29 Αυγ 2016

Σπίρτζης: Ανήθικο και παράνομο να παίρνουν έργα μεγάλες εταιρείες με μηδενική έκπτωση

«Είναι ανήθικο και παράνομο να παίρνουν έργα μεγάλες εταιρείες με μηδενική έκπτωση και να δίνονται αποζημιώσεις για πρόσθετες εργασίες και καθυστερήσεις. Αυτά γίνονταν στο παρελθόν με τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Εμείς δεν θα κάνουμε διαγωνισμούς για να κερδίζουν πάντα ...
οι έξι μεγάλες ελληνικές εταιρείες και δυο-τρεις ξένες». Αυτό τόνισε στη Βουλή ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης, με αφορμή επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννη Κουτσούκου σχετικά με το έργο για τον αυτοκινητόδρομο Πάτρα-Πύργος.
Παράλληλα, ο κ. Σπίρτζης απέρριψε τις αιτιάσεις του κ. Κουτσούκου περί ακύρωσης του προηγούμενου διαγωνισμού προκειμένου να πάρουν το έργο άλλες εταιρείες φιλικές προς την κυβέρνηση, και επικαλέστηκε τον κίνδυνο να μην υπάρξει χρηματοδότηση από την Κομισιόν λόγω στρεβλού ανταγωνισμού, καθώς το έργο είχε ανατεθεί σε κοινοπραξία των μεγάλων τεχνικών εταιρειών. Πρόσθεσε δε, ότι ο διαγωνισμός αυτός έγινε χωρίς ολοκλήρωση της μελέτης κόστους-ωφέλους αλλά και των απαλλοτριώσεων.
Ο κ. Σπίρτζης διαβεβαίωσε ότι το έργο θα ολοκληρωθεί, ενώ κατέθεσε αναλυτικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία η πρώτη εργολαβία, ύψους 67,2 εκατ. ευρώ, έχει έκπτωση 53%, η δεύτερη, ύψους 58,4 εκατ. ευρώ, 55% και η τρίτη, ύψους 53,25 εκατ. ευρώ, 57,45% και όπως είπε, το όφελος του Δημοσίου από τους νέους διαγωνισμούς μπορεί να φθάσει και στα 250 εκατ. ευρώ.
Έντονα αντέδρασε ο κ. Σπίρτζης, στις αιχμές του κ. Κουτσούκου για τη συμμετοχή του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες και τις πολιτικές σχέσεις που έχει με στελέχη της κυβέρνησης. «Εγώ έχω έχει φιλικές σχέσεις με τον γιο του κ. Καλογρίτσα κι όχι με τον ίδιο. Ο κ. Καλογρίτσας δεν είναι νέος αλλά παλιός στο χώρο του Τύπου. Ρωτήστε τους παλιούς υπουργούς των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι επίσης διατηρούσαν φιλικότατες σχέσεις με τον Χρ. Καλογρίτσα» αντέτεινε ο κ. Σπίρτζης.
Πηγή: http://www.newsbeast.gr