Κυριακή, 31 Ιουλίου 2016

Βρήκαν ασύλητο βυζαντινό τάφο γεμάτο κοσμήματα ενώ έπαιζαν μπάσκετ

Έναν ασύλητο τάφο στο Σκαμνέλι Ζαγορίου ο οποίος σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των αρχαιολόγων τοποθετείται στα Βυζαντινά χρόνια, εντόπισε μια ομάδα νεαρών, δίπλα από ένα γήπεδο μπάσκετ. Η περιοχή γύρω από το γήπεδο, λόγω των ...
βροχοπτώσεων και των έντονων καιρικών φαινομένων του χειμώνα, έχει υποστεί διάβρωση και κατολισθήσεις με αποτέλεσμα η υποχώρηση τους εδάφους να αποκαλύψει τον αρχαίο τάφο.
Την ώρα που έπαιζαν μπάσκετ οι νεαροί παρατήρησαν την μεγάλη πέτρινη πλάκα, που πλέον ήταν εύκολα ορατή καθώς βρισκόταν σε πολύ μικρή απόσταση από το γήπεδο.
Από περιέργεια έσπευσαν να τη σηκώσουν για να δουν τι κρύβει από πίσω της. Μπροστά τους αποκαλύφθηκε ένας ασύλητος τάφος, μάλλον των βυζαντινών χρόνων, που μέσα του εκτός από τα οστά περιείχε κοσμήματα, όπως δαχτυλίδι και βραχιόλια, αλλά και άλλα κτερίσματα.
Για τη σπουδαία αρχαιολογική τους ανακάλυψη ειδοποιήθηκε άμεσα το αστυνομικό τμήμα Κήπων Ζαγορίου και στη συνέχεια και αρχαιολογική υπηρεσία. Άμεσα στο σημείο έφτασε κλιμάκιο αρχαιολόγων που σφράγισε τον τάφο.
Ο 18χρονος φοιτητής Νίκος Τσουμάνης διηγείται την ιστορία της ανακάλυψης του τάφου: 
Δείτε το video (εδώ)
Πηγή:http://tvxs.gr