26 Ιουλ 2016

Σε θετική κατεύθυνση οι προτεινόμενες αλλαγές στο σχέδιο νόμου για τις δημόσιες συμβάσεις

«Σχεδόν στο σύνολό της καταργείται η υπάρχουσα νομοθεσία για τις δημόσιες συμβάσεις και παραχωρήσεις και αντικαθίσταται από ένα νέο νομικό πλαίσιο που προσαρμόζει την ελληνική νομοθεσία στο κοινοτικό δίκαιο, εκσυγχρονίζει τις διαδικασίες, δίνει χώρο στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ...
να συμμετάσχουν σε δημόσια έργα και υπηρεσίες και προστατεύει τη διαφάνεια και τον ανταγωνισμό.
Αυτό αναφέρθηκε από τους εισηγητές του ΣΥΡΙΖΑ στην απογευματινή κοινή συνεδρίαση των διαρκών επιτροπών Παραγωγής και Εμπορίου και Διαρκής Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, όπου συζητήθηκαν τα δύο σχέδια νόμου για τις δημόσιες συμβάσεις και παραχωρήσεις. Όπως αποφασίστηκε στη συνεδρίαση, το σχέδιο νόμου προωθείται με τη διαδικασία του επείγοντος και μέχρι την Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016 θα υποβληθούν οι σχετικές εκθέσεις των επιτροπών.
Η δεύτερη συνεδρίαση κατά την οποία θα τοποθετηθούν 20 φορείς θα πραγματοποιηθεί αύριο, στις 5.30 το απόγευμα.
Στη σημερινή συνεδρίαση, όπως ανέφερε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Ολυμπία Τελιγιορίδου, με τις νέες ρυθμίσεις θωρακίζονται οι συμβάσεις παραχώρησης και εξυπηρετείται η επιστροφή στην οικονομική ανάπτυξη και στην αύξηση της απασχόλησης και καταστολής της διαφθοράς.
Μεταξύ των καινοτομιών που προωθούνται με τις ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου, όπως σημείωσε, είναι ότι πριν από την ολοκλήρωση των ερευνών και των απαλλοτριώσεων δεν μπορεί να ξεκινήσει το έργο, ότι πλέον είναι απαραίτητος στη διαδικασία ο αναλυτικός προϋπολογισμός του έργου, ενώ πλέον στα κριτήρια για την υπογραφή μίας σύμβαση περιλαμβάνονται κοινωνικοί δείκτες και κριτήρια για την προστασία ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, ενώ πλέον θα απαιτείται τεχνική επάρκεια για την ανάθεση και επίβλεψη έργου.
Ο έτερος εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Απόστολος Καραναστάσης σημείωσε ότι διασφαλίζεται ο υγιής ανταγωνισμός και αντιμετωπίζονται στρεβλώσεις του παρελθόντος, καταπολεμάται η πολυνομία και όπως υπογράμμισε: «καταργείται η υπάρχουσα νομοθεσία, σχεδόν στο σύνολό της, διότι η διάσπαση δημιουργούσε σύγχυση σ’ όλους τους εμπλεκόμενους και στη θέση της αναπτύσσεται η ηλεκτρονικοποίηση του συστήματος και η συνεργασία του με άλλες δημόσιες ηλεκτρονικές αρχές, μειώνεται η γραφειοκρατία, εντάσσονται περιβαλλοντικές και κοινωνικές απαιτήσεις στην εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος, ενώ αποτρέπεται η προκήρυξη συμβάσεων που δεν μπορούν να εκτελεστούν και προβλέπονται δημόσιες συμβάσεις σε τμήματα για να συμμετάσχουν μικρομεσαίοι, και υπάρχουν σαφείς όροι για τη συμμετοχή και τις υποχρεώσεις των υπεργολάβων».
Ο βουλευτής Νότης Μηταράκης, εισηγητής εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, σημείωσε ότι είναι θετική εξέλιξη η ενσωμάτωση των κοινοτικών οδηγιών, αλλά σημείωσε ότι εν τούτοις και η νέα νομοθεσία που προωθεί η κυβέρνηση δεν τολμά να κάνει ριζικές αλλαγές και διατηρούνται πλήθος εξαιρέσεων.
Ο ίδιος σημείωσε στην ομιλία του ότι η Νέα Δημοκρατία συμφωνεί με τη μείωση της γραφειοκρατίας και του διοικητικού φόρτου, αλλά και την αρχή της αναλογικότητας, ώστε να στηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, «αλλά όχι να ανοίξει η κερκόπορτα στους μπαταξήδες του Δημοσίου».

Ο ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής Μάξιμος Καρακώστας ανέφερε ότι όταν για τις δημόσιες υποδομές και υπηρεσίες κινητοποιούνται ιδιωτικά κεφάλαια, «στην Ελλάδα αυτό συνήθως σημαίνει ότι ο πολίτης πρέπει να βάλει το χέρι βαθιά στην τσέπη».
Επίσης, ανέφερε ότι το εργατικό προσωπικό που αξιοποιείται από τις εταιρείες που αναλαμβάνουν δημόσια έργα συνήθως είναι ξένοι εργάτες και ακόμη πρόσθεσε: «παραχωρούνται νευραλγικοί τομείς της οικονομίας μας σε ιδιωτικά κεφάλαια, τα οποία μπορεί να παίξουν αρνητικό ρόλο σε εθνικά ζητήματα».
Ο Γιάννης Μανιάτης, εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, έθεσε σειρά ερωτημάτων στον υπουργό προς απάντηση στις επόμενες συνεδριάσεις. Ζήτησε να υπάρξει ενημέρωση ποιες θα είναι οι προδιαγραφές για τις παραχωρήσεις και δημόσιες συμβάσεις που αφορούν στην ηλεκτρική ενέργεια και το νερό με βάση τη συνταγματική εξαγγελία του Πρωθυπουργού.
Επισήμανε ότι ενδέχεται να υπάρχουν θύλακες αδιαφάνειας, καθώς είναι ογκώδες το νομοθέτημα και εξέθεσε τις αντιρρήσεις του για τη νέα ρυθμιστική αρχή που δημιουργείται για τα προδικαστικά ερωτήματα, χαρακτηρίζοντας το «δεινοσαυρικού χαρακτήρα όργανο».
Ζήτησε ακόμη ενημέρωση γιατί προβλέπεται περιορισμένη δημοσιότητα για συγκεκριμένες συμβάσεις και ζήτησε να προβλέπεται μπόνους για τους δημόσιους υπαλλήλους που έκαναν καλά τη δουλειά τους.
Ο Αθανάσιος Βαρδαλής, εκ μέρους του ΚΚΕ, ανέφερε ότι προωθείται ένα νομοθέτημα στο πλαίσιο του μνημονίου που έχει υπογραφεί «και η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα καλούνται να αναπληρώσουν την αναδιανομή του πλούτου προς όφελος των μονοπωλίων». 
Ο ίδιος σημείωσε ότι οι δημόσιες συμβάσεις βρίσκονται στο επίκεντρο του σφοδρού ανταγωνισμού του μονοπωλίων, αλλά και βασική παράμετρος της Διατλανικής Συμφωνίας.
Για τις συμβάσεις παραχώρησης, ο ίδιος υποστήριξε ότι είναι συμπράξεις μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών εταιρειών που έπρεπε να είναι ευθύνη του κράτους (όπως υγεία, ύδρευση, εκπαίδευση ηλεκτρισμός κ.λπ.).
Η Αικατερίνη Μάρκου και ο Γιώργος Αμυράς από το Ποτάμι ανέφεραν ότι είναι σε θετική κατεύθυνση η αναμόρφωση της νομοθεσίας και ζήτησαν ιδιαίτερη μέριμνα για υπηρεσίες που αφορούν ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Ο Γιώργος Λαζαρίδης από τους Ανεξάρτητους Έλληνες αναφέρθηκε στη σημασία των προτεινόμενων ρυθμίσεων για την οικονομία και ο Αναστάσης Μεγαλομύστακας από την Ένωση Κεντρώων υπογράμμισε ότι η ανάπτυξη έρχεται μόνο με άνοιγμα της αγοράς και το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο θα ευνοήσει τις επενδύσεις.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Διαβάστε επίσης:
Συνεδριάζει αύριο το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής
Κάλεσμα του Σπίρτζη για συμμετοχή στη διαβούλευση για τις δημόσιες συμβάσεις
Πηγή:http://www.enikos.gr