22 Ιουλ 2016

Την Κυριακή το μνημόσυνο του Μηνά Τσαγκαράκη

Την Κυριακή 24 Ιουλίου στις 11:00 στο κοιμητήριο των Αγίων Αναργύρων θα πραγματοποιηθεί το 40ημερο μνημόσυνο του αείμνηστου συναδέλφου μας Μηνά Τσαγκαράκη.

Σας παραθέτουμε τον επικήδειο από τον Πανελλήνιο Σύλλογο ....
Συνταξιούχων ΕΛΤΑ

Επικήδειος για τον Μηνά Τσαγκαράκη

Παραθέτουμε τον επικήδειο που εκφώνησε για τον Μηνά Τσαγκαράκη, το Σάββατο 18 Ιουνίου 2016 στο κοιμητήριο Αγ.Αναργύρων, ο γραμματέας του Συλλόγου, Γιώργος Πεπόνης.

«Τι και αν είναι καλοκαίρι καύσωνας ή τριήμερο, στο άψε σβήσε και όσοι το μάθαμε συγκεντρωθήκαμε σήμερα στο Κοιμητήριο των Αγίων Αναργύρων να αποχαιρετήσουμε τον συγγενή, φίλο και σύντροφο.
Τον Συνάδελφο και κυρίως τον Άνθρωπο ( με Α κεφαλαίο) με τον οξύ και ευθύβολο λόγο, τον Μηνά τον Τσαγκαράκη που έφυγε από τη ζωή αναπάντεχα.
Τον έβαλε σημάδι, όπως θα έλεγε ο πατριώτης του ο Ξυλούρης, χτες το απόγευμα ο Θεός και τον πήρε πρόωρα από την οικογένειά του, την πολυαγαπημένη του Μάνα και τα αδέλφια του.
Τον πήρε από την οικογένεια των ταχυδρομικών, από όλους μας. Τον πήρε από την Κρήτη που λάτρευε μα και από την Ήπειρο που τον είχε κάνει γαμπρό, δηλαδή παιδί της.
Αγαπητέ συνάδελφε και κυρίως πολυαγαπημένε μου Φίλε Μηνά.
Στη μακρόχρονη σχέση μας ομολογουμένως ποτέ δεν πέρασε από το μυαλό μου η σκέψη ότι θα στέκομαι με σεμνότητα μπροστά από τη σορό σου, για να σου εκφωνήσω επικήδειο λόγο. Δεν θέλω να το πιστέψω και να το δεχτώ.  Και όμως ο καθορισμός της μοίρας μας και ο θάνατος είναι πάνω από την ανθρώπινη δύναμη και φυσικά έξω από την επιθυμία μας.
Δεν θα ξεδιπλώσω εδώ το πλούσιο βιογραφικό σου, θα το κάνουμε σε ύστερο χρόνο, εξάλλου  δεν είχα τον χρόνο να πληροφορηθώ αλλά και να γράψω όσα ξέρω,  για να μάθουν και όσοι,  πολύ λίγοι  και σίγουρα νεότεροι, δεν γνωρίζουν πράγματα για εσένα, την ηγετική φυσιογνωμία που άφησε ανεξίτηλη την σφραγίδα του στο συνδικάτο και το Ταχυδρομείο,  όπως εύστοχα και αστραπιαία ανάρτησε στην ιστοσελίδα του ΠΑΚ ο συνάδελφος Βερίγος, χαρακτηρίζοντάς σε μεγάλο ταχυδρομικό, αγέρωχο και  λεβέντη Κρητικό.  Τα προσυπογράφω, όπως φαντάζομαι όλοι μας.
Θέλω όμως να σταθώ σε κάτι που νομίζω ότι και συ θα ήθελες να ακουστεί.
Δώσαμε από κοινού αγώνες μαζί και με πολλούς άλλους και πρωτοπόρους που βλέπω σήμερα εδώ αλλά δεν θα ονοματίσω, μήπως και ξεχάσω κάποιον, βελτιώσαμε τη ζωή μας, τη ζωή των συναδέλφων, βοηθήσαμε το ταχυδρομείο.
Αξίζει να αναφέρω ότι ξεκινήσαμε ως « αντίπαλοι» ( σε εισαγωγικά). Αλλά πάντα με σεβασμό ο ένας στον άλλο.
Υπηρετήσαμε στα πρώτα μας χρόνια, ίσως από απειρία, την κομματικοποίηση αλλά και την έντονη παραταξιοποίηση των συνδικάτων για να καταλήξουμε στο ενωτικό Ψηφοδέλτιο των συνταξιούχων ΕΛΤΑ που βάζει τέρμα σε όλα αυτά και αγκαλιάστηκε από χιλιάδες συναδέλφους (58%) που σε τίμησαν και προσωπικά με την ψήφο τους πριν λιγότερο από δύο μήνες .
Εμείς πάντως Μηνά, οι φίλοι σου, οι συνεργάτες σου, όλο το Προεδρείο σε ευχαριστούμε.
Δηλώνουμε και τώρα μπροστά σου ότι δεν καταθέτουμε τα όπλα, ο αγώνας συνεχίζεται και ότι θα συνεχίσουν να μας ευαισθητοποιούν οι δυσκολίες και τα ζητήματα όλων των συναδέλφων και θα είσαι νοερά  μαζί μας, θα σε βρίσκουμε στους κοινωνικούς αγώνες για μια καλύτερη ζωή, κυρίως των παιδιών μας, με δικαιοσύνη με ισονομία και αξιοπρέπεια.
Μηνά άφησες ανεξίτηλο το στίγμα στον Πανελλήνιο Σύλλογο Συνταξιούχων ΕΛΤΑ, αγωνιζόσουν όλο το διάστημα ανυποχώρητα για τα αιτήματα των συναδέλφων.  Είναι την περασμένη Δευτέρα που μου τηλεφώνησες και είπες να συνεννοηθώ με τον Πρόεδρο και να κάνουμε έγγραφο ή παράσταση στο Υπουργείο για το Επικουρικό και την μικρή αναπλήρωση που έχουμε εμείς οι ταχυδρομικοί, ζητώντας να μη μας  το πειράξουν.
Ήσουν άξιος της εμπιστοσύνης αυτών που εκπροσωπούσες, έντιμος πάντα δίκαιος και αγωνιστής.  Κατόρθωσες να σε αγαπούν και να σε σέβονται οι αντίπαλοί σου.  Δικαίως και όντας στη ζωή κέρδισες την αγάπη και την εκτίμηση των περισσοτέρων, σχεδόν όλων.
Ήσουν γενναίος και δεν δίσταζες μπροστά στις όποιες δυσκολίες, συνεπής γιατί δεν διαπραγματεύτηκες τις αξίες ούτε τις ιδέες σου.  Ανιδιοτελής σίγουρα, με ήσυχη την συνείδησή γιατί ποτέ δεν εξαργύρωσες την προσφορά σου και φυσικά ασυμβίβαστος. Ποτέ δεν πρόδωσες τις αρχές σου. 
Πάντα πρόθυμος να βοηθήσεις να συμπαρασταθείς.  Είναι ακριβώς δύο χρόνια στη δική μου δοκιμασία, όταν έβγαλα το νεφρό στο Νοσοκομείο «Γεννηματάς»  ήσουν  πάνω κατ΄ απάνω μου και οι δικοί μου δεν θα το ξεχάσουν ποτέ. Θα θυμούνται ένα Μηνά Κρητικό που έδινε σε όλους κουράγιο – σιγουριά- ότι δεν θα πάθω τίποτα.
Είμαι όμως και εγώ  τυχερός πρόλαβα να σε δω πριν το μεγάλο ταξίδι και παρόλο που βαριανάσαινες, μάλλον με άκουσες ή έτσι το εκλάβαμε  τόσο εγώ όσο και η μικρότερη κόρη σου που σκούπισε το δάκρυ που άφησες να κυλήσει στο πρόσωπό σου.  Είναι ό,τι πιο συγκινητικό  έχω να θυμάμαι και δεν θα το ξεχάσω ποτέ.
Μηνά ο Τάσος ο Πρόεδρος και ο Γεωργιόπουλος ο Αντιπρόεδρος, επέστρεψαν εσπευσμένα από την Θεσ/νικη  με το άκουσμα του θανάτου σου, φέρνουν τον τελευταίο ασπασμό των εκεί αγαπητών μας συναδέλφων και ο Ηλίας ο Κουτρούλης είναι εδώ. Πριν καλά καλά ανοίξει την πόρτα του σπιτιού του στο χωριό την έκλεισε για να επιστρέψει εσπευσμένα στην Αθήνα και το κοιμητήριο να σου δώσει τον τελευταίο ασπασμό.
Έτσι είμαστε όλοι εδώ να αποχαιρετήσουμε τον συναγωνιστή μας που με τη ζωή και τη δράση του πρόσθεσε μόνο θετικά στοιχεία στο βιβλίο των κοινωνικών αγωνιστών, των πραγματικών συνδικαλιστών που καθημερινά βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την κοινωνική δικαιοσύνη, τη ζωή με αξιοπρέπεια την αλληλεγγύη. 
Όλο το Δ.Σ. του Συλλόγου μαζί και η γραμματέας η Δήμητρα και ο Νώντας σε χαιρετούμε με βαθιά θλίψη.
Μας αφήνεις παρακαταθήκη τις αρετές με τις οποίες κόσμησες την επίγεια ζωή, μας αφήνεις παραδείγματα υψηλών προδιαγραφών προς μίμηση, όπως η καλοσύνη σου, η ανθρωπιά σου, η ευγένεια, η σοβαρότητα και τα ωραία σου αισθήματα.
Μηνά ήσουν αγαπητός και ακέραιος ως χαρακτήρας. Με σεβασμό ευγένεια και ευπρέπεια αντιμετώπιζες τις καταστάσεις.
Σε διέκριναν πάντα το ήθος η ανθρωπιά η αξιοπρέπεια και η υποδειγματική σου συναδελφικότητα, για αυτό και όλοι έχουν ένα καλό λόγο να πουν για σένα.
Το παράδειγμα σου θα φέγγει σαν φάρος μέσα μας και θα σε θυμόμαστε πάντα ως τον άνθρωπο που αγωνίστηκε στη ζωή με πίστη και σεβασμό για τα ωραία ιδανικά του.
Σε χαιρετούμε με οδύνη όλοι εμείς που σε γνωρίσαμε αλλά και οι δικοί σου άνθρωποι, η μάνα σου, τ’ αδέλφια σου, η σύζυγος σου Λαμπρινή που σε είχε στήριγμα στη ζωή, οι αγαπημένες σου κορούλες που υπεραγαπούσες, ο γαμπρός αλλά και η εγγονή σου που όταν σε ρωτούσα τι κάνει ντυνόσουν το χαμόγελο της ευτυχίας και μου έλεγες καλά – καλά πολύ καλά!
Εμείς οι φίλοι σου, οι συνεργάτες όλο το Προεδρείο θα είμαστε κοντά στην οικογένειά σου και σε ότι χρειαστεί. Γι’ αυτό αγαπητέ Μηνά να είσαι ήσυχος εκεί ψηλά που θα βρίσκεσαι.
Καλό σου ταξίδι αγαπημένε φίλε Μηνά .Δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ.
Τέλος αξιαγάπητε και αδελφικέ μου φίλε εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένειά σου και θα τους παρηγορήσω λέγοντας ότι η απώλεια σου είναι και δική μας, ο πόνος τους και δικός μας, δεν σε χάνουν μόνο οι δικοί σου αλλά και οι συνάδελφοι, οι συναγωνιστές σου, οι φίλοι σου.
Στο καλό λεβέντη Κρητικέ.
Στο καλό συνάδελφε, στο καλό συναγωνιστή, φίλε και σύντροφε Μηνά.
Θα μας λείψεις πολύ και θα λείψεις σε πολλούς που τώρα απουσιάζουν, γιατί δεν το έμαθαν και όχι μόνο  σε αυτούς που είχαν την τύχη σήμερα να σε χαιρετήσουν από κοντά».


Πηγή: psselta.gr