6 Αυγ 2016

Στους δρόμους οι "Ράμπο" του ΣΔΟΕ! Οι σαρωτικοί έλεγχοι έφεραν ήδη τα πρώτα "λουκέτα" σε επιχειρήσεις! Οι 7 στόχοι που "χτυπούν"

- “Μεγάλα ψάρια” ψάχνει πλέον το ΣΔΟΕ που βγήκε... παγανιά για ελέγχους
- Σε επτά μέτωπα επικεντρώνονται οι έλεγχοι των “ράμπο” του ΣΔΟΕ
- Μεταξύ αυτών οι επιδοτήσεις και επιχορηγήσεις από εθνικά και κοινοτικά κονδύλια, περιπτώσεις ξεπλύματος μαύρου χρήματος αλλά και διακίνηση όπλων και ναρκωτικών ...


- Έλεγχοι και σε αθλητικά σωματεία, ΕΠΟ και ΕΟΚ
- Μόνο σήμερα μπήκε "λουκέτο" σε δύο επιχειρήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
- Δείτε φωτογραφίες και βίντεο από το "λουκέτο" στην αθηναϊκή επιχείρηση
Το ΣΔΟΕ επιστρέφει δριμύτερο και ετοιμάζει σαρωτικούς ελέγχους σε μια σειρά από μέτωπα που ελέγχονται για διαφθορά, “ξέπλυμα” μαύρου χρήματος και μεγάλης φοροδιαφυγής.
Μάλιστα, το "σαφάρι" του ΣΔΟΕ σε καταστήματα της Αττικής έχει τεθεί ήδη σε εφαρμογή, με τα κλιμάκια να "χτενίζουν" μεγάλους εμπορικούς δρόμους προκειμένου να εντοπίσουν τους επιχειρηματίες που δεν κόβουν αποδείξεις.
Ήδη σήμερα, στα άνω Πατήσια κλιμάκιο του ΣΔΟΕ βεβαίωσε παραβάση σε ιδιοκτήτη κάβας ποτών για μη έκδοση 15 αποδείξεων με αποτέλεσμα η αστυνομία να βάλει λουκέτο στο κατάστημα για 48 ώρες.
Παράλληλα, σήμερα σφραγίστηκε και γνωστή ταβέρνα στην Περαία Θεσσαλονίκης, η οποία και θα παραμείνει κλειστή για το επόμενο 48ωρο.
Οπως επισημάνθηκε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από τη γενική γραμματεία δημοσίων εσόδων του υπουργείου Οικονομικών, κατά τη διάρκεια του ελέγχου χθες το βράδυ, υπήρχαν 30 διαφορετικές παρέες εντός του καταστήματος και δεν είχε κοπεί ούτε μια απόδειξη.
Παράλληλα, ο επικεφαλής του Σώματος Κωνσταντίνος Χρήστου, επιχειρεί την αναβάθμιση του ΣΔΟΕ αλλάζοντας το μοντέλο των ελέγχων οι οποίοι επικεντρώνονται πλέον σε υποθέσεις που μπορούν να φέρουν στα δημόσια ταμεία σημαντικά έσοδα.
Η νέα δράση των ελεγκτών του ΣΔΟΕ επικεντρώνεται σε επτά “μέτωπα”
1) Επιδοτήσεις και επιχορηγήσεις από εθνικά και κοινοτικά κονδύλια
Μετά από εισαγγελική εντολή οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ πραγματοποιούν έρευνες για τις επιδοτήσεις εταιριών από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το ΕΣΠΑ και κοινοτικές επιδοτήσεις που δόθηκαν σε επιχειρήσεις προκειμένου να διαπιστωθεί αν τα ποσά διατέθηκαν σε αναπτυξιακούς σκοπούς ή για ίδια χρήση του ιδιοκτήτη ή ακόμα και για την κάλυψη μισθολογικών αναγκών των εταιρειών.
Αντικείμενο έρευνας αποτελεί η διάρκεια ζωής των εταιρειών, οι λόγοι τυχόν διάλυσης, η διάθεση των χρημάτων μέσω υπεράκτιων εταιρειών, καθώς ακόμα και το αν οι εταιρείες είχαν συσταθεί μόνο και μόνο για την είσπραξη επιδοτήσεων. Στο στόχαστρο των ελεγκτών βρίσκονται και υποθέσεις δωροδοκίας με την εμπλοκή υπαλλήλων που ενέκριναν χρηματοδοτήσεις εταιρειών από ευρωπαϊκά κονδύλια.
Ήδη έχουν ξεκινήσει έλεγχοι σε μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις σε Ρόδο και Κω όπου “ξεσκονίζονται” τα βιβλία και στοιχεία των επιχειρήσεων και αναζητούνται απάτες με εικονικά τιμολόγια και υπεριμολογήσεις. Επιχειρηματίες -όχι μόνο ξενοδόχοι, αλλά όλων των κλάδων- καθώς και αγρότες θα περάσουν από το ψιλό κόσκινο του ΣΔΟΕ προκειμένου να διαπιστωθεί πως οι επιδοτήσεις που έλαβαν από εθνικά και Ευρωπαϊκά προγράμματα για αναπτυξιακούς σκοπούς και δεν έγιναν πολυτελείς κατοικίες, σκάφη αναψυχής ή καταθέσεις στο εξωτερικό. Στις περιπτώσεις που θα εντοπιστούν απάτες και παρατυπίες το ΣΔΟΕ θα παραπέμπει τις υποθέσεις στον εισαγγελέα για την άσκηση ποινικών διώξεων και τις αρμόδιες υπηρεσίες για την ανάκτηση των επιδοτήσεων που εισπράχθηκαν παράνομα.
2) Ξέπλυμα χρήματος
Οι έρευνες γίνονται σε πολλά επίπεδα. Ξεκινούν από το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών των υπόπτων. Συνεχίζονται με διασταύρωση των στοιχείων των τραπεζικών λογαριασμών με τις φορολογικές δηλώσεις προκειμένου να εντοπιστούν αδήλωτα εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία και επεκτείνονται στην έρευνα για ποινικές παραβάσεις όπως δωροδοκία, απιστία κλπ. Οι έρευνες στις υποθέσεις αυτές γίνονται κυρίως με τη μέθοδο των “έμμεσων τεχνικών ελέγχου” ενώ αξιοποιείται το έργο των οικονομικών εισαγγελέων αλλά και οι πληροφορίες που υπάρχουν από καταγγελίες όπως π.χ για αδικαιολόγητο πλουτισμό.
3) Διαφθορά
Εντείνονται οι έλεγχοι σε δημοσίους λειτουργούς, στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, γιατρούς του ΕΣΥ. Ήδη έχουν αποκαλυφθεί δεκάδες περιπτώσεις δημοσίων λειτουργών με αδικαιολόγητες καταθέσεις σε τράπεζες της Ελλάδας και του εξωτερικού που εμπλέκονται σε υποθέσεις δωροδοκίας.
4) Διαχειριστικοί έλεγχοι σε αθλητικά σωματεία, ΕΠΟ, ΕΟΚ
Ήδη το ΣΔΟΕ έκανε έφοδο στα γραφεία της ΕΠΟ και ξεκίνησε οικονομικό και διαχειριστικό έλεγχο στα βιβλία της Ομοσπονδίας για την τελευταία δεκαετία. Οι έλεγχοι γίνονται κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας και επικεντρώνονται σε επιδοτήσεις για την πραγματοποίηση αθλητικών οργανώσεων, έμμεσες ενισχύσεις, σε χορηγούς και διαφημίσεις, όπου όπως λένε στελέχη του ΣΔΟΕ έχει στηθεί “χορός” εκατομμυρίων.
5) Δικαιώματα Πνευματικής Ιδιοκτησίας
Στο επίκεντρο των ελέγχων βρίσκεται η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Πνευματικής Ιδιοκτησίας ΑΕΠΙ. Έχουν εντοπιστεί 70 εκατομμύρια ευρώ που είναι αδιάθετα. Πρόκειται για ποσά τα οποία έχει εισπράξει η ΑΕΠΙ, δεν τα έχει όμως αποδόσει στους καλλιτέχνες. Η ΑΕΠΙ εισπράττει ποσοστά από τη δημόσια εκτέλεση μουσικών έργων όχι μόνο από τις συναυλίες (οι διοργανωτές είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν προκαταβολικά), αλλά και από μαγαζιά κάθε είδους, είτε παίζουν μουσική ηχογραφημένη, είτε ζωντανή, από μουσικές σκηνές ως καφενεία, μπαρ, τυροπιτάδικα, κομμωτήρια, σούπερ μάρκετ κλπ. Ο μηχανισμός της εταιρείας εισπράττει χρήματα από 11 χιλιάδες σημεία σε όλη την ελληνική επικράτεια. Οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ θα επικεντρωθούν στα ποσά και στα πρόστιμα που έχει επιβάλλει η ΑΕΠΙ και τα ποσοστά δικαιωμάτων που αποδίδονται στους καλλιτέχνες.
6) Διακίνηση όπλων και ναρκωτικών
Η ειδική ομάδα του ΣΔΟΕ μετράει στο ενεργητικό της μεγάλες επιτυχίες και διαθέτει τον καλύτερο “ελεγκτή” του Σώματος ο οποίος είναι μάλιστα κορυφαίος και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Πρόκειται για τον “Diablo” το λυκόσκυλο του ΣΔΟΕ που κάθε εβδομάδα έχει τουλάχιστον μια επιτυχία στην αποκάλυψη υποθέσεων ναρκωτικών και όπλων.
7) Αγορανομικοί έλεγχοι
Στις νέες αρμοδιότητες του ΣΔΟΕ περιλαμβάνονται και οι έλεγχοι εφαρμογής των αγορανομικών διατάξεων. Σύμφωνα με ανώτερα στελέχη της υπηρεσίας οι έλεγχοι αυτοί ανοίγουν μια “πόρτα” στους ελεγκτές για να προχωρήσουν στην έρευνα φορολογικών και τελωνειακών παραβάσεων.
Πηγή: Ημερησία
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
Πηγή:http://www.newsit.gr