από 41 στον καθένα, δηλαδή μέσος όρος, δύο την ημέρα...
Πηγή:http://tvxs.gr