4 Αυγ 2016

Πρόστιμα έως και 100.000 ευρώ και λουκέτα για τις «πειραγμένες» αντλίες

Αυστηρές ποινές για τη νοθεία στα καύσιμα (βενζίνη-υγραέριο) προβλέπει η τροπολογία των υπουργείων Οικονομίας και Υποδομών, που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή. Μεταξύ άλλων προβλέπονται αυξημένα πρόστιμα, «λουκέτο» σε επιχειρήσεις και απαγόρευση ...
επαναδραστηριοποίησης στην αγορά για τον υπεύθυνο της επιχείρησης αλλά και τους συγγενείς μέχρι δεύτερου βαθμού επί μια δεκαετία.
Παράλληλα, σύμφωνα με την τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή η υφυπουργός Οικονομίας, αρμόδια για θέματα Βιομηχανίας, Θεοδώρα Τζάκρη, το νέο ποινολόγιο προβλέπει πλέον οριστικό «λουκέτο» στα πρατήρια με τις πειραγμένες αντλίες.
Αναλυτικά οι ποινές:
-Απαγόρευση έκδοσης νέας άδειας πρατηρίου για την επόμενη δεκαετία, όχι μόνο στη συγκεκριμένη εγκατάσταση, αλλά σε οποιοδήποτε σημείο
-Επέκταση απαγόρευσης σε σύζυγο και συγγενείς μέχρι β’ βαθμού
-Εισαγωγή του όρου «επιχειρησιακή εκμετάλλευση» για να τιμωρείται ο πραγματικά υπεύθυνος λειτουργίας της εγκατάστασης
-Πρόστιμο 30.000 ευρώ για κάθε επηρεαζόμενο μετρητή
-Αναδεικνύονται και τιμωρούνται όλοι οι πιθανοί τρόποι καταδολίευσης
-Φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών στις περιπτώσεις κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια τέλεσης του αδικήματος της καταδολίευσης των αντλιών
-Πρόστιμα από 10.000 - 30.000 ευρώ για διαπιστώσεις σφαλμάτων στις μετρήσεις και αφαίρεση άδειας πρατηρίου για δέκα χρόνια
-Πρόστιμο 100.000 ευρώ για όποιον εγκαθιστά ή σφραγίζει τα μέσα για την καταδολίευση, αλλά και για όποιον κατασκευάζει εξαρχής προβληματικές αντλίες
- Οριστική αφαίρεση άδειας για τα εξουσιοδοτημένα συνεργεία εγκατάστασης και ρύθμισης των αντλιών σε περίπτωση υποτροπής.
Από 200 έως 600 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο χάνει από ανείσπρακτους φόρους το ελληνικό Δημόσιο λόγω του λαθρεμπορίου καυσίμων, τη στιγμή που το σύνολο των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις που μας ζητούσαν οι δανειστές δεν ξεπερνούσαν τα 400 εκατ., επισήμανε η υφυπουργός Οικονομίας, αρμόδια για θέματα Βιομηχανίας, Θεοδώρα Τζάκρη, μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση και ψήφιση της τροπολογίας που κατέθεσε για την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων και των ελλιπών παραδόσεων μέσω παρεμβάσεων στη λειτουργία των αντλιών.
Η κ. Τζάκρη σημείωσε ότι η τροπολογία είναι αποτέλεσμα μιας μακράς προσπάθειας της κυβέρνησης, που ξεκίνησε από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων της, καθώς και ότι το σύστημα της λαθρεμπορίας είναι πολύ βαθιά ριζωμένο στον παραγωγικό και οικονομικό ιστό της χώρας, ενώ οι μηχανισμοί αντιμετώπισής του πολύ αναποτελεσματικοί.
Έθεσε δε το ερώτημα «τι είναι αυτό που εμπόδιζε τόσα χρόνια όλες τις κυβερνήσεις να δώσουν μια συνολική λύση στο πρόβλημα και να αντιμετωπίσουν με αποτελεσματικό τρόπο το παρασύστημα του λαθρεμπορίου που βάζει βαθιά κάθε μέρα το χέρι του στην τσέπη της φτωχής ελληνικής οικογένεια και της αποσπά ένα κομμάτι από τα πενιχρά της εισοδήματα». Και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι αυτό που συμβαίνει στην πράξη όταν κάποιος πληρώνει καθημερινά 20 ευρώ βενζίνη και παίρνει τελικά προϊόν που αντιστοιχεί στα 16 ή 17 ευρώ ή νοθευμένο προϊόν, είναι ότι βλάπτεται η δημόσια υγεία και τα εισοδήματά του, ενώ υπογράμμισε και τις επιπτώσεις από τον αθέμιτο ανταγωνισμό που υφίστανται οι έντιμοι επαγγελματίες, όπως και την ενίσχυση της μαύρης και παρασιτικής οικονομίας.
Η υφυπουργός κάλεσε τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να στηρίξουν την τροπολογία, καθώς όπως είπε αφορά το σύνολο του ελληνικού λαού που έχει απέναντί του μια μικρή ομάδα αθλίων λαθρεμπόρων, και προανήγγειλε εντατικοποίηση των ελέγχων «έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο ριζικά, και όχι με πρόχειρο και αποσπασματικό τρόπο, που θα έδινε δυνατότητα παλινδρόμησης του φαινομένου»
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων στηρίζει την τροπολογία για την αυστηροποίηση των κυρώσεων εναντίον όσων παραβιάζουν και αλλοιώνουν τα δεδομένα του συστήματος εισροών-εκροών, σύμφωνα με ανακοίνωσή της. 

Πηγή real.gr
Πηγή:http://www.enikos.gr