3 Αυγ 2016

Ο Μουζάλας διαψεύδει ότι είπε στην Bild για «plan B στο προσφυγικό»

Ανακοίνωση εξέδωσε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής 
Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, διαψεύδει την απόδοση δηλώσεών του όπως αυτή έγινε από την γερμανική εφημερίδα BILD. Στις δηλώσεις του που επισυνάπτονται όπως εστάλησαν στην εφημερίδα στα ...
ελληνικά καθώς και σε ανεπίσημη αγγλική μετάφραση, και στην ερώτηση αν «πρέπει η Ευρώπη να καταρτίσει σύντομα ένα Plan B για την περίπτωση που η Τουρκία αποχωρήσει από τη συμφωνία για το προσφυγικό (με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου, καθώς και το ότι το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό αλλά ευρωπαϊκό)», ο κ. Μουζάλας απαντά μεταξύ άλλων, πως «η Ελλάδα είναι προσηλωμένη στη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας - μια συμφωνία η οποία εξαρτάται από την υποστήριξη της Ευρώπης στο ένα σκέλος και την υποχρέωση της Τουρκίας να τηρήσει τα συμφωνηθέντα στο άλλο. Μέχρι στιγμής η συμφωνία τηρείται. [...] Βεβαίως παρακολουθούμε, βεβαίως ανησυχούμε, όμως μέχρι στιγμής, επαναλαμβάνω, ο αριθμός των ανθρώπων που προσεγγίζουν τα νησιά μας δεν αποτελεί ένδειξη μη τήρησης των συμφωνηθέντων. Η ελληνική κυβέρνηση έχει ενημερώσει εγκαίρως όλους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για τους κινδύνους που υποβόσκουν μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία. Το προσφυγικό, όπως έχει αποδεχθεί η Ε.Ε. με τον πιο επίσημο τρόπο, καθ' όλη αυτή την περίοδο, είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα και η λύση του αποτελεί ευθύνη της Ευρώπης».
Ο κ. Μουζάλας επισημαίνει στην απάντησή του πως «το βασικό ζητούμενο είναι να τερματιστεί ο πόλεμος» και «από εκεί και πέρα, οφείλουμε ως Ευρωπαϊκή Ένωση να στηρίξουμε τις χώρες οι οποίες βρίσκονται κοντά σε αυτές που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα». Στο ευρωπαϊκό δε πλαίσιο, θα πρέπει «να υπάρχει η δυνατότητα στους πρόσφυγες από την Τουρκία να διανέμονται στις χώρες της Ε.Ε. βάσει των κριτηρίων, πληθυσμιακών και άλλων».
Η έκφραση πως «χρειαζόμαστε σε κάθε περίπτωση ένα Σχέδιο Β», δεν συμπεριλαμβάνεται στην απάντηση του κ. Μουζάλα όπως διανεμήθηκε.
Πηγή:http://www.newsbeast.gr